Illóolajok a háztartásban: 53 Tipp az illóolajok felhasználására!

Hogyan illatosítsuk ruháinkat? Hogyan tüntessük el a kellemetlen szagokat? Mivel frissítsük fel magunkat egy fárasztó nap után? Milyen illóolajat használjunk fejfájásra? Mit tegyünk háztartási sérülések esetén? Mivel űzzük el a szúnyogokat?
az összeállítás 53 tanácsot, tippet ad az illóolajok felhasználására, amelyek könnyebbé és színesebbé tehetik a hétköznapjainkat.

Tippek 1-10.

1. Különlegesen finom illatú ruhákat, ágyneműket és egyéb textíliákat kaphatunk, ha 5 cseppet teszünk kedvenc illóolajunkból egy negyed pohár vízbe és ezt mosáskor a mosógép dobjába, helyezzük. Erre alkalmas olajok pl. levendula, patchouli.

2. Kézi mosáskor csak néhány csepp illóolajat vagy illóolaj-keveréket kell helyeznünk az utolsó öblítővízhez, és csodálatos eredményt érhetünk el.

3. Ha poutpourink elveszítette illatát, azt könnyen felfrissíthetjük, ha egy kevés (3-4 csepp) illóolajat csepegtetünk rá.

4. Légfrissítőként használhatjuk a növények vízpermetezőjét, ha azt néhány csepp illóolajjal „fűszerezett” vízzel töltjük, meg és azt spricceljük ki a levegőbe.

5. A konyhai szagokat könnyen elűzhetjük, ha a tűzhelyen lassan párolt vízbe teszünk néhány csepp illóolajat (pl. szegfűszegolaj), de ha agresszívebb szagok (hal, fokhagyma) eltüntetésére van szükség, akkor legjobb, ha borsmenta és a mandarin olajat párologtatunk.

6. A konyhai munkapult fertőtlenítésére és illatosításra használhatjuk a teafa-, a levendula- és citromolajat ill. ezek keverékét. Legegyszerűbb, ha a szobai permetező vizébe csepegtetjük az olajakat és a tisztítandó felületre, szórjuk.

7. A felmosó-vizet is gazdagíthatjuk illóolajokkal fertőtlenítés céljára, erre a kakukkfűolaj, az eukaliptuszolaj, és a fenyőolaj a legalkalmasabbak.

8. Az illóolajok segíthetnek a főzésben is, pl., ha a recept egy citrom reszelt héját kéri, akkor azt helyettesíthetjük 1 csepp citromolajjal. Nagyon finom sült zöldséget lehet készíteni, ha a sütőolajhoz rozmaring-, és zsályaillóolajat aduk.

9. Könnyen készíthetünk illatos gyertyát a hagyományos háztartási gyertyából, ha azt meggyújtva a meleg olvadó viaszba 1-2 csepp illóolajat csepegtetünk.

10. Elkészíthetjük saját masszázsolajunkat, ha kedvenc illóolajunkból 3-5 cseppet teszünk jojoba- vagy más bőrtápláló növényi olajba.

11. Egy fárasztó nap után a nehéz és fájó izmok és ízületek pihentetésére kiváló, ha egy rész cajaput-, zsálya- és bazsalikomolaj keverékhez teszünk 4 rész jojoba vagy más növényi olajat, és ezt bedörzsöljük ill., ha van rá mód, bemasszírozzuk a sajgó izmokba és izületekbe.

12. A fejfájást enyhítjük, ha 1-1 csepp rozmaring- és levendulaolajjal bedörzsöljük a nyakszirtünket. Vagy ha borsmentaolajjal dörzsöljük be a halántékunkat.

13. 10 csepp illóolajat kell adni egy doboz kukoricaliszthez vagy szódabikarbónához, ezt alaposan össze kell rázni, majd 1-2 napig pihentetni, hogy az illóolaj jól beivódjon. Ezek után a keveréket a szőnyegre szórva hagyjuk hatni 1 vagy több órán át, majd porszívózás után érezhetjük szőnyegünk illat- és színbeli felfrissülését.

14. Ha otthonos érzetet szeretne kelteni lakásában, ahhoz elegendő, ha pl. a konyhában fűszeres illatokat, használ. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet elérni, hogy a tűzhelyen párolgó vízbe néhány csepp fűszeres illóolajat tesz, mint pl. szegfűszeg, fahéj, vanília, szerecsendió… Ha a lakás többi részén gerániumolajat szór körbe, a meleg, derűs és hívogatóan kellemes hangulatot kelt. Nagyon hasznos és egyszerű a fa bútorainkat még melegebbé tenni, ha portörölgetéskor a bútorápolóhoz fahéjolaját adunk.

15. Természetes bolhanyakörvet készíthetünk, ha egy fonalat vagy zsinórt teafa illóolajával átitatunk, és ezt egy kendőre tekerve a kutya nyakába kötjük.

