Áfonya
Szakirodalmi adatok
alapján az áfonya
az egyik legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk.
Kiemelkedő magas kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium,
mangán, cink, kén, foszfor. Ezen kívül tartalmaz különféle gyümölcs savakat
(pl.: almasav, citromsav), cukrot, pektint, flavonoid- és iridoid vegyületeket
termése pedig antociánokat (mirtillin), C-, B1 vitamint valamint az A-vitamin
provitaminját, niacint. Ezen összetevőinek köszönheti az áfonya az összehúzó
(adstringens), az antibakteriális, az antioxidáns és a vizelethajtó hatást.
Vérkeringési zavarokban, így az artériák és a vénákkal kapcsolatos
rendellenességekben, a mikroszkópikus vérzékenység esetén, visszértágulatoknál
a benne lévő mirtillin javítja a vénák és az artériák falának rugalmasságát,
csökkenti a hajszálerek törékenységét.
Az áfonya jó vértisztító, ezért gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bőrbetegségekre. A látószervünk különféle betegségeinél (pl.: szürkületi vakság, szürke hályog, zöldhályog, cukorbetegségből eredő látás zavarok) is eredményesen használható. Ajánlható gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőknek, vesekőképződésre hajlamosaknak, vagy akinek vesehomokja van, valamint vizeletpangás, magas vérnyomás, bélhurut, hasmenés esetén.
Az áfonya jó vértisztító, ezért gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bőrbetegségekre. A látószervünk különféle betegségeinél (pl.: szürkületi vakság, szürke hályog, zöldhályog, cukorbetegségből eredő látás zavarok) is eredményesen használható. Ajánlható gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőknek, vesekőképződésre hajlamosaknak, vagy akinek vesehomokja van, valamint vizeletpangás, magas vérnyomás, bélhurut, hasmenés esetén.