Spenót
 
A spenót (paraj) gazdag ballasztanyagokban, A-, E-, B6-, C- és K-vitaminban, folsavban, vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, jódban és fluorban. Tartalmaz még fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, nátriumot, B1-, B2-vitamint és niacint is. A spenótot javasolják fogyasztani egyes bőrproblémák, cukorbaj, fekélyek, fertőzések, magas vérnyomás, keringési rendellenességek, vérszegénység esetén. Magas karotinoid- és klorofilltartalmánál fogva ajánlható rákos megbetegedések megelőzését szolgáló étrendekbe. Egyes kutatások szerint a paraj a rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. További előnye, hogy jó folsavforrás, így terhes nők étrendjéhez is hozzátartozik, mivel segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességet. A spenót sok káliumot tartalmaz, amely pedig bizonyítottan igen fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.

Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban