Banán
Több fajtája ismeretes, amennyire termelése is
elterjedt. Eltérés a nagyságában, alakjában és ízében is van. A legjobban
elterjedt hosszúkás görbe alakú, melynek jó tulajdonsága hogy utánérő, és
könnyen szállítható. De bármely fajtáról is van szó, a banánfa minden része az
emésztőszervek gyógyítását szolgálja. Évelő növény, gyökeréből minden évben kihajt
a termést hozó hajtása, amikor eléri a 2-3 m magasságot, megjelenik bordós-lilás
bimbója, s a termékenyítés sorrendjében elkezd nőni a banánfüzér. Amikor
beérett a gyümölcs, a szár elfonnyad, lehanyatlik, s tavasszal új termőhajtás
jelentkezik a növényen. Az őslakósok a növény minden részét felhasználják,
szárát és levelét. Az ültetvényesek csak a termést hasznosítják, szárát pedig a
talaj erősítésére leszántják, vagy inkább buldózerrel letarolják. A növény
igencsak vízdús szárának leve, gyógyító hatású skorpió vagy kígyómarásra,
valamint nehéz fémek mérgezése esetében.
Tápértéke
Tápértéke
Tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, A, B, és C-vitamint, nyomelemeket, valamint a glukóz feldolgozásához szükséges enzimet, ami az agymuködést segíti elő. Tápértékét nagymennyiségu ásvány és vitamin hatása határozza meg. A gyümölcsök közül szinte legtöbb B-vitamint tartalmazza, ami a belek felszívódását segítik elő, és a benne levő enzimek miatt az agy táplálékának nevezik. Jó tulajdonsága, hogy simulékony, bármely gyümölccsel kombinálható, és biztosítja a belek szabályos mozgását.
Gyógyhatása
Mondhatnánk azt, hogy a csecsemő étele az anyatej fogyasztása mellett, a banán az, aminek szerepelnie kell. Fontos továbbá az idősek számára akiknek bélműködését tudatosan segíteni kell.
Agyműködés
A banán olyan enzimet tartalmaz, ami hatékonyabbá teszi a glukóz feldolgozását. Mint tudjuk, agyunk működéséhez csupán glukózt használ. Ezért mindenki számára nagyon ajánlatos a banán fogyasztása.
Gyomorfekély
A gyomorban nyálka választódik ki, hogy megvédje a gyomor falát a sav maró hatásától. Ha mégis megtörténik, hogy a gyomor fala megsérül, nagymértékben választódik ki nyálka és beágyazódik a kritikus részen. Sok esetben, ha a szervezet nem képes tovább harcolni a támadással, fekély keletkezik. A banán a legtöbb esetben segít. Bevonja és ellátja gyógyító hatással a sebet, ha a banán lével való ellátás folyamatos.
Vastagbélgyulladás
A vastagbélgyulladás ott jön létre, ahol gyakori a székrekedés, illetve sokáig nem ürülnek a belek. Ez akkor következik be, mint tudjuk, amikor kevés zöldségfélét fogyasztunk, illetve télen. A belekben szinte áll a félig megemésztett anyag, tovább bomlik, a torlódás következtében megtelnek a vastagbél redői, és megállnak. Hamarosan fájdalmas gyulladás jelentkezik, ami idővel el is rákosodhat. Ilyen esetben szinte elkerülhetetlen a vastagbél-mosás, amit szakember végez. Ha azonban nem annyira előrehaladott az állapot, a banán fogyasztása nagyon hatékony lehet. A sima pép egyenletesen hömpölyög végig a beleken, ásvány vitamin valamint némi olaj tartalma hatására kioldja a belek falaiból a beragacsosodott anyagot. Ilyen esetekben nem szabad rostos ételt fogyasztani, mert az irritálja az amúgy is érzékeny bél falait. A banán gyulladást gyógyító anyagot is tartalmaz.
Nyelőcső sérv
Nyelőcső sérv keletkezik, ha akadozik az emésztés. A gyomorban ilyenkor gázok keletkeznek, s a gyomorszáj egy része fel nyomódik a rekeszizom fölé. Ilyenkor a gyomorból az étel a gázokkal együtt feljut a nyelőcsőbe, onnan pedig a szájba. Ennek a betegségnek a kifejlődése nincs korhoz kötve, nem is nagyon számít betegségnek, de nagyon kellemetlen, ezért kell időben gyógyítani. A banán fémtartalmánál fogva izomerősítő, s maga a gyümölcs síkossága visszakényszeríti a gyomorszájat oda ahova való. Ez azonban csak az okozat megszüntetése. A gyógyítás az emésztés rendbe hozása, illetve a mértékletesebb táplálékozás.
Elkészítési mód
A banánt mint gyümölcsöt magában fogyasztjuk, egyébként más, sokkal levesesebb gyümölccsel fogyasztjuk. Jó ha mangó-levet adunk hozzá, ugyancsak jó emésztést eredményez, ha popóval keverjük össze, aszalt kajszival is lehet, valamint ez az a ritka gyümölcs, amit tejjel is fogyaszthatunk. Tápértékén és gyógyhatásán kívül, még azért is kedvelt gyümölcs a banán, mert simává, kellemessé teszi bármely más gyümölcs fogyasztását.