Sárgarépa
A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot,
foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B provitamin komplex, C, E, G és
K vitaminokat. Nagy mennyiségben található benne béta-karotin, amelynek fontos
szerepe jut az emberi szervezetben, a zsírban oldódó A és D vitamin
képződésében. Gyógyhatását tekintve, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a
fogazat fejlődéséhez. Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében
játszik létfontosságú szerepet. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás
egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán
nyilvánul meg. A nehézfémek raktározása is a máj feladat. A máj leterhelésének
következtében a fémek a sejtek közé is bejutnak. A sárgarépa segít kivonni ezeket
a fémeket. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban
a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítólag. Az emésztésben hatékonyan vesz
részt, tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék munkáját és ezáltal a
hasnyálmirigy működését is.