Kajszibarack
A kajszibarack víztartalma
mintegy 85%, szénhidráttartalma megközelítheti a 10%-ot is. Rosttartalma
jelentősebb, mint a savtartalma (citromsav). Cukortartalmának legnagyobb részét
a szaharóz teszi ki. Rendkívül gazdag béta-karotinban is, ami az A-vitamin
előanyaga. Élettani hatását tekintve ez az ''arany gyümölcs'' elsősorban
szellemi munkát végzőknek lett teremtve, magas foszfor-, magnézium- és
vastartalma miatt. Serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást,
növeli az ellenálló képességet. A csontok, szövetek újjáépítésében is fontos
szerepet játszik. Fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok
tevékenységét. Nyersen fogyasztva különféle betegségek esetén is jótékonyan hat
(pl. megfázás, hörghurut, székrekedés).