Egészség terápiák

Tartalom jegyzék
-          A négy elem harmóniája,azaz az Ősi ritmus
-          Aroma terápia
-          A levendula gyógyhatásai
-          Apiterápia,azaz a méz terapikus felhasználása „édes gyógyulás”
-          Fitoterápia,azaz a gyógynövények alkalmazása


A négy elem harmóniája,azaz az Ősi ritmus

Az életünk elemek kölcsönhatásában valósul meg. A környezetünk négy alapeleme a föld (a stabilitás,biztonság),a víz (termékenyítő érzelmi energiák),a tűz (aktivitás ,tetterő,életerő,élni akarás) valamint a levegő elem (kommunikáció,információk terjedése). A kölcsönhatások fontos alapenergiája a földelem,hiszen ez képviseli a női energiákat (jin) valamint a biztonságot,az életbe vetett hitünket. A földelem a Föld közép pontjában lévő izzó magma energiája,mert az élet ritmusát határozza meg (1000 Herz/mp),ezt nevezzük földsugárzásnak. Vannak a földsugárzásnak „patogén” azaz betegséget okozó rezgései,amelyek a sejtek elektromágneses rezgéseit kibillentik a természetes egyensúlyukból,legyöngítik az immunrendszer működését, és betegséget okoznak. Ezt a sugárzást nevezzük geopatogén sugárzásnak. A föld energia biztosítja a gravitáció által,hogy két lábbal a földön állhassunk. A másik fontos őselem a tűz, azaz a Nap férfias energiája (jang). A Nap biztosítja számunkra az életerőt,a bizalmat,a derűt,az életbe vetett hitünket. A harmadik fő elem a víz (jin),mely a természetben és testünkben egyaránt a legnagyobb mennyiségét képviseli. Így a víz elem a termékenység,az érzelmek áradását jelenti (élet vize szimbólum). A negyedik elem a levegő,mely a jang minőséghez sorolható,a kiterjedést,a szétáradást és az információk, tovaterjedését adja. (illatok,hangok).  Tehát két  termékenyítő jang energia van körülöttünk a tűz, illetve a levegő elem és két termékenyülő jin energia a víz és a földelem.

Szervi analógiák

Föld elem,minden,ami szilárd,pl. csontok,fogak,haj,bőr,porc,inak.
Víz elem,minden,ami folyékony,pl. vér,testnedvek,vizelet.
Tűz elem,minden,ami aktivitást hoz,pl. emésztés,szaporodás.
Levegő elem, a kommunikáció,a hangadás szervei.

Ha az energiák egyensúlya felborul, jönnek létre a betegségek. A jang túlsúly az akut,hirtelen betegségekhez vezet,pl. gyulladások,magas vérnyomás. Míg a jin túlsúly a krónikus betegségeknél,alacsony vérnyomásnál  jelentkezik. Igy fontos,hogy a kezeléseknél mindig a megfelelő elemet hívjuk segítségül.

AzEgészségterápiákban alkalmazott elemek

A tűz elem a fénykezeléseknél hatékony, hiszen a fény hiánya depresszióhoz vezet, lecsökken az aktivitásunk, életkedvünk és az anyagcserénk is. Gondoljunk a téli álmot alvó állatokra.
A tűz elem az óvatos napkúrákat is jelenti,amikor szórt fényben, a 11 és 15 órai időköz kizárásával  a Nap éltető sugarainak felvételével érhető el. A szolárium a természetes életmódot követvén csak kis mértékben alkalmazandó,hiszen lebontja az aurát,gyöngíti az immunrendszert,szárítja, és ezzel öregíti a bőrt,pigmentációra hajlamosít és az estleges bőrelváltozásokat is kedvezőtlenül, befolyásolja (pl. anyajegyek). Csak téli ,úgynevezett szezonális depresszióban vagy pszoriázisos (pikkelysömör)tünetek enyhítésére ajánlott.
A levegő elem fontos a szervezet és a szép bőr egészsége szempontjából. Fontos a tiszta és szabad levegőn való tartózkodás legalább fél,egy órát naponta. A tüdő légzés a 95%-át biztositja oxigén szükségletünknek,míg a bőr légzés 5%-az is jelentékeny. A kevés oxigén fáradékonnyá tesz bennünket,a bőr idő előtt öregedik (dohányzás),valamint a szabad gyökök keletkezésében is szerepet játszik. Fontosak az oxigénkezelések is a kozmetikában.
A földelem a szervezet számára az ásványi energiákat jelenti,minden,ami a Földből származik. Táplálékok, ásványi anyagok,gyógyföldek,gyógyiszapok és végül a kristályok, azaz a megkövült víz,mely magába zárja az ásványokat. Igy fontos a kozmetikában a földelem,mint gyulladás ellenes minőség. Agyag és iszappakolások,valamit a kristályok energiája. Újonnan alkalmazott lehetőség a lávaköves masszázs is.
Végül a víz elem,mely legtökéletesebb alkalmazása az úszás,hiszen a víz felhajtó ereje által 25%-al kevesebb  energiával mozoghatunk és minden izmunk részt, vesz benne. Tökéletesen kondicionál és az idegrendszert is kedvezően, befolyásolja. A kozmetikában a vizeket gyógyteák,gyógyvizek formájában alkalmazzuk. Fontosak a természetes forrásvizek,ásványvizek és a vizes oldatok.
A kezelések során az elemeket mindig az egyensúly elvén válasszuk meg. Ha gyulladt a bőr,akkor a víz és föld elemű kezeléseket ajánljuk. Ha a bőr krónikus problémája a kezelendő, akkor a tűz illetve a levegő elemet alkalmazzuk.

A négy elem

Férfias teremtő energiák
Nőies befogadó energiák
Elemek
Tűz elem
Levegő elem
Földelem
Víz elem
Minőségek
Aktivitás,tett-erő
Kommunikáció,
kiterjedés
Biztonság,
állandóság
Érzelmek,
Természetben
Nap energiája
Levegő,oxigén
Földünk
Vizeink
Testünkben
Emésztés
Keringés
Légzés

Minden,ami szilárd
Csontok,bőr,
haj,köröm
Minden,ami folyékony
Testnedveink

Terápiák
Fény és színterápia
Illat,aroma,hang terápia
Kristály terápia
Schüssler terápia
Homeopátia
Fürdők és gyógyvizek
Diszharmónikus működés
Gyulladások

Gázosodás,
puffadás,

Meszesedés

Folyadék megtartás


    A négy őselem szimbolikus jelentése


 Víz

Az érzelmek hullámain!

A víz az élet bölcsője, hiszen az élet a tengerben keletkezett, az anyaméhet is víz veszi körül, így bátran kijelenthetjük, hogy nélküle mi sem létezhetnénk!

 Föld

A Föld elem, ami erősít

A Földnek számtalan szimbolikus jelentése van. Az egyik legismertebb a földünk, mint „anyaföld" meghatározása, amely évezredek óta táplálja és védi gyermekét

Tűz

A tűz melegít, de el is égethet

A tűz elem az élet,a teremtő erő szimbóluma,az aktivitás és a kreatív erő szimbóluma, szimbolizálja a Napot és a teremtést

Levegő

A határok nélküli levegő

Mindig a harmóniát keressük az életünkben. Szeretünk a tengerparton sétálni a homokban, miközben hallgatjuk a víz morajlását és a kristálytiszta levegőt mélyen magunkba szívjuk.Aromaterápia

Az aromaterápia célszerűen összeválogatott illóolajok külső és belső felhasználása gyógyászati célra.
Annak ellenére, hogy a modern aromaterápiáról csak 15-20 éve beszélhetünk, az ősi aromaterápia felfedezőinek Egyiptomot tartjuk, akik már időszámítás előtt 4500 évvel bizonyíthatóan alkalmazták ezt a gyógyító terápiát. A múmiák balzsamozásában cédrus, mirha, szerecsendió, szegfűszeg és fahéj illóolajat használtak. Az Ebers papirusztekercsen több illóolajos recept is található. Időszámításunk előtt 2650-ben a Sárga Császár gyógynövénykönyve is tartalmazott Kínában jelentős számú illóolajat. A rózsaolajat májbetegségre használták, a gyömbér illóolaját pedig malária ellen. A görögök szerint a legbiztosabb út az egészséghez a naponta vett aromásfürdő és illatos masszázs. Itt találkozunk először az illóolajos prevencióval is. Európában 1616-ban J.J.Wecker a következőt írta: az illatos olajok kétségtelenül összetett gyógyszerek, melyek hatással vannak az agyra és megszüntetik a minket körülvevő levegőben lebegő kellemetlen szagokat és fertőzéseket. A modern aromaterápia fogalmának megteremtője Rene Gattenfosse volt. Nevéhez fűzodik az aromaterápiával való gyógyítás kidolgozása is. 1928-ban jelent meg az a könyve, melyben az illóolajokkal való gyógyítást már aromaterápiának nevezte. Az aromaterápia önállóságát az 1985-ben megalakult Aromaterapeuták Nemzetközi Szövetsége jelzi. Ettől az idoponttól tekinthetjük valódi önálló gyógyító ágazatnak az illóolajos terápiát, azaz az aromaterápiát.
Az illóolajok több vegyületből álló vegyes komponensű, folyékony halmazállapotú, 100 %-ban illékony anyagok elegye, mely jelentős és esetenként teljesen eltérő gyógyhatással bír. Az illóolajok legfőbb jellemzője tehát az, hogy szobahőmérsékleten nyomtalanul elillan, és széleskörű az általános gyógyhatása.
Az illóolajok általános hatásai:
- a limbikus rendszeren keresztül pozitív érzelmi-lelki hatás,
- nyugtató-pszichoszomatikus hatás,
- vérnyomásemelés - vérnyomáscsökkentés,
- légzéskönnyítés, stimulálás, nyákoldás,
- pozitív hormonhatás,
- antimikrobás, fertőtleníto hatás,
- epetermelés fokozás és epehígítás,
- görcsoldás,
- emésztés elősegítés,
- gyulladáscsökkentés,
- fájdalomcsillapítás,
- helyi érzéstelenítés,
- helyi vérbőség okozás
Illóolajok felhasználási formái:
Száraz inhaláció:
Textil, vagy papírzsebkendőre csöppentve közvetlenül belélegezzük. Hatásos módszer például alacsony vérnyomás esetén a rozmaring illóolaj közvetlen belélegzése, vagy légzéskönnyítésre ugyanilyen formában az eukaliptusz és citromfű illóolaj keveréke.
Illatlámpás párologtatás:
Vízbe cseppentve a szükséges illóolajat, a víz hofokát emelve (de nem forralva) az illóolaj elpárolog a helyiség légterébe. Az illóolaj összetételétol függően nyugtató hatást vagy a légtér fertőtlenítését érjük el ezzel a módszerrel. Meditáció esetén nehéz keleti illóolajat használunk: mirha, tömjén. Télen a légtér fertőtlenítésére citrom, fenyő, eukaliptusz, levendula, rozmaring illóolaj használata célszerű. Hálószobában a kellemes alvás feltételeinek megteremtéséhez jázmin, levendula a megfelelő illóolaj.
Inhalálás:
A célszerűen összeválogatott illóolajokat forrásban lévő (gőzölgő vízbe) helyezzük, és a vízgőzzel együtt az illóolajat belélegezzük. Meghűlés esetén eukaliptusz, citrom, fenyő illóolajat célszerű használni. Köhögés esetén kakukkfű, édeskömény, fenyő a helyes illóolaj összetétel.
Szauna:
Gyakorlatilag az illóolajos szauna egy teljes testinhalálást jelent, ahol nemcsak belélegezzük a vízgőzzel dúsított illóolajakat, hanem azok a bőrön keresztül is felszívódnak.
Aromaterápiás gyógyfürdő:
A kitágult pórusokon keresztül az illóolajok könnyen felszívódnak. A szervezet ellazul, megnyugszik. Esti aromaterápiás gyógyfürdő célszerű illóolaj összetétele citromfű, levendula, édeskömény. Meghűlés esetén eukaliptusz, citromfű, fenyő. Depresszió esetén bergamott, yllang-yllang, vanilia. (Az aromaterápiás gyógyfürdő vizébe az illóolajokat mindig oldószerrel kell használni (tej, tejszín).
Aromaterápiás gyógymasszázs:
Ebben a műveletben egyesül a masszázs és az illóolaj pozitív hatása. A masszázs is jótékonyan hat az idegekre, a bőrre, a nyirokhálózatra, a keringésre, és a célszerűen összeválogatott illóolajok is ugyanilyen hatásúak. Így a két hatás felerősíti egymást, és többszörös pozitív gyógyhatást érünk el vele. Nyugtató masszázs illóolajai: citromfű, levendula, rozmaring. Az erősítő masszázs illóolajai: cédrus, szantál, fenyő.
Aromaterápiás borogatások, pakolások:
A kor alkalmazzuk, ha azt akarjuk elérni, hogy masszírozás után se szakadjon meg a gyógyhatás. Módszere: kiáztatott gyógynövényt az adott testrészre helyezünk, vagy az illóolajat krém formájában visszük fel a bőrfelületre.
Az illóolajok belső használata:
A tiszta 100 %-os illóolaj tömény, így még külső használat esetén is hígítva (vivőanyaggal) szabad használni (kivétel levendula illóolaj), a belső használatra még inkább érvényes az a szabály, hogy csak ellenőrzött és kicsi (néhány csepp/nap) mennyiségben szabad használni. De hozzáértő (fitoterapeuta) felügyelete, tanácsa és javallata alapján nagyon is célszerű a használata, mivel gyors hatást érünk el vele. Hatékony altató néhány csepp levendula illóolaj kockacukorra cseppentve lefekvés előtt, közvetlen fogyasztással. Az illóolajoknak, mivel tömény hatóanyagok, számolni kell a mellékhatásaival is, belső használat esetében is. Például allergia, vesekárosodás, légcsőgörcs.
Az illóolajok belső használatának szabályai:
- mindig csak kis adagban alkalmazzuk, egyszerre maximum három cseppet,
- naponta legfeljebb háromszor három cseppet alkalmazzunk,
- a kúra időtartama ne haladja meg a három hetet,
- két kúra között legalább két hét teljen el,
- tisztán sohasem, csak vivőanyaggal vihetjük be az illóolajat (a vivőanyag lehet méz, cukor, alkohol, tea).
Az illóolajok összetétele gyógynövény fajtánként más és más. Ezért minden illóolajnak más az illata is és más a gyógyhatása is.
Az illóolajok főbb összetevői:
