Paszternák
A paszternák
(pasztinák) Jó
beltartalmi értékei miatt értékesebb, mint a többi gyökérzöldség, különösen a
viszonylag nagy fehérje- és ásványisó-tartalma miatt érdemel említést, de a
benne található C-vitamin-mennyiség sem elhanyagolható. Fogyasztása kedvező
hatással van a gyomor és emésztési bántalmakra és jótékonyan hat a légzésre. A
népgyógyászatban fontos erősítő gyógynövényként tartották számon, amellyel
idős, legyengült, lábadozó betegeket gyógyítottak. Az erősen lesoványodott,
étvágytalan, esetleg tbc-s betegeknek még a tizenkilencedik században is tejben
főtt pasztinákot adtak gyógyszerként. Szélhajtó hatású, megakadályozza a
puffadást. Epehajtó hatású, csökkenti az ödémát, fokozza a vesék
vizeletkiválasztó funkcióit, ezáltal segít elhajtani a kisebb veseköveket. Jó
lázcsillapítónak is bizonyult, sőt a nemi szervek és nemi mirigyek alulműködése
(pl. erekciózavar) ellen is használ a növény. Az ókori orvos gyomorbajok enyhítésére
is ajánlotta. Rákos fekélyekre, asztma ellen javasolta.