Rezgés terápiák - kristály - hang - színterápia

 Az oldal tartalomjegyzéke:
 • Rezgésterápiák
 • Színterápia
 • Kristályterápia 
 • Hang terápia


A Rezgésterápiák, azaz a XXI. század gyógymódjai

Az energia gyógyászat, azaz a rezgésterápiák az életerő aktiválását szolgáló gyógymódok, amit méltán neveznek a XXI. század gyógymódjainak. Az életerőt a jólét, a bőség, a kiegyensúlyozottság, egészség aktiválja. Természetesen ennek a negatív aspektusai gyöngítik az életerőt és aktivitást.

Energia gyógyászat lehetőségei
Fény gyógyászat
Színgyógyászat
Hangterápia
Kristály és nemeskő gyógyászat
Növények, ásványok és virágok gyógyereje
Kézrátételes gyógyítás

Új évezredünket a szupertudatosság jellemzi, azaz egy energia sáv, energia gyűrű alakul ki Földkörül, az úgymond Fotonőv, amit a tudósok 1961-ben fedeztek fel . Ehhez kell felhangolni az emberek energia szintjét, testrezgéseit, fényestjeit. A terápiák segítik a felemelkedést erre a tudatosságra. Tehát a felemelkedést szolgálják a rezgésterápiák.

Történelmi áttekintés

500 000 éve a Csendes óceánban egy magas kultúra működött, Lemuria ahol a népek egyensúlyban éltek a természettel és a kristályok energiáját használták fel az energia forrásaként.

200 000 éve működött Atlantisz, ahol a napfény energiáját használták fel energia forrásként, valamint itt is a virágok és drágakövek energiáját használták energia forrásként. Hatalmas katasztrófa vetett véget Atlantisznak és tudása szétszóródott a világban.

Egyiptom lett az egyik helyszíne a túlélők tudásának, a kibontakozásának. Hermész Triszmegisztosz ír az ottani szellemi filozófiáról, a föld és a kozmosz viszonyáról. 
A piramisok, mint energia akkumulátorok szerepeltek, arany és kvarckristályokat használtak energiaként. Virág és aroma terápia volt az erőssége a gyógyászatnak.

Görögország vitte, éltette tovább Egyiptom tudását, Pythagórasz, akinek sok-sok felismerésén túl az aura fogalmát is köszönhetjük. Valamint Hippokratész, aki nem csak az orvoslás atyaként ismerünk, hanem a hanggyógyászat felfedezőjeként is.

India e. KB 5000 évvel az Ayurvéda tudásában összegezte a prána által adott egységes energia szemléletet. Ők írták le   csakrák, aurák rendszerét, és a jóga, mint életerő gyakorlat, valamint a meditáció tudását.

Kína e. Kb. 3000 évvel élte meg a Taoizmus tanait, azaz a harmónia és egészség szimbólumaként a csi vagy ki, vagy prána energia egyensúlyát a természetben és az emberben egyaránt. A kínai kultúrának köszönhetjük a tajcsi, a csikung, az akupresszúra rendszerét is.

A mai kor tudományos szemlélete bebizonyította a sejteket körülvevő elektromágneses mező létét, és az emberi testet körülvevő energia mező létété is. Bár már Newton a XVII. Században leírta az elektromágnesesség rendszerét.
 
 
Rezgésterápiák

 
Kristálygyógyászat


Kristályok régen és ma

A kristályok energiái már Atlantiszon és Lemúriában is nagyon fontos szerepet kaptak, nem csak a gyógyítás szempontjából, hanem információ-, és energiahordozókként is alkalmazták őket. Később az ősi Kínában, Egyiptomban, és a maja illetve inka birodalomban is a figyelem központjába kerültek. A középkori kolostorokból is fennmaradtak olyan feljegyzések, amelyek a kristályokkal való gyógyításról számoltak be. Manapság az emberiség újra elindult az ásványok energiájához vezető úton. A legegyszerűbb formában szerencsekövekként, talizmánokként használjuk őket, de egyre gyakrabban találkozunk a gyógyítás komolyabb formáival is. Az egyik lehetőség az, amikor az ásványokat fizikailag alkalmazzuk. Drágakővizet készíthetünk belőlük, testünkre helyezhetjük őket, meditálhatunk velük. Mindezt úgy, hogy természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az adott kristály milyen tulajdonságokkal rendelkezik, milyen hatással lehet fizikai és lelki állapotunkra. A másik módszer, hogy magával a kristályenergiával kerülünk kapcsolatba anélkül, hogy a kristályokat kézbe vennénk. De mi is a kristályenergia?

Kristályenergia és gyógyítás

A kristály energiája képes együtt rezegni élő szervezetekkel és élettelen tárgyakkal. Valójában az emberi DNS is kristályos szerkezetű, és ha az energiák alapvető működési elvére gondolunk, könnyen megérthető, hogy ezeket, az energiákat nagyon sok területen hasznosítani tudjuk, valamint képesek vagyunk közvetlen kapcsolatba kerülni velük. a kristályoknak önálló tudatuk van, ami valószínűleg Magasabb rendű, mint az emberi tudat, hiszen velünk ellentétben nem rendelkezik előítéletekkel és érzésekkel. a kristályenergia harmonizál, segítségével energiát tudunk közvetíteni vagy átadni. A gyógyítás mechanizmusát, végeredményét a szervezetben előforduló valamennyi életfolyamatért illetve jelenségért felelős ásványi anyag és kristályszerkezet kölcsönös együtt hatása adja meg. Az ásványok fizikai, lelki és szellemi síkon egyaránt hatnak. Az ősi energetikai rendszerek már több ezer évvel ezelőtt leírták, hogy az ember és az Univerzum szoros kapcsolatában hogyan jelenik meg a Kozmikus Energia valamennyi élő- és élettelen lényben, és hogy minden létezés forrása a Kozmikus Tudat. A föld ismert történelmi, és a legendák világába vesző régmúlt korszakaiban élő népeknél egyaránt nagy megbecsülés övezte a természet erőit, ahonnan a természetes gyógyászati rendszerek alapelemei származnak. Az ezzel kapcsolatos tudás az újkorban feledésbe látszott merülni, majd századunk utolsó harmadában kezdtük újra felfedezni és alkalmazni, mint a tradicionális orvoslást támogató önálló terápiát. Terjedését segíti az egyre nyilvánvalóbb tény, hogy az emberiség egy új korszak kezdetének küszöbén áll. Földünk elérkezett fejlődésének ahhoz a kritikus szakaszához, melyben meg kell nyitnia önmagát (mint evolúciója kezdetén), hogy megismerjen új energiaforrásokat, energia-információhordozókat, tárolókat. A Vízöntő-korszak a Kristályenergia korszakává válhat. Ez az új energia a Kristály-Tér-Erő. Az ősi vallás az Ötödik Erőben látta a Teremtő, a teremtés és a megértés kulcsát, amelyet mindenkinek önmagának kell keresnie, és kinyitni, felemelnie azt a fátylat, mely eltakarja a feledés és a tudás ablakát.

A kristályok tisztítása

Bármilyen formában használjuk a kristályokat, minden használat előtt és után, valamint rendszeresen szükségük van tisztításra. Egyesek azt mondják jó módszer kitenni őket néhány napra, órára, a Napra, mások szerint hasznos lehet vízzel tisztítani. A probléma csak az, hogy bizonyos puhább vagy könnyen fakuló ásványok nem bírják sem az áztatást, sem a Nap fényét hosszútávon. Szétmállhatnak, kifakulhatnak vagy opálossá, válhatnak. Azok a kristályok, amelyeket szabad áztatni, legjobb tengeri sós vízbe helyezni rövid időre, azokat, amelyek mállásra hajlamosak esetleg tiszta vizű, hideg forrás alá lehet tartani, a Napra érzékenyeket pedig sokan a Hold fényére teszik ki. Mégis a legjobb módszer magával a Kristályenergiával tisztítani az ásványokat, legyen szó akár egy ékszerről, marokkőről. Ehhez azonban szükséges ennek a tisztítási folyamatnak a megtanulása. Beavatások, meditációk segítségével történik ez a tanulás, melyek alapjai az előző pontban leírt tények. Aki szeretné maradéktalanul felhasználni, és élvezni az ásványok csodálatos erejét.
Víztől óvni: lápisz lazúri, türkiz, malchit
Fénytől óvni: ametiszt, rózsakvarc, türkiz, fluorit
Hőtől óvni: lápisz lazúri, türkiz, malchit, ametiszt


Az 5 alapkristály

Az 5 alap kvarckristályt használjuk leginkább és legszéleskörűbben a Kristálygyógyászatban. A kvarckristályok kapják a legnagyobb szerepet a mai tudományokban, technikában is. Itt most csupán néhány tulajdonságukat soroljuk fel:


Rózsakvarc

A rózsakvarc a szívcsakrához tartozik, eleme a levegő.  a szív köve, erősíti az ön-elfogadást és a szeretetet. Tisztítja a veséket, a májat, és jótékony hatással van a tüdőre. Képes visszaadni a lelki egyensúlyt, segít kiheverni a szerelmi bánatot, ezen kívül fontos szerepe van a gyerekként átélt traumák feldolgozásában. Megnyitja a szívcsakrát az egyetemes, szerette felé.
Füstkvarc

 A füstkvarc a talp mellékcsakráihoz kapcsolódik, eleme a föld. A védelem kövének is hívják, nyugtatja az idegeket, fokozza az élet akarását, és a relaxációban is segít. Ismert fájdalomcsillapító hatása, fokozza a hormontermelést és a koncentrációt, elősegíti az ásványi anyagok felszívódását. Enyhíti a haragot, a félelmet, és a bűntudatot, de akár álmaink megfejtésében is segítségünkre lehet.

Citrin

 A citrin a napfonatcsakrához kötődik, eleme a föld és a levegő. A bőség kövének tartják, a Nap erejét rejti. Központi szerepe van a kreativitás, az optimizmus és a nyitottság kérdésében. Vonzza a sikert és a gazdagságot, miközben megvilágítja ittlétünk értelmét is. Elősegíti a méregtelenítést, kapcsolatban áll a nyirok-, ideg-, és immunrendszerrel.
Ametiszt

Az ametiszt az egyik leggyakrabban alkalmazott ásvány, a homlokcsakrához tartozik, eleme a tűz és a levegő. A spiritualitás kövének is nevezik, a józanságot szimbolizálja. Segít minket igazi tudatunkra ébreszteni, és megtalálni a fejlődés útját. Elűzi a szorongást, viszont felszínre hozza rejtett képességeinket. Serkentőleg hat a hormonális rendszerre, de ismert fejfájást csökkentő, és a keringést szabályozó hatása is.
Hegyikristály

 A hegyikristály talán a legismertebb, legszéleskörűbben alkalmazott ásvány, fényhozónak is hívják, minden csakrával kapcsolatban áll, de leginkább a koronacsakrával, eleme a föld. Erősíti a többi kristály hatását, szinte bármilyen betegség esetén használható, és elengedhetetlen a spirituális fejlődésben. Harmonizálja a két agyféltekét, tisztítja az aurát. A Földanya hatalmát képviseli.


Drágakő terápia

Az összes fejlett társadalomban a drágaköveket nemcsak értékükért és szépségükért, hanem állítólagos gyógyító és harmonizáló erejükért tartják nagy becsben. A drágakövek évmilliók során képződtek a föld mélyén, tökéletes sötétségben, keresztülmentek a finomodás és a tisztulás folyamatán, mígnem az emberek végső formájukban fel nem fedezték és a napvilágra, nem hozták őket.

A drágakövek földünk alapelemeiből állnak, ezért a néphit szerint földvédő, erősítő és tápláló erejével kötnek össze minket. Ragyogó szépségükkel a legtisztább természetes színekben sugárzó fény hordozói, valamint a kozmikus energiák és tulajdonságok közvetítői; az égből és a földből vonzzák magukhoz az erőket, hogy azután kisugározzák azokat a világ felé. Kristályos szerkezetük felsőbbrendű elvek alapján épül fel, amelyek visszavezetnek minket a kozmikus rendben, és harmonizálóan hatnak testre és lélekre egyaránt.

E hit és tanítások, valamint a természetgyógyászat egyes irányzatai szerint, ha a drágakővel díszített ékszert viselünk, vagy a drágakövet a testünkre tesszük, finom rezgés, rezonancia keletkezik bennünk. A szunnyadó, vagy legátolt, megzavart univerzális erők és tulajdonságok a drágakő rezgéseire azonnal válaszolnak. Ezek az erők felélednek és visszanyerik eredeti formájukat.

Néhány ismertebb, a természetgyógyászok által használt drágakő terápiás módszer

 Kézbe véve a kéz reflexzónáin keresztül hat szerveinkre.

Csakraterápia: feküdjünk le nyugodtan, zárjuk ki a külvilágot. Hallgassunk halk meditációs zenét, égessünk aromalámpát, hogy teljes egészében el tudjunk lazulni. A köveket helyezzük a hozzájuk rendelt csakrákra, úgy, hogy közvetlenül érintkezzenek a bőrfelülettel. Amikor minden kő a helyére került, hunyjuk be a szemünket, és belső látásunkkal kövessük energiáink áramlását. A drágakőben lévő erő közben megindítja bennünk az öngyógyítás folyamatát.

 Gyógyító elixírként
: Kellőképpen megtisztított drágakövünket dobjuk egy pohár ásványvízbe, és hagyjuk benne néhány órán át. A víz átveszi a kő rezgéseit, így ha megisszuk, gyógyereje közvetlenül belülről hat.

 Drágakőfürdőként: Ugyanezen, alapelven működik a drágakőfürdő is. Testileg-lelkileg megtisztulva, újjászületve kelhetünk ki fürdővizünkből, ha drágaköveinket néhány órán át benne áztattuk.

 Masszázshoz használhatunk lapos, nagy felületű drágaköveket. Masszírozzuk velük hátunkat, hasunkat, talpunkat, és engedjük, hogy a kő közben kifejtse gyógyító erejét.

 Ékszerként viselve drágaköveink nap, mint nap velünk lehetnek, és folyamatos védelmet biztosítanak. A drágakövek, nemesfémek a díszítésen túl speciális rezgéseikkel, energiamezejükkel kapcsolatba lépnek az ékszert viselő aurájával, és összesimulva felveszik egymás rezonanciáját.

Fontos és érdekes tudnivalók

A kövek minősége: A drága-kőterápiához mindig a legjobb minőségű, legtisztább köveket használjuk, hiszen minél tökéletesebb a kő szerkezete, annál hatékonyabbak a belőle kisugárzott energiák.
 A megfelelő kő kiválasztása: A fenti információk alapján jó eséllyel megállapíthatja, hogy épp melyik kőre van szüksége, de sikerrel használhatja belső intuícióját is. Fogjon a kezébe egy első ránézésre tetszetős követ, és figyelje meg, milyen hatással van Önre, kellemes-e a tapintása, elindít-e Önben valamilyen érzést, gondolatot.

 A kövek tisztítása: Használat előtt energetikailag meg kell tisztítani a drágaköveket, hiszen nem csak a pozitív, de a negatív rezgéseket is felveszik a környezetből. A tisztításhoz tartsuk őket néhány percig folyóvíz alá, vagy helyezzük egy éjszakára tengeri sót tartalmazó vízbe, esetleg száraz tengeri sóba, úgy, hogy a só teljesen ellepje őket. Ezután a köveket tegyük ki a napra, néhány órára, hogy újra feltöltődhessenek a természet erejével. Fontos tudnivaló, hogy azok a kövek, melyek a tisztítás folyamata közben megrepednek, vagy megváltoztatják eredeti színüket, nem alkalmasak többé a gyógyításra. Rendszeres használat mellett időről időre újra meg kell tisztítani a drágakövet!

 Testi betegségek esetén a drágaköveket csak kiegészítő terápiaként alkalmazzuk! A drágakő terápia hatékonyságát kiegészíthetjük egyéb módszerekkel, pl. aromaterápiával, hangterápiával vagy színterápiával.


 A féldrágakövek használata kortól-nemtől függetlenül mindenkire üdítően hat. Kisgyermekek, terhesség, komolyabb betegségek esetén is használhatóak, amikor más terápiák (fitoterápia, aromaterápia) esetleg veszéllyel járhatnak, vagy amikor bizonytalanok vagyunk, hogyan segítsünk szeretteinken. A megfelelő, vagy a tetszést kiváltó kövek finom energiájukkal indítják be a szervezet öngyógyító erejét, egészséges szellemét.

A kristályok alkalmazása

Auraharmonizálás
Csakra kiegyenlítés
Meridián harmonizálás
Szervek kezelése
Kristálymasszázs
 
Kristályok és a hangok terápikus ereje


Csakráink gyógyító alkalmazása egyfajta harmonizálást és behangolást jelent magasabb sejt rezgésekre. A holisztikus gyógyítás megközelítése kapcsán nem a betegségre kell koncentrálni, hanem a szervezet magasabb rezonanciára, való emelésére, hogy az öngyógyító képességeket aktiválhassuk. Az univerzum hármas egysége szintjén hat, azaz a test, a lélek és a szellem szintjén. A szervezetünket körülvevő finom energia testen keresztül jutnak be a rezgések, a csakrák, mint energia elosztók bejuttatják a szervezetbe, és a meridiánok eljuttatják a velük kapcsolatos szervekben. Így képes a kezelések kapcsán a szervezet működését felhangolni. Mint minden hatás, ami a szervezet működésére hat reakciókat válthat ki így a kristályokkal való gógyizás is, pl: fejfájás, erős bizsergés vagy zsibbadás, illetve hányinger. Ilyenkor a kezelés túl sok energiát juttat be, az intenzitást kell csökkenteni, tehát lerövidíteni a kezelés idejét. Fontos a kezelési idő kalibrálása is, általában 15 perc, hetente 1-2 alkalommal.
Fontos a kristályok tisztítása is, valamint a behangolása. A tisztításról már az előzőekben beszéltünk, de még egyszer tisztíthatjuk vízzel, fénnyel, hanggal. A programozás meditációval történik, amikor az adott feladatra programozzuk a kristályokat. Amikor kristályról beszélünk a színtelen kvarckristályt értjük, ennek színes változatai a nemeskövek, amelyek valamely plusz ásványi anyag tartalmat jelent. A színes nemeskövek elsődleges információja a színeik, hiszen a rezgésterápiáknál informálódhattunk a kövek színei alapján való csoportosításáról.
Mint minden gyógyító terápiában a fokozatosság a fontos, tehát a terapeuta részéről is a megismerés, a tapasztalás, a páciens részéről a lassú behangolás.

Szükséges a kezeléshez

Színtelen kvarckristályok
Generátor kristály
Színes kövek a csakrához
Masszázs rudak
Mesterkristály

Auraharmonizálás


A páciens elhelyezése masszázságyon vagy kényelmesen a padlón, ha lehet világos öltözetben, mert a sötét színek elnyelik, vagy megváltoztatják a rezgéseket.
Az aura körül a mindenség energia rendszerének megfelelően az úgymond „Dávid csillag” kialakítása kristályokból. Az első háromszög a fej és a térdek között, a második a vállak és a lábak között kerül kialakításra kb. 15-30 cm-es távolságban. A felhelyezés után a fejnél kezdve az órajárással megfelelő irányban a kristályokat a mesterkristályunkkal vagy generátor kristállyal aktiváljuk. Alkalmazhatunk kettős „Dávid csillagot” is, de fontos ehhez a páciens felhangoltsága.Csakrák felhangolása

·         Lehetséges az aura felhangolása kapcsán a csakrák behangolása is, amikor a kristályokat az aura kirakás mellett a csakrákra a színeiknek megfelelő gyógyító kristályokat helyezünk. A kezelési idő itt is 15 perc. Itt alkalmazhatjuk a „gyógyító kezek” felhangolást, amikor a kezeinket a kristályok felé helyezzük.
·         Fontos előtte a csakrák bemérése ingával, hogy megfelelő-e a forgásirányuk illetve tölteni vagy kivezetni kell az energiát.


Meridiánok kezelése

 • A meridiánok, azaz energia csatornák a végtagokon érhetők el, azaz a kézen illetve a lábon.
 • Ilyenkor az aura kirakás kapcsán a mesterkristállyal vagy az erre programozott kristállyal érintjük meg a meridián pontokat.

Szervek kezelése

 • Lehetséges a problémás szervekre helyezni a kristályokat, amikor a szerv problémájának megfelelő kristályt helyezzük a szervre az adott időtartamra, pl fejfájás.
 • Lehet a problémára feltöltött vizet is fogyasztani vagy marokkőként alkalmazni pl. láz vagy méregtelenítés illetve pl. magas vérnyomás esetén.

Kristály masszázs

 • Alkalmazhatjuk a kristályokat masszázsra, mit pl. arcmasszázs, gerinc masszázs, kéz vagy láb masszázs.
 • Erre speciális formájú kristályokat használunk, vagy masszázs rudakat vagy masszázsgörgőket.
 • Kiegészíthetjük hangkezeléssel, amikor is a kristályok felett hangkezelést alkalmazunk, pl harang vagy csengő, ami tovább erősíti a hatékonyságot.
 Hangterápiák

Alapja a testet alkotó 75% -os víztartalom képes a külső hangrezgések felvételére és továbbítására. Így a bennünk ért hangok, vagy zajok befolyásolják szervezetünk működését, hangulatunkat és szellemi állapotunkat is.  (ohm mantra)
Tibeti szerzetesek alkalmazták ennek a tudatosságát, részben a gyógyító hangok recsitálásával, részben hangkeltő eszközök alkalmazásával. Hanghullámok másodpercenként 300 méteres sebességgel terjednek.

Fényterápia

Már az ősi Egyiptomban is használták a fényterápiát, sőt istenként tisztelték a Nap életet, adó energiáit. A fény kettős természetét felhasználva részben elektromágneses rezgésként bio- stimulációra, részben a foton természeténél fogva a fénynyomás elvét alkalmazták kezelésekre. Szabályozzák bioritmust, az alvás és ébrenlét ritmusát. (melatonin)
A fehér fény a sejtek működését fokozza, serkenti. A színek hormon stimulációt hajtanak végre. Az UV sugarak speciális hatásai hatnak a szervezetünkre.

Színterápia

A színek a látható fény 2000 nanométeres rezgéstartományának speciális változatai 400 és 700 nanométeres szín tartományuk kapcsán. Hatnak a hangulatunkra, lelki és szellemi valamint a hormon stimuláció kapcsán fizikai minőségeinkre is
Fehér: teljesség, harmónia
Indigó: spirituális szín, meditációs képességek
Kék: nyugalom, harmónia, megbízhatóság, jóság
Zöld: gyógyító szín, harmónia, stressz ellenes szín
Sárga: fizikai és szellemi erő, energia, kreativitás
Narancs: öröm, jólét, életörömök
Piros: energia, szenvedély

Kristályterápia

A kristályok anyaga a szilícium, szilikát, ami a felemelkedésben, a szénalapú szervezetben egy magasabb rendeződést jelent, azaz átalakul. Így a kristály terápia a  gyógyító energia mintával feltöltött kristályok alkalmazását jelenti.

Alkalmazhatjuk a kristályterápiát

Aura feltöltésre, lesimításra, energetikai kiegyenlítésre 
Csakra feltöltésre 
Szervek gyógyító energiával való feltöltésére, repedések kijavítására 
Távgyógyításban küldhető a távol lévő páciens számára 
Ételek, italok, feltöltésére 
Gyógykészítmények készítésére

Egyéb rezgésterápiás módszerek

Homeopátia: ásványok rezgései
Bach-virágterápia: virágok rezgései
Kézrátételek gyógyítások, Csikung, Tajcsi, Reiki, pszi-sebészet


 
A színek jelentése és gyógyító felhasználásuk lehetőségei

A színek befolyásolják hangulatunkat, érzéseinket, lelkivilágunkat. Vannak színek, amelyek természetünkhöz közelebb állnak, amiket szeretünk, és vannak, amiket elutasítunk. Ám ezek életünk során is változnak, gyerekkorunkban egész más színek a kedvenceink, mint huszonéves korunkban, sőt hangulatunktól, jelenlegi élethelyzetünktől, élményeinktől függően is pillanatonként változhat az a szín, amit a legszívesebben látunk.

A színek speciális elektromágneses rezgésükkel - hullámhosszukkal és frekvenciájukkal - jelentős befolyást gyakorolnak ránk, függetlenül attól, hogy ennek tudatában vagyunk, vagy sem, ezért gyógyításra is használhatók. A színek jellemzése alatt keretben az egyes színek gyógyító hatása szerepel.
A környezetünkben jelenlévő színek folyamatosan sugároznak, ki vagyunk téve egyrészt a természet színes jelenségeinek: a tenger és az ég-kékjének, az erdők, mezők zöldjének, a kelő és a nyugvó nap változatos vörös-narancs sárga színeinek, másrészt a minket körülvevő tárgyi világ színeinek.
A színek voltaképpen a fény különböző megjelenési formái, minőségei. A Nap által sugárzott fény pedig az életet testesíti meg, hiszen hatása nélkül élet nem lehetséges.
A fény Einstein által bizonyított kettős jellegét már régen felfedezte az emberiség, legkifejezőbben a kínai Jin-Jang szimbólumban jelenik meg. A sötétség-fény ellentétpár összetartozik, és együttesen hozza létre a színek világát. Egyes színek a fényhez, más színek a sötétséghez állnak közelebb.
A színkörből láthatjuk, hogy a kiegészítő színek két szín alaptulajdonságait hordozzák, így egyfajta harmóniát sugároznak. A színkörben az egymással szemben elhelyezkedő színeket komplementer színeknek nevezzük, hatásuk ellentétes egymással, illetve kiegészítik egymást.

Bár a színeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatásával kísérletekkel alátámasztott bizonyítását
csak az 1900-as években kezdték meg, a színek terápiás hatóerejét már az ókori egyiptomiak,
görögök is tudatosan alkalmazták. 
Panaszoktól függően a betegeket olyan helyiségbe fektették, melynek ablakait színes, főként piros,
kék vagy ibolya színű anyagokkal takarták be. A kívülről jövő napsugarak rezgései ezáltal, új
minőségre tettek szert, s pozitívan hatottak az adott betegségre a test, lélek és a szellem területén
is.

Meleg és hideg színek

A meleg és a hideg színeknek eltérő a rezgésszáma, így másképpen hatnak szervezetünkre is.
Ahogy csökken az energiaszintünk (testünk energetikai rezgésszáma), párhuzamosan csökken a
vér oxigén telítettsége, annak megfelelő mértékben növekszik a betegségek kialakulásának esélye.
Amennyiben energiaszintünket az optimális
működéshez szükséges rezgésszámon tudjuk tartani, szervezetünkben nem tud betegség
kialakulni.A szervezet energiaszintjét legkönnyebben a Nap fénye tudja feltölteni. Sajnos a
Napfény hiányos hónapokban – októbertől márciusig - természetes módon ez a lehetőség nem áll
rendelkezésünkre.


A csakra színterápiában meleg színeket alkalmazunk 
Fáradtság, kimerültség, álmosság, étvágytalanság, székrekedés, gyomor és bélhurut, hajhullás,
kedélybetegség, vérkeringési zavarok esetén.

Hideg színek alkalmazása
Túlzott aktivitás, stressz, tályog, ízületi gyulladás, hólyaghurut, hasmenés, álmatlanság esetén.


A színterápiában alapvető feltétel, hogy tiszta színeket használjunk. 
A legtisztább színfrekvenciák természetes úton jöhetnek létre, és mindenki által hasznosíthatók.  
Színterápiás módszernek nevezhetjük azt, amikor elmerülünk a természet színeinek
megfigyelésében, egy-egy virág, fa, kristály, a barna föld, a napfelkelte narancsszínében, a kék ég és
a tenger, illetve a folyók vízében tükröződő fényekben.  
Nézegethetünk színes festményeket, képeket, esetleg magunk is festhetünk hangulatunknak
megfelelő színekkel.  
Környezetünket, lakásunkat, bútorainkat, tárgyainkat is rendezhetjük tudatosan, ismerve az egyes
színek jelentését és hatását.  
Ruháink színével is harmonizálhatjuk diszharmonikussá vált szerveinket, lelkünket. Ételeinket,
italunkat a hangulatunknak, egészségünknek megfelelő színű zöldségekből, gyümölcsökből
válogathatjuk össze.  
Régi korok emberei fehér lepedőbe csavarták betegeiket és kitették a napra, hogy a fehér fény
összes színt magában hordozó energiáját kihasználva harmonizálja az embert.  
Ezeken a módszereken kívül alkalmazható például a megfelelő szín belső látás útján történő
vizualizációja, a szín imaginatív belélegzése, színnel való imaginatív zuhany, a megfelelő színű
energetikai burok vizualizációja.

 
 A csakrák és a színek


A csakrák az energia központjai, amik az energia áramlását végzik a testünkben, a növésünk
alkalmával, a csakrák is fejlődnek, így ábrázolják a tudatunk különböző részeit. Az ókori Kína, a
tibeti buddhizmus, a hinduizmus és a jóga szellemi tradícióján alapulnak, míg a nyugati világban
először a XIX. század végén egy teológiai mozgalom által említették őket.

A csakrák a színekkel együtt állítják fel az egyensúlyt a testünkben. Több csakra létezik,
leggyakrabban pedig a hét fő csakráról beszélünk, amik összeköttetésben vannak az idegrendszer
központjaival a gerincen és a test valamint a lélek egészségére hatnak.

Mindegyik a hét csakra közül, egy-egy fontos szervet lát el, így összeköttetésben áll a különböző
szervekkel, mirigyekkel, idegekkel, de egy-egy színnel is. A korona csakra, fejtetőtől terjeszkedik, a gyökér csakra lentről a gerinc gyökeréig. A többi öt pedig a test első és hátsó felén helyezkednek el.
Mindegyiknek megvan a maga szerepe a jó egészséghez és a testkülönböző részeit látja el.

 A csakrák ürítése a szín vesztésével van okozva, ekkor az emberi test rosszul érzi magát. A csakra
terápia alkalmával, a terapeuták sok színárnyalatot használnak ahhoz, hogy az egész testben
felállítsák az egyensúlyt – a test, az elme és a lélek egyensúlyát.

Szintén azon is dolgoznak, hogy újra felerősítsék a többit, azért hogy tudatában ennek a belső
tudásnak, a megérzéseknek és a képességnek hogy segítsenek maguknak annak az energiának a
segítségével, amit a színek birtokolnak.

A szín terápia a fény irányításával valósul meg, az energia központok felé, azaz a csakrák felé, az
egyensúly létesítésének érdekében. A bőrünk felismeri a színt, elnyeli azt, és az egyedülálló
biokémikus receptorokon keresztül viszi át a stimulációt a testen.


Minden csakrának meg van a maga funkciója és színe

 Gyökér csakra vagy az alapcsakra – a gerinc gyökerében található,
az energia központjaira vonatkozik és mindarra, ami megérzésekre vonatkozik. 
A szimbóluma a bika, a színe a vörös. 
Szakrális csakra – vagy köldökcsakra a Hold csakrája, 
a színe a narancssárga; 
a vízhez kapcsolódik és a szimbóluma a halak.
A szenvedélyt, a fizikai élvezetet és az érzékeket ábrázolja  
Napfonat csakra – vagy gyomorcsakra, 
nap csakrának is nevezik. 
Sárga színű, a tűzhöz  kapcsolódik és a kos a szimbóluma.
A vágyakon és a függetlenségen uralkodik.
Szív csakra  - a mellkas közepén helyezkedik el, 
ahol az emberi lélek is, a szimbóluma a galamb. 
A szél csakrának is nevezik, a levegő eleme, a színe a zöld. 
Felügyeli az agyat és az érzéseket. 
Torokcsakra – a hang elemének felel meg, 
a színe a kék és az elefánt szimbólumának felel meg. 
Az ötletekhez és az ideálokhoz kapcsolódik, 
valamint a kommunikációhoz;
jelképezi a kapcsolatot a gondolatok és az érzelmek között. 
Homlokcsakra – Harmadik szemnek is nevezzük. 
Ez a szabadság csakrája, a fény eleméhez tartozik, 
indigó színű, a szimbóluma a kobra. 
Hatással van a harmóniára, 
a megérzésekre és a természetfeletti erőkre. 
Koronacsakra – ez a végtelenség csakrája, 
aminek a fő szimbóluma a gondolat. 
A kígyó ábrázolja, a lila szín felel meg neki. 
              Ennek köszönhetően kapcsolódnak össze a felsőbb tudat,
és az isteni energia forrása.

Ha nem áll módjában a csakra ürítésének terápiáját használni, maga is segítségére lehet a
szervezetének, mert akárhol tartózkodunk, színekkel vagyunk körülvéve. 
Egyesek közülük jobban
kifejezettek, mint a többi, így azok hívják fel a figyelmünket, amikre a testünk is reagál, mert
pontosan erre a színre van szüksége, hogy “beszívja”. 
Ezért hallgasson a szervezetére, és vegye fel
azt a színt, a mit a teste megkíván, akár tárgyról, akár virágról vagy öltözékről, vagy akár bútorról
van szó. 
Ily módon, meggyógyítja majd a csakráit és lehetővé teszi az egyensúly felállítását a
szervezetünkben.


A csakrák és a csakra színek
Piros
A gyökércsakra színe
Az élet és az életigenlés színe
A biztonság és a bizalom kapcsolódik hozzá.
Az erő, a tűz, a hatalom jelképe. Ha bizonytalanságot, erőtlenséget, félelmet érzünk, vagy anyagi oldalon rosszul állnak a dolgaink, a piros szín támogatásával egyensúlyt teremthetünk életünk ezen területein. A túl sok piros agresszivitást, érzéketlenséget, türelmetlenséget válthat ki. Ne használjuk magas vérnyomás, ingerlékenység, felfokozott idegállapot esetén
Narancssárga
A köldök csakra színe
A vágyak és az ösztönök színe
Harmonizálja vágyainkat (étvágy, nemiség, függőségek). Vidámsággal tölt fel, oldja testünk elfogadásával kapcsolatos problémáinkat, egyensúlyt teremt szexuális aktivitásunkban. Nyitás az élet felé: pozitív gondolatokat, érzelmi és szellemi felfrissülést jelent. Felfázás, visszatérő hugyúti vagy nőgyógyászati fertőzések esetén érdemes narancssárga fehérneműt, övet, nadrágot, szoknyát hordani.
A túl sok narancssárga azonban önelégültté, magunkkal szemben túlzottan elnézővé is tehet, ha olyankor használjuk, amikor nincs különösebben szükség rá.
Sárga
A harmadik csakra és az akarat és a kreativitás színe
A nap fényét és az erejét biztosítja. Önértékelésünket segíti, azt, hogy mennyire érezzük sikeresnek magunkat. Öntudatosságot, optimizmust, boldogságot, szabadságérzetet hozhat életünkbe. Emésztési gondok, depresszió, tompaság esetén forduljunk a sárga szín erejéhez. Még télen is, hacsak egy kicsit kisüt a nap, érdemes arcunkat, kezünket a nap fényével süttetni.
Zöld
A szívcsakrával van kapcsolatban,a nyugalom és a harmónia színe
A bizalom, a remény, a feltétel nélküli szeretet színe. A zöld egyensúlyt teremt a hideg és a meleg színek között. A természet színe is egyben. Szívbetegségek, hörghurut, kiegyensúlyozatlanság, szomorúság, érzelmi függőségtől való félelem, feszültség, sötét gondolatok esetén használjuk. A sötétzöld a harag, a méreg, a féltékenység színe is lehet. Ilyenkor a világoszöld szín jótékony, nyugtató hatású. Lehetőséget nyújt az értelem, valamint az érzelem egyensúlyának megteremtésében.
Kék
A torokcsakra, a kommunikáció, a kifejezőkészség színe,a megbízhatóság színe
Összefüggésben van az őszinteséggel, a becsületességgel, az intelligenciával, a véleménynyilvánítás képességével. Fizikai szinten torokgyulladás, láz, magas vérnyomás, migrén esetén használhatjuk. Érzelmi szinten: félénkség, önsajnálat, túlzott megfelelési vágy, beszédzavarok, a „torokban érzett gombóc” esetében jótékony hatású. Nem javasolt depresszió, izomgörcsök esetén.
Indigókék
A homlokcsakra színe,az intuiciók,a megérzések,a belső világgal való kommunikációt jelenti
Hatása a mértékletesség, a megérzések, a beleérző képesség fejlesztése. Segítségével világosabbá válhatnak a mélyebb összefüggések, megoldásokat találhatunk azokra a problémákra, amelyek régóta fennállnak.
Segít a korlátok közé szorult gondolkodás kiterjesztésében. Az érzékszervek betegségeinél (szem, fül), negatív lelkiállapot esetén érdemes kipróbálni.
Lila
A koronacsakra színe
A látható színspektrum színei közül ez a legmagasabb rezgésszámú. Mivel a kék és a vörös színt is tartalmazza, polarizálja és egyben egyensúlyban tartja a test jobb meg a bal felét, elősegíti a jing-jang energiák kiegyenlítettségét. Nyugtat, harmonizál, elősegíti életünk kiteljesedését, spirituális fejlődésünket, a helyes életút vagy hivatás megtalálását. Nem javasolt alkohol- vagy drogfüggőség esetén.

 
A színek hatásai
Színek
Testi,fizikai hatások
Lelki,érzelmi hatások
Piros/Vörös
Növeli a testhőmérsékletet, ösztönzi a vérkeringést, segíti az adrenalin képzést
Csökkenti a fáradtság érzését, krónikus betegségeket old fel
Vérszegénység,
Vastagbélgyulladás,
Krónikus megfázás (arcüreggyulladás),
Ízületi-gyulladás,
Depresszió esetén alkalmazható
Túlzott mértékben agressziót, türelmetlenséget okozhat
Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz.
Életerőt, bátorságot, nagy erőbedobást, vitális vágyakat, győzelemre irányuló akaratot jelez.
Túlzott mértékben konfliktusérzést, türelmetlenséget, agresszióra való hajlamot mutathat.
Narancssárga
Emésztési zavarokra hat,
Depresszió ellen javallott,
Ösztönző hatású,
Erősíti az immunrendszert,
 kedvezően befolyásolja a lép, vese, epe működését
Jótékonyan hat az ivarmirigyekre és a nemi működésre
Erősíti a méhet
Átmeneti szín a piros és a sárga között; a szellem és a libidó egyensúlyát jelképezi. Kínában és Japánban a szeretet és a boldogság színe. Segíti a felépülést, élénkít, felmelegít, izgat. Oldja a görcsös folyamatokat, derűsebbé tesz.

Sárga
Az emésztési folyamatokat irányítja
Erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása hányingert okozhat
A májra,
Az idegrendszerre (depresszió)
A bőrre is kedvezően hat (ránctalanító,regeneráló)
Nyíltságot, örömöt, optimizmust, reményeket jelez.
Vágy a boldogságra, vidámságra, nevetésre, a korlátoktól mentes szabad viselkedésre, felszabadultság érzésre, intellektuális élményekre.
Kíváncsiság, érdeklődés, tudásszomj, szellemi frissesség a jellemzői a jelenlegi állapotnak..
Zöld
Harmóniateremtő és roboráló hatású
Szívbetegségek,
Megfázások
Fejfájások,
Szembetegségek,
Fekélyek,
Érrendszeri megbetegedések esetén,
Valamint az idegrendszer harmonizálására javallott
A bizalom, remény, a hit, az újrakezdés színe.
Új lehetőségekben gazdag jövőképet jelez.
A fejlődés, megújulás, határozottság, önbizalom igényét mutatja.
A kölcsönös bizalmon és szereteten alapuló kapcsolat vágyát fejezi ki.
Kék
Összehúzó, fertőtlenítő, hűtő  hatású
Magas vérnyomás,
Gyulladások,
Fertőzések,
Pajzsmirigy és torokbetegségek,
Hörghurut és tüdőbetegségek,
Égések, csípések,
Magas láz ellen hatásos

A kék színből tisztaság, csendesség és hűvösség árad, harmónia, biztonság, nyugalom, a feloldódás, végtelenség érzését kelti.
Betegség vagy kifáradás esetén megnő rá az igény.
Pihenésre irányuló vágyat mutat
Lila
Nyugtatja, harmonizálja az idegrendszert
Fejfájásra,
Nyirokkeringési,
Hormonális problémákra,
Rosszindulatú daganatok esetén alkalmazható

Misztikus szín, egyesíti a kék elmélyültségét és a vörös aktivitását.
A kozmikus erőt szimbolizálja, az intuíció, az empátia színe.
Elmélyültségre, elvarázsoltságra, misztikus élményekre, irányuló vágyat jelez.
Jelentheti a szerelemre irányuló erős vágyat is.
Transzcendes színek
Fehér

A Fény, a tisztaság, a differenciálatlanság, a transzcendencia, a tökéletesség, az egyszerűség jelképe Lehet az öröm és a vigasság hordozója, éppúgy mint a gyász színe.
Ezüst

Utalhat a kereskedelemre és a pénz hatalmára.
Az egyiptomi mítoszok szerint Ré napisten csontjai ezüstből vannak. Kínában a legértékesebb fémnek tartották; a Tejutat "ezüstfolyónak" nevezték. A görög-római mitológiában a második világkorszak az ezüstkor, amely az aranykor boldog világával szemben a hanyatlás kezdete.


Arany

A napfény, az isteni hatalom, a megvilágosodás, a halhatatlanság, a dicsőség jelképe. Az összes napistent, a vetés és aratás isteneit, a beért termést szimbolizálja. A kereszténységben, az ikonfestészetben és a román kor nyugati festészetében az arany háttér a transzcendens szférára, a mennyei birodalomra utal, az arany dicsfény, a glória pedig a megdicsőült szentekre. Az ezoterikában a szoláris asztrál színe.
Lehetőség szerint kerülendő színek
Barna
Ez a szín arra utal, hogy az ember nagy fontosságot tulajdonít kényelmének, családjának, otthonának, egészségi állapotának.
Az anyagi lét, a létbiztonság kérdései, a test szükségletei, a családi harmónia megteremtése foglalkoztatják jelenleg.
A föld színe, ebből adódik anyaság karaktere. Mint anyagi szimbólum az ösztönszféra kifejezője. Már az ókorban felveszi a vezeklés, az egyszerűség, az alázat értelmet.
Szürke
Az elhatárolódás, egyedüllét, szabadság, titkolózás vágyára utal.
Az önként vállalt magányosság színe.
Aki ezt a színt részesíti előnyben, nem akar feltűnést kelteni, de magáról azt gondolja, hogy más mint a többi ember.
Titokban vágyik az elismerésre, tapasztaltnak érzi magát.
Semlegességet, hivatalos távolságtartást is mutat.
A hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság jelképe. A keresztény szimbólikában a test halálát és a lélek halhatatlanságát jelképezi. Ebben az értelemben vált az egyházi közösségek, a rendek megkülönböztető színévé. A szürke a színek ellentéteként a semlegességet, a hétköznapiságot jelenti.
Fekete
Az eltűnés, lemondás gondolatát szimbolizálja. Az abszolút passzivitás, vágytalanság színe. A csalódott, halálosan fáradt, kimerült ember színe, olyan helyzetben kívánjuk, amikor hirtelen egyszerre túl sok inger ért minket, például egy fárasztó utazás, rossz hírek, csalódás, túlhajszolt munka után.
Ilyenkor az a legjobb, amit tehetünk, hogy kikapcsolunk mindent, lefekszünk, bebújunk a takaró alá, becsukjuk a szemünket, ellazítjuk izmainkat, megpróbálunk a semmire gondolni és a lélegzetünkre figyelni, amíg el nem alszunk.
A fekete nem szín,hanem a „fény hiánya”,elnyeli a fényt! Régen a „titokzatosság” színe volt,de ma nyugaton a „gyász színe”!
De a fekete a „rejtőzködés” színe,amikor is távol akarjuk tartani magunktól a világot!

Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban