Paszternák
 
A paszternák (pasztinák) Jó beltartalmi értékei miatt értékesebb, mint a többi gyökérzöldség, különösen a viszonylag nagy fehérje- és ásványisó-tartalma miatt érdemel említést, de a benne található C-vitamin-mennyiség sem elhanyagolható. Fogyasztása kedvező hatással van a gyomor és emésztési bántalmakra és jótékonyan hat a légzésre. A népgyógyászatban fontos erősítő gyógynövényként tartották számon, amellyel idős, legyengült, lábadozó betegeket gyógyítottak. Az erősen lesoványodott, étvágytalan, esetleg tbc-s betegeknek még a tizenkilencedik században is tejben főtt pasztinákot adtak gyógyszerként. Szélhajtó hatású, megakadályozza a puffadást. Epehajtó hatású, csökkenti az ödémát, fokozza a vesék vizeletkiválasztó funkcióit, ezáltal segít elhajtani a kisebb veseköveket. Jó lázcsillapítónak is bizonyult, sőt a nemi szervek és nemi mirigyek alulműködése (pl. erekciózavar) ellen is használ a növény. Az ókori orvos gyomorbajok enyhítésére is ajánlotta. Rákos fekélyekre, asztma ellen javasolta.

Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban