Sütőtök
A népi gyógyászat is felismerte a sütőtök
jelentőségét. Számos betegség - főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek -
esetén ajánlották a sütőtököt. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként
rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és
élelmirost-tartalmának köszönhetően.
A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók. A húsa - mint azt sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. A sütőtököt, mivel könnyen emészthető, már a csecsemőknek is adhatjuk. A sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában. Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók. A húsa - mint azt sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. A sütőtököt, mivel könnyen emészthető, már a csecsemőknek is adhatjuk. A sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában. Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.