Alkoholok: mentol, linolol, geronol, borneol.
Aldehidek: citrál, citronella, vanillin.
Savak: benzoesav, fahéjsav.
Fenolok: eugenol, timol.
Észterek: benzil, linolil.
Terpének: pinén, limonén.
Minden illóolaj bonyolult felépítésű. Alkotóelemei egyedi módon kapcsolódnak egymáshoz. Az eukaliptusz illóolaj közel 250 féle alkotóelembol áll. Bár vegyi úton az illatát lehet utánozni, de a tiszta illóolaj gyógyító hatása semmiképpen sem állítható elő kémiai úton.
Fontosabb illóolajok:
Bazsalikom: édes-tiszta-fűszeres illatú.
Hatása: fájdalomcsillapító, csiraölő, élénkítő, havi vérzést megindító, köptető, frissítő.
Túlzott alkalmazása lehangoltságot okozhat. Kontraindikált terhesség esetén.
Bergamott: könnyű-citromos-friss illatú.
Hatása: feszültségoldó, antidepresszív, bőrproblémák, herpesz, húgyúti gyulladás, stressz, láz.
Használata esetén kerülni kell a napozást és a szoláriumot.
Boróka: tiszta fűszeres illatú.
Hatása: májproblémák, húgyúti fertőzések, vizelethajtás, ekcéma, reumatikus fájdalmak.
Terhesség és veseproblémák esetén kontraindikált, még külsőleg sem alkalmazható.
Borsmenta: friss-mentolos illatú.
Hatása: hányinger, puffadás, émelygés, menstruációs fájdalmak, fáradtság, görcsoldó.
Gyermekeknek belsőleg használata tilos! Nagy mennyiségben álmatlanságot okoz.
Citrom: könnyed-citromos-frissítő illatú.
Hatása: emésztési problémák, bőrproblémák, magas vérnyomás, megfázás.
Érzékeny bőrt irritálhatja, napozást, szoláriumozást használata esetén kerülni kell.
Eukaliptusz: mentolos-friss illatú.
Hatása: köhögés, hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás, herpesz, láz, húgyúti gyulladás.
Yllang-yllang: bódító-édes illatú.
Hatása: idegesség, magas vérnyomás, depresszió, frigiditás és impotencia.
Kamilla: erős-fűszeres-átható illatú.
Hatása: idegesség, gyulladás, álmatlanság, stressz, szorongás, emésztési problémák, ekcéma.
Allergia esetén kerülendő, terhesség első időszakában kontraindikált.
Levendula: tiszta-könnyű virágillatú.
Hatása: égési sérülések, vágások, sebek, hólyagok, hólyaggyulladás, álmatlanság, nyugtatás.
Rozmaring: friss-fűszeres illatú.
Hatása: fejfájás, hajhullás, korpásodás, reuma, sportsérülések, alacsony vérnyomás.
Terheseknek, epilepsziásoknak kontraindikált.
Szantál: gyengéd-meleg illatú.
Hatása: torokfájás, légúti problémák, ekcéma, száraz bőr.
Teacserje: fűszeres illatú.
Hatása: gombás fertőzések, megfázás, immunerősítés.
Édeskömény: édeskés-friss-köményillatú.
Hatása: étvágyjavító, görcsoldó, puffadáscsökkentő, nyálkaoldó, tejszaporító, antiszeptikus, hormonszabályozó, szélhajtó.
Nagy dózisban görcsöket és félelmet okoz.
Erdei fenyő: friss-éles-kellemes illatú.
Hatása: antiszeptikus, májfertőzés gátló, erősítő, frissítő, nyálkaoldó, dezodoráló, izzadáscsökkentő.
Fahéj: kellemes-aromás-édeskés illatú.
Hatása: antiszeptikus, gombaölő, szélhajtó, étvágyjavító, görcsoldó, féregűző, vérzéscsillapító.
Kapor: fűszeres-friss illatú.
Hatása: görcsoldó, hormonszabályzó, vizelethajtó, vércukorszint csökkentő, nyálkaoldó, erősítő, köhögéscsillapító, tejszaporító.
Majoranna: jellegzetes-friss illatú.
Hatása: antiszeptikus, baktériumölő, nyugtató, vérnyomáscsökkentő, értágító, köptető, fájdalomcsillapító.
Rózsafa: édes-kellemes illatú.
Hatása: baktériumölő, idegcsillapító, erősítő, feszültségoldó, emlékezetjavító.
Komló: kesernyés-aromás illatú.
Hatása: altató, nyugtató, emésztést javító, nemi túlérzékenységet csökkentő.
Macskagyökér: jellegzetes illatú.
Hatása: nyugtató, görcsoldó, idegerősítő, gyomor-bél görcsoldó.
Méz: méz illatú.
Hatása: nyugtató, kiegyensúlyozó, testhőmérséklet csökkentő.
Mirha: nehéz-keleti illatú.
Hatása: fertőtlenítő, összehúzó, gombaölő, nyálkaoldó, vértisztító, hormonszint beállító.
Rózsa: édes-kellemes illatú.
Hatása: fertőtlenítő, nyugtató, epehajtó, szíverősítő, görcsoldó, érszűkítő, hashajtó, vérzéscsillapító, nemi vágyat növelő, vértisztító.
Szantálfa: nehéz-édeskés illatú.
Hatása: vízhajtó, gyulladásgátló, köptető, regeneráló, melegítő, nemi vágyat fokozó.
Tömjén: jellegzetes illatú.
Hatása: fertőtlenítő, összehúzó, nyugtató, vízhajtó, érszűkítő.
Fokhagyma: élénk-jellegzetes-kénes illatú.
Hatása: antibiotikus, fertőtlenítő, görcsoldó, étvágy és emésztésjavító, epehajtó, féreghajtó, vérhígító, vérnyomáscsökkentő, szíverősítő, koleszterinszint csökkentő, nyugtató.
Alacsony vérnyomásúaknál kontraindikált.
Izsóp: fűszeres-kámforos illatú.
Hatása: légút tisztító, vértisztító, izzadáscsökkentő, emésztésjavító, tumorgátló, gombaölő, görcsoldó, vérnyomásnövelő.
Kakukkfű: kellemes és jellegzetes illatú.
Hatása: fertőtlenítő, köhögésgátló, antibiotikus felfúvódás, étvágytalanság, bélhurut, borgombásodás, húgyúti gyulladás.
Terheseknek és epilepsziásoknak kontraindikált.
Zsálya: jellegzetes illatú.
Hatása: változókori panaszok, alacsony vérnyomás, szédülés, izzadás, hólyaghurut, lassú emésztés, vízhajtó, epehajtó.
Ánizs: jellegzetes friss illatú.
Hatása: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, vizelethajtó, hányingercsillapító, fertőtlenítő, epeműködést serkentő.
Nagy adagja izomrángást és kábultságot okoz.
Szegfűszeg: illatos-aromás-friss illatú.
Hatása: szélhajtó, antiszeptikus, görcsoldó, erotikus késztetés serkentő.
Angelika: friss jellegzetes illatú.
Hatása: vértisztító, görcsoldó, étvágyjavító, hormonszabályzó, köptető, immunstimuláns.
Gyömbér: friss-aromás illatú.
Hatása: fertőtlenítő, melegítő, emésztést javító, vérnyomásnövelő, lázcsillapító.
Jácint: édes-balzsamos illatú.
Hatása: feszültségoldó, nemi vágyat fokozó, nyugtató, érzéstelenítő, antidepresszáns.
Jázmin: édes-kellemes-friss illatú.
Hatása: görcsoldó, tejképző, szülést könnyítő, fájdalomcsillapító, nemi vágyat növelő.
Kámfor: friss-hideg-jellegzetes illatú.
Hatása: fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, keringésserkentő, szíverősítő, idegerősítő, görcsoldó, vérnyomást növelő, izzasztó, vízhajtó és gombaölő.
Vanília: édes-kellemes-jellegzetes illatú.
Hatása: hormonszint szabályzás, nyugtató, feszültségoldó és nemi vágyat növelő.

A levendula gyógyhatása, felhasználása

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt. Latin neve is innen ered: lavare = mosni. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de akár száraz virágát a földre szórva is illatosítottak vele. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Ezt a levendula erős illatával magyarázták.
Már a 13. és 14. századból vannak feljegyzések, melyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje bőven és nagy mennyiségben szívott magába levendula olajat, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Az ókori görög, római és Karthágóból származó leletek arról tanúskodnak, hogy az akkori fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulában. Egyiptomban balzsamozáshoz használták, Angliában a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. Évszázadokon keresztül használták, mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula gyógyszerként használatos, hasmenés, köhögés, fejfájás ellen, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként. Igen magas illóolaj-tartalma van a levendulának, melyet kipárlással nyernek. Virágként leszedve és csokorba kötve, vagy virágpárnát készítve rengeteg mindenre felhasználható.
A levendulának csodálatosan aromás, fűszeres, igen kellemes illata van. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre.
A levendula jó mézelő növény, méhcsaládokat telepítve levendulásunk mellé igen értékes levendulamézhez juthatunk.
Lakótérbe helyezve a frissen vágott vagy szárított virágot, kellemes levendula illat lengi be lakásunkat, a mi örömünkre és a molyok, tetvek, szúnyogok és rovarok szomorúságára, mert azokat elűzi.
A szárított levendulavirág megőrzi illatát és színét. Csokorba kötve árnyas és szellős helyen, felkötve és virággal a föld felé lógatva gondosan szárítsuk meg. 

A gyógyhatású levendula:
 • Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
 • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
 • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti.
 • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!!
 • A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
 • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
 • Az immunrendszert erősíti élénkíti,
 • Relaxál, regenerál.
 • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
 • Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
 • Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj.
 • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
 • Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
 • Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
 • Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén)
 • Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
 • A bőrápolásban is kiváló.
 • Izmok és izületek gyulladásának csökkentésére.
 • A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.

Levendula gyógytea készítése:

Közvetlen fogyasztásra készíthető forrázattal is és rövid ideig tartó főzettel is. Fontos az edényt fedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.
Számos gyógytea elengedhetetlen alkotórésze a levendula. Enyhe idegnyugtató hatású, fejfájást és fájdalmat csillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.
 • Migrén elleni tea: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, mézzel édesítünk.
 • Légutakra: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta 3szor egy csészével.
 • A nyugalomért: 3-4 teáskanál szárított levendula leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.
 • Alvászavar, idegesség ellen: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefödve, majd szűrjük le. Az esti órákban, lefekvés előtt igyunk belőle. 1-2 csészével.
 • Idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó gyomorfájásra: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefödve, majd szűrjük le. Étkezések után fogyasszuk. A levendulával együtt más emésztésjavító növényeket is használhatunk.

Levendula fürdő virágból készítve:

Itt is leginkább a nyugtató hatása az, amit kihasználunk. Emellett azonban a levendula serkenti a vérkeringést, és segíti a bőrpanaszok enyhítését.
Így készül a levendulás fürdő: 10 dekagramm levendulavirágot forrázzunk le 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le. A kapott főzetet vegyítsük a fürdővízhez.

Levendula fürdő levendulaolajból:

A levendulaolaj nyugtató hatású. Különleges tulajdonsága, hogy az ideges embert megnyugtatja, ha kimerült, vitalizálja.
Ha levendulaolajból készítenénk fürdőt, fontos, hogy az olaj egyenletesen eloszoljon a vízben, ne csak a víz felszínén ússzon. Ehhez használható tej és méz, kikevert tojás, tejszín mint természetes emulgálószerek.
Az így készült fürdő: 1 teáskanál levendulaolajat összekeverünk 2 tojássárgával, egy pohár tejszínnel vagy tejjel, 2 evőkanál mézzel, ugyanennyi sóval, majd a fürdővízhez adjuk. Jó félóra alatt jut az illóolaj a bőrön át a szervezetbe. Ez a fürdő alkalmas mensruációs panaszok enyhítésére, migrén kezelésre.

Levendulalolaj a párologtatóba

A levendulaolaj párologtatása megnyugvás, a feszültségcsillapítás eszköze lehet. A levendulaolajat vegyíthetjük citromfű és eukaliptuszolajjal. Pár csepp olajat párologtató lámpába vagy vízzel teli tálkába csöppentünk, és a fűtőtestre teszünk. (fejfájás, alacsony vérnyomás)

Levendulaolaj rovarcsípésre

Rovarcsípésre is használhatjuk a levendulaolajat. Ehhez 5 ml olajat összekeverünk 25 ml 40%-os alkohollal. A nyert folyadékba vattacsomóval mártunk, és a csípésre tesszük. 15-20 percig rajta hagyjuk.

Levendula a fűszernövény:

Főleg mediterrán vidékeken használják fűszernövényként, a Provance fűszerkeverék elengedhetetlen része. Apróra vágott és friss hajtásaival óvatosan bánjunk, mert nagyon erős az aromája. Halételek, gyros, saláták, szószok elkészítéséhez használjuk.


Levendulaüdítő
A levendula virágját (10 szálról lecsupaszítva) forrázzuk le cukorsziruppal és hagyjuk állni egy órát. Ezután szűrjük le és ízlés szerinti frissen csavart citromlével savanyítsuk. Tapasztalatunk szerint a cukorsziruphoz elegendő az 5dkg/l cukormennyiség. Megbolondíthatjuk a menta ízével: friss menta leveleit forrázzuk le, és hagyjuk állni, míg ázik a levendula. Amikor a cukorszirupos levendulát felhígítjuk, akkor összeönthetjük ezeket. Szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel is nagyon finom. A kancsóba áztassunk levendulaszárat, levendulavirágot, mentaleveleket.


Levendula olaj
Egy dekoratív üvegbe töltött, friss illatú masszázsolaj örömteli meglepetés lehet szeretteinek, de a fürdőszobában is üdítő látványt nyújt. Testét s lelkét is megörvendezteti, ha fürdés vagy zuhanyozás után levendulaolajjal dörzsöli be magát. Bőre bársonyos lesz, a finom illat pedig gondoskodik a teljes ellazulásról. A sportolóknak ráadásul még egy előnyt kínál: aki edzés előtt és után is bemasszírozza magát az olajjal, jó eséllyel kerüli el a rándulásokat, ficamokat és az izomlázat. A levendula friss illatának és gyógyító erejének köszönhetően évezredek óta közkedvelt. Már az ókori rómaiak is levendulaolajjal kenték magukat, de használata csak a középkorban terjedt el. Angliában a XIX. században hágott tetőfokára a kék virág ihlette lelkesedés. Előkelő dámák illatosították magukat levendulás kölnivel, még szerelmes leveleiket is levendula illatú tintával írták. Néhány éve parfümként és természetes orvosságként ismét hódító útjára indult ez az aromás gyógynövény.

Így készül a levendulaolaj:
- Egy marék friss vagy szárított levendulavirágot tálba rakunk.
- 1/2 liter oliva- vagy édes mandulaolajat teszünk hozzá, s a keveréket 3 napon keresztül napos, meleg helyen érleljük.
- Végül a keveréket egy szűrőn át üvegpalackba töltjük. Ha erősebb
   illatot szeretnénk, az átszűrt olajjal és új levendulavirággal együtt az
   egész folyamatot megismételjük. 

Apiterápia

Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását jelenti.
A méz tartalmaz szénhidrátokat, cukrokat, fehérjéket, különböző szerves savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat.
Az emberi szervezet számára szükséges huszonnégy ásványi anyag közül huszonkettő megtalálható benne.
Az antibakteriális hatását a népi gyógyászat jól ismeri, és a tudományos kutatások is igazolták. A méz vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké és a gyümölcsöké, viszont tárolás közben sem veszít belőle. Akár hét évig is változatlan marad az összetétele. Főként B1, B2, B5, B6, C, M, P vitamin található benne. A méz élő táplálék, magas az „életereje”, mivel gazdag enzimekben.
A mézfogyasztás előnye a többi cukorfajtával szemben. Nincs  izgató hatással a belekre, emiatt bélnyálkahártya-gyulladásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják, a legtöbb mézfajta könnyen és gyorsan emészthető, és nem csak a szervezet energiaszükségletét, hanem a fehérje-, vitamin-, és ásványianyag igényét is kielégíti.
A méz bizonyítottan hetven betegség esetén segít, ezek közül a legfontosabbak:
 • gyomor- és, nyombélhurut, szívbetegségek, májbetegségek, epebetegségek, felső légúti betegségek: hurutos betegségek, megfázás, nátha; egyes mirigybetegségek (általános alulműködésnél, mivel a méznek serkentő hatása van), nőgyógyászati betegségek, idegrendszeri problémák (a B vitamin tartalma miatt), nyugtalanság, idegesség, pszichés problémák, elmezavar, pszichés eredetű fogyás.
 • Külsőleg horzsolásnál, sebeknél, vágásnál, égési sérüléseknél alkalmazható. Áldásos hatású még visszérproblémáknál, a bőr gyulladásos betegségeinél, nedvedző ekcémánál, vesebetegségnél és gyulladásos szembetegségnél.
Fogyasztása ellenjavallott: cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek túlműködése (pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese), kóros elhízás, kórosan magas koleszterin szint, méz allergia, méhcsípés allergia, gyomorsav túltengés esetén.

Egyes mézeknek specifikus hatásuk van attól függően, hogy milyen virágból készültek.

A hársméz görcsoldó hatású (pl. lábikra), hörghurutra, álmatlanság ellen, gátolja az érelmeszesedést.
Az akácmézet főleg emésztési zavarok esetén használják, de erős köhögés ellen is jó, hurutoldó hatású.
A mentaméz fájdalomcsillapító és emésztésjavító. Főként a puffadást és az epegörcsöt gyógyítja.
A gesztenyemézet Szent Hildegard a legjobb mézfajtának tartotta. Étvágytalanság és vérszegénység ellen használható, mivel magas a vastartalma. Külsőleg visszérproblémák, érgyulladás és nemi szervek gyulladása (ülőfürdő) esetén gyógyító hatású.
Az eukaliptuszméz féreghajtó, és a légúti panaszoknál segít.
A fenyőméz vizelethajtó hatású, veseproblémáknál, vesehomoknál, ödémáknál használható eredményesen és húgyúti gyulladások esetén.
Az apiterápiában használnak még egyéb mézfajtákat is, mint a kakukkfűméz, lucernaméz, mustárméz, kutyatejméz, tökméz vagy a máriatövisméz.
A mézet különböző receptekben gyógynövényekkel keverik, ezáltal felerősítik azok hatásait.
Fokhagymás méz:
fokhagyma leve összekeverve mézzel 1:1 arányban  féregűző hatású.
Tökmagpépes méz: 100 g leőrölt tökmagot 1 kanál mézzel keverünk. Féregűző, fertőtlenítő hatású. Kiváló gyógyszer prosztataproblémák ellen.
Tormapépes méz: egy púpozott evőkanál reszelt tormát keverünk össze két evőkanál mézzel, így kiváló szíverősítőt kapunk. A szívre, az érrendszerre és az idegrendszerre jótékony hatású.
A répalé-méz párosítás egyenlő arányban (100 g - 100 g) főként külsőleg alkalmazható, fertőtlenítő, hegesedést, sebgyógyulást elősegítő hatású. Főleg ekcémás, gyulladt felületeken hatékony, de a sebeket, a sérült nyálkahártyát is regenerálja. Torokgyulladásnál gargalizálni érdemes vele.
A ciromlé-méz egyenlő keveréke mészoldó hatású akár érelmeszesedés, akár a csigolyák meszesedése esetén bevethető, és légzőszervi betegségeknél is nagyon hatásos.
A reteklé-méz keverék epehólyag-gyulladás, epegörcs esetén hatékony gyógyszer. Kb. 100 g retek levét kell 100g mézzel összekeverni és napi háromszor bevenni egy evőkanálnyit.
Van néhány betegség, ahol mindenképpen javasolt az apiterápia használata.
 • Az első ilyen az ágybavizelés, mert a méznek egyfajta nedvszívó hatását figyelték meg. Lefekvés előtt esténként 1 kávéskanál mézet érdemes adni a gyermeknek.
 • A másik gyakran előforduló betegség az álmatlanság. A mézben nyugtató hatású anyagok vannak, így egy kávéskanál mézet érdemes bevenni lefekvés előtt ilyen esetekben, vagy citromfű teával fogyasztani, ami fokozza a nyugtató hatást.•A harmadik az égési sérülések köre, amikor a mézet közvetlenül a bőrre kenjük.
 • A negyedik a vérszegénység, vashiányos állapot, melyet napi 1-2 kávéskanál sötét színű mézzel lehet csökkenteni. Heti 1-2 evőkanál mákkal keverve még erősebb a gyógyhatás a mák magas vastartalma miatt. A méz rezet is tartalmaz, ami a vas hasznosulását segíti.
 • Az ötödik felhasználási terület az allergiás panaszok. A szénanátha szezonja előtt 2-3 hónapig érdemes két evőkanál méz és két evőkanál almaecet keverékét naponta fogyasztani. Az asztmás betegeknél a hagymás méz ajánlott.
A hatodik terület, ahol a méz leggyakrabban alkalmazott gyógyszer, a szív- és érrendszeri betegségek köre. A méz értágító hatású és szívizomgyulladásnál is használható. Ilyenkor egy-két hónapig 2-3 evőkanál mézet kell fogyasztani jól elosztva a nap folyamán. Az apiterápia más méhészeti termékeket is felhasznál gyógyításra, ilyen a virágpor,  a propolisz, a méhpempő, a lépes méz, a méhméreg és a méhviasz.

Mézédes gyógyulásA tudomány mai állása szerint közvetlen összefüggés van az érelmeszesedés, fejfájás, az alvászavar vagy éppen a reuma és a táplálkozás között. A szervezet védelmében fontos szerepet játszanak az olyan táplálékok, amelyek antioxidatív hatású növényi anyagot tartalmaznak. Ezek közé tartozik a méz is.

Fejfájásra

A fejfájás gyakori áldozatai azok, akiknek a nap folyamán nincs étvágyuk, vagy idejük arra, hogy bekapjanak egy pár falatot. Ha több óra telik el anélkül, hogy táplálékot vennénk magunkhoz, a vércukorszint jelentősen lesüllyed. A többi testi sejttől eltérően az agy nem képes szénhidráttartalékot felhalmozni, ezért folyamatos utánpótlásra szorul. Ha a szállítmány késik, rövid idő elteltével jelentkezik a fáradtság, a koncentrálási zavarok, az idegesség és a fejfájás. Mivel a vércukorszint az éjszaka folyamán is leeshet, sokan fejfájással ébrednek.

Panaszokat okozhatnak bizonyos fajta élelmiszerek, vagy azok összetevői is. Egyesek nemritkán a vörösbor élvezetéért is heves fájdalmakkal fizetnek, a vörösbor enzimjei ugyanis erősítik bizonyos szövethormonok görcskeltő hatását.

Ha fájdalomcsillapító táplálékot szeretnénk, célszerű már az első tünetek jelentkezésekor a mézes csupor után nyúlni. A nagy szénhidráttartalom ugyanis nagyobb inzulin-kibocsátáshoz vezet, amelyet az szerotoninná, fájdalomcsillapító anyaggá alakít át. A B-vitamin támogatja ezt a folyamatot, a magnézium pedig segít a véredények görcsös állapotának oldásában, az erek lazításában.

Az egyes tápanyagok hatása fokozható, ha a mézet gyümölcsökkel, magvakkal kombináljuk. A növényi olajokban, diófélékben és az olajos magvakban ugyanis érvédő hatású anyagok találhatók.

Fűzfakéregtea. Egy teáskanál fűzfakérget hideg vízbe szórva felforraljuk, öt percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az öt perc leteltével mézzel ízesítjük. Napi két csészével fogyasszunk belőle.

Gyömbérital. Egynegyed teáskanál őrölt gyömbért elkeverünk egy pohár vízben, majd feloldunk benne egy-két teáskanál mézet. Naponta többször fogyaszthatjuk, de nem szabad napi 1,5-2 gramm gyömbérnél többet fogyasztani!

Idegesség és alvászavar ellen

Minden harmadik ember rosszul alszik. Az egyik nem bír elaludni, a másik nem alussza végig az éjszakát, és van, aki eleget pihen, mégsem érzi magát reggelente frissnek. Az éjszaka nyugalmát zavarhatja szorongás, aggódás, nyugtalanság, izgalom vagy éppen harag. Az átmeneti, ideges alvászavarok esetén gyakran beválnak a régi házi szerek.

Míg a mézes meleg tej megfázásos betegségeknél nem javallott, ugyanez az ital jó szolgálatot tehet, ha valaki nem tud elaludni, vagy minduntalan felébred az éjszaka folyamán. A mézes tejben található magnézium a B-vitaminnal együtt idegnyugtató, lazító hatást fejt ki. A mézzel ízesített, zabból, levendulavirágból, komlóból, citromfűből vagy macskagyökérből készült altatóteák is enyhíthetik az alvásproblémákat.

Jóéjszakát-tea. 5 g édesköménymagot, 5 g köménymagot, 20 g borsmentalevelet és 20 g macskagyökeret keverjünk össze. A keverékből egy teáskanálnyit 1 liter forrásban lévő vízzel leöntünk. 10 percig állni hagyjuk, majd finom szűrőn átszűrjük, és mézzel ízesítjük. Elalvás előtt kell egy csészével fogyasztani belőle.

Almatea. Egy darabokra vágott almát 200 milliliter forrásban lévő vízzel leöntünk. Tíz percig hűlni hagyjuk, majd hozzákeverünk egy teáskanálnyi mézet, és egy óra hosszat állni hagyjuk. Az almadarabokat elfogyasztjuk, a folyadékot mézzel ízesítve pedig nyugtató, üdítő italt kapunk.

Hasmenés esetén

A lelki feszültség és a pszichikai nyomás nemcsak a gyomrot terheli, hanem gyakran a belekben is érezteti hatását. Ha lelki terhelés hatására hastáji fájdalom vagy hasmenés lép fel, ezek rendszerint nem hosszan tartó panaszok. Ha azonban a problémát vírusok, baktériumok vagy paraziták okozzák, akkor komoly, feltétlenül orvosi kezelést igénylő fertőzésről lehet szó.

Hasmenés esetén mindig nagy a szervezet víz- és ásványianyag-vesztesége, elsősorban a kálium távozik nagy mennyiségben. Ez rövid idő alatt rossz közérzethez vezet, valamint a vérnyomás hirtelen zuhanását, szívműködési zavarokat és veseelégtelenséget okozhat. Ezért az elveszített folyadékot és ásványi anyagot rövid idő alatt pótolni kell. Erre jó szolgálatot tehet a mézzel ízesített fekete tea.

A teafűben található, tanninoknak nevezett csersavak enyhén székrekesztő és gyulladáscsökkentő hatásúak. Minél tovább hagyjuk ázni a teafüvet, annál több hatóanyagot tartalmaz majd az ital, melyet a méz káliummal és egyéb ásványi anyagokkal dúsít. Még jobb, ha a C-vitaminhiány kompenzálására néhány csepp citrom- vagy narancslevet is adunk a teához.

Tölgyfakéregtea hasmenés ellen. 20 gramm tölgyfakérget és 20 g vérontófűgyökeret összekeverünk. A keverékből egy teáskanálnyit egy csésze hideg vízzel felforralunk, majd a tűzről lehúzva néhány óráig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és mézzel ízesítjük. Naponta két-három csészényit kell belőle fogyasztani, kortyonként.

Gombás fertőzésekre

Az egészséges bélrendszerben a táplálék feldolgozásához nélkülözhetetlen baktériumok milliárdjai élnek. Négy egészséges emberből háromnál az élesztőgombák is a belek lakóközösségéhez tartoznak, de mivel a baktériumok sakkban tartják őket, észrevétlenek maradnak. Számos olyan tényező van azonban, amely megbonthatja a baktérium egyensúlyt. Az egyoldalú, kevés ballasztanyagot tartalmazó étrend, a rendszertelen étkezés, a mozgáshiány, a hormonális változások, esetleg hashajtók, antibiotikumok szedése legyengíti a hasznos bélbaktériumokat, teret nyitva ezzel az élesztőgombák szaporodásának. Az olyan külső hatások, mint a stressz vagy a tartós zajterhelés ugyancsak kedvezőtlenül hat a bélflórára.

Az élesztőgombák számának növekedését számos tünet jelzi: a leggyakoribb panasz a felfúvódás, a székrekedés vagy hasmenés, az émelygés, esetleg bőrkiütések vagy viszketési inger, valamint fejfájás és depresszív hangulat is felléphet. Mivel a gomba ennyire eltérő tüneteket produkál, általában sokáig tart a betegség diagnosztizálása.

A gombákat sakkban tartó hasznos bélbaktériumok ballasztanyagokkal táplálkoznak. Ezeket az anyagokat kizárólag a növényi eredetű élelmiszer tartalmazza. A bélgombák tehát csak úgy ártalmatlaníthatók tartósan, ha olyan összetételű élelmiszert fogyaszt a beteg, amely védi és gyarapítja a szervezet azonos védekező erőket. Ennek a tápláléknak sok rostot, vitamint és ásványi anyagot kell tartalmaznia. A táplálék édesítésére javallott a méz, mivel egyenletes energia-utánpótlást biztosít a cukoranyagcsere terhelése nélkül, és a benne található ásványi anyagok, aminosavak, vitaminok és flavonoidok serkentik a védekező rendszer működését.

Kókuszos sárgarépa. 500 gramm répát meghámozunk, 2 almát alaposan megmosunk. A finomra reszelt répát és a durvábbra gyalult almát összekeverjük. Fél citrom levéből, egy evőkanál tejfölből, két teáskanál mézből és egy csipet sóból öntetet készítünk, és az alma-répa keverékhez adjuk. 2-3 evőkanál kókuszreszelékkel ízesítjük, de mogyorót is használhatunk helyette.

Vitaminjoghurt. 150 gramm friss vagy mélyfagyasztott epret, 600 gramm zsíros joghurtot, 1-2 evőkanál mézet és két teáskanál mandulát egy turmixgépben vagy botmixerrel pépesítjük, homogenizáljuk. Eper helyett más gyümölcsöt, például málnát, ribizlit, kajszi- vagy őszibarackot, esetleg banánt is használhatunk.

Gyomorfekély megelőzésére

A gyomor a lenyelt táplálékot addig gyúrja és oldja, amíg a lehető legjobban elő nem készíti a bélben történő emésztéshez. A gyomortartalom savas, mivel a gyomormirigyek sósavat és egyéb olyan anyagokat termelnek, amelyek lehetővé teszik a fehérjék lebontását. A gyomor üresen is mintegy 100 milliliter emésztőnedvet termel óránként. Evés után ez a mennyiség akár a tízszeresére is nőhet. A gyomrot saját agresszív savaitól a gyomorfalat borító vastag nyálkahártya védi. Bizonyos körülmények között azonban mégis előfordulhat, hogy a gyomornedvek megtámadják ezt a védőfalat, és kárt tesznek benne. Ennek az önpusztító támadásnak a következtében gyomornyálkahártya-gyulladás vagy akár gyomorfekély is kialakulhat