16. A szagos cipők és lábak hatásos ellenszere, ha a cipőbe helyezett vattapamacsra geránium vagy citromolajat csepegtetünk, és ezzel szellőztetjük a cipőnket. A lábunkat viszont teafaolajjal dörzsölhetjük be.

17. Ha porszívózás előtt a porzsákba teszünk néhány csepp illóolajjal megszórt vattapamacsot, akkor a kiválóan működik légfrissítőként és –fertőtlenítőként. a citrom és a fenyőillat nagyon kellemes, de a patchouli és a gerániumolaj még a kutyaszagot is elfedi.

18. A konyhai vitrin és komód illatosítására is alkalmas az illatosított vattapamacs, ha azt a szekrény egy nem feltűnő helyére helyezzük.

19. Hűtő, mélyhűtő, sütő takarítását érdemes úgy befejezni, hogy az utolsó öblítővízbe 1 csepp citrom-, lime-, grapefruit-, bergamott-, mandarin- vagy narancs-illóolajat teszünk.

20. A ruhás szekrényt is illatosíthatjuk az előzőhöz hasonló módon, erre a legmegfelelőbb illóolajok a következők: citrom, borsmenta és levendula. Ezek előnye a kellemes, tiszta, és friss illatuk mellett, hogy a rovarokat is távol tartják.

Tippek 21-30.

21. Nagyon könnyen illatosíthatjuk a fürdőszobánkat, ha az olajjal kezelt vattát eldugjuk valahova, de még jobb és szebb, ha a fürdőszoba dekorálására használt selyem vagy száraz virágra csepegtetünk kedvenc illóolajunkból.

22. A fürdőszobában nagyon fontos szerepük lehet az illóolajoknak, az illatosításon kívül az is, hogy a nagyobb páratartalomból adódó kellemetlenségeket megelőzzük. Olajok, amelyek ebben segítenek: fenyő, atlaszcédrus, borsmenta, citrom, levendula.

23. A hálószoba illatosítására legmegfelelőbb illatok a következők: római kamilla, geránium, levendula, citrom. Ha kifejezetten meghitt és romantikus hangulatot szeretnénk teremteni, akkor cédrus-, mandarin-, bazsalikom- és cananga odorata olajokat használjunk.

24. A kisebb háztartási sérüléseket (vágás, horzsolás, viszketés) kezelhetjük közvetlenül levendula és teafaolajakkal. 1-2 csepp olaj elősegíti a gyógyulást.

25. Égések és forrázások kezelésére is a levendula- és a teafaolaj a legjobbak, ha sérült bőrt ezekkel bekenjük, ezeket akár közvetlenül is alkalmazhatjuk. De nem szabad elfelejteni, hogy az égési sérüléseket azonnal hűteni kell, a legegyszerűbb, ha 10 percig a sérülést hideg víz alá tesszük, és utána már jöhet a levendula vagy a teafaolaj.

26. Az otthon készített szappanok nagyon kellemesek, és ha azokat különböző illóolajokkal illatosítjuk, akkor azok terápiás hatást is nyújtanak.

27. Ha éppen nincs kéznél aromalámpa, akkor a radiátorra vagy a villanykörtére csepegtetett illóolaj (csak óvatosan, nehogy a foglalatba is kerüljön) is illatosíthatja a helyiséget és emellett az érzékeket is nyugtathatja vagy éppen serkentheti.

28. Az ánizst a halászok már évszázadok óta használják. Csak 1-2 csepp illóolajat kell az ujjhegyre és a tenyérre csepegtetni, mielőtt a botot felcsaliznánk, és ez már elég, hogy elfedje a halak számára riasztó „emberszagot”.

29. Illóolajból ill. azok keverékéből csodálatos parfümök készíthetőek, ha 25 cseppet teszünk kedvenc keverékünkből 25 ml parfümalkoholba, és ezt hagyjuk érlelődni 2 hétig.

30. A szúnyogok és más rovarok elűzésére alkalmas a citronellaolaj, ha azt egy égő gyertya olvadó viaszába vagy akár kerti sütögetés során közvetlenül a faszénre csepegtetjük.

31. A ciprus-, az atlaszcédrus-, a tömjén-, és mirhaolajok akár külön is vagy valamilyen arányú keverékben nagyon jó tűzifaolajok, ha a fahasábokra csöpögtetett 3-6 csepp olajat hagyjuk beivódni, majd következhet a tűzgyújtás.

32. A legyek és a szúnyogok nem szeretik a levendulaolajat. Ezért az ablakkereteket kívülről levendulaolajjal lepermetezve a rovarok távol tarthatók.

33. Gondot okoznak az egerek? Akkor a problémás helyre kell helyezni a néhány csepp borsmenta olajjal átitatott vattát.

34. Ha naponta egy csepp citromolajjal ecseteljük szemölcsünket, az rövid időn belül el fog tűnni.

35. A rozmaring éberré tesz és serkenti a memóriát, ezért nagyon hasznos lehet hosszú autóút, olvasás ill. tanulás során, ha néha belélegzünk egy kis rozmaringolajat.

36. Saját kezűleg készített ajándékok gyakran sokkal nagyobb örömet okoznak, mintha valamit vásároltunk volna, egy kicsi plusz lehet mg az is, ha pl. a papírmaséból vagy só-lisztgyurmából készített meglepetéseink alapanyagába néhány csepp illóolajat téve, az még illatozni is fog.

37. Levelet, képeslapot ma is (a számítógépek világában) szívesen kapunk szeretteinktől, főleg ha az illatos papírra íródott. A papír illatosítása nagyon egyszerű, mert elég egy pár csepp illóolajat vattapamacsra csepegtetni azt betenni egy éjszakára az illatósítandó papírral együtt egy nejlonzacskóba, és másnapra már kész is az illatos hírhordozó. (Könyvjelzőt is lehet ehhez hasonlóan illatosítani, és még személyesebb lehet az ezzel együtt átadott ajándékkönyv)

38. Egy egyszerű díszpárnát vagy más kelméből készült ajándékot is könnyen tehetünk még különlegesebbé, ha azt pár csepp megfelelő illóolajjal megszórjuk.

39. Gyomorrontás és felpuffadás gyors kezelése lehet, ha 1 csepp borsmentaolajat teszünk fél pohár vízbe, és azt lassan elkortyoljuk.

40. Ha influenzás időszak van, akkor a lakás levegőjének fertőtlenítését és tisztítását elősegíthetjük, ha a párásítónkba vagy a tűzhelyen párologtatott vízbe néhány csepp kakukkfűolajat vagy kakukkfű és eukaliptusz olaj keveréket teszünk.

41. A lázat csökkenthetjük, ha priznices vízbe 1-1 csepp eucaliptusz-, borsmenta- és levendulaolajat teszünk. És ezzel borogatjuk be a beteget.

42. Egy átmulatott éjszaka után, sokat segíthetnek a másnaposság legyőzésében az olyan illóolajok, mint a boróka, cédrus, grapefruit, levendula, sárgarépa, édeskömény, rozmaring, citrom. A fenti olajokból ki-ki készítse el az ízlésének megfelelő keveréket és ébredés után egy fejtisztító aromafürdő (amikor is a fenti keverékből 6-8 cseppet mézben vagy tejben elkeverve a fürdővízhez kel adni) után már el is felejthetjük bulizás kellemetlenségeit.

43. Ha szeretne kifejezetten nyugodtan és pihentetően aludni, akkor elég lefekvés előtt 1-2 csepp alvást segítő olajat, mint a kamilla, levendula, niaouli, majoranna, komló a párnára csepegtetni és már jöhet is a valódi pihenés.

44. Ha új helyre költözik vagy elutazik, és nagyon idegennek érzi a környezetét, akkor a kedvenc olajából vagy olajkeverékéből készített légfrissítővel körbe permetezve és ezt néhány napon át többször megismételve, gyorsabban magáénak fogja érezni az új helyét.

45. Ha elutazunk otthonról, érdemes távozás előtt a szőnyegre csepegtetni néhány csepp levendula- és borsmentaolajat, mert hazaérve kellemes és friss illat vár minket. Távol létünk alatt pedig riasztja a molylepkéket, legyeket, hangyákat.

46. Kiválóan alkalmas réztárgyaink fényesítésére, ha 1 csepp citromolajat egy puha kendőre teszünk és azzal finoman átdörzsöljük a felületet.

47. Nyáron kellemesen hűti, télen meg védi és ellenállóvá teszi az emberi testet az eukaliptuszolajos fürdő. 6-8 csepp eucaliptusolajat mézben vagy tejben oldva kell a fürdővízhez adni.

48. Ha archidratálójához 1 csepp gerániumolajat ad, és azzal krémezi magát, bőre nagyon szép ragyogó és rózsás árnyalatot kap.

49. Fésülködés előtt a hajkefére ejtett 1-2 csepp rozmaringolaj elősegíti a haj növekedését és annak vastagodását.

50. Irodai munkahelyek levegőjének frissítésére és illatosítására nagyon jó a levendula és a grapefruit keveréke, mivel tisztítják az elhasználódott levegőt. Emellett a levendula egy nyugodt és csendes hangulatot biztosít, míg a grapefruit élénkíti az érzékelést és a gondolkodást.

51. A geránium, levendula és bergamott keveréke csillapítja a szorongást és a depressziót. Ezt a keveréket akár légfrissítőként, vagy fürdővízhez adva is alkalmazhatjuk.

52. Csodálatos baba masszázsolajat készíthetünk, ha 1-1 csepp római kamilla, levendula, geránium olajat feloldunk 2 evőkanál mandulaolajban.

53. Ha kisbabánk nem tud nyugodtan aludni, akkor adhatunk az esti fürdővízéhez 1-2 csepp levendulaolajat, vagy a szobájában is párologtathatunk levendulaolajat. 

Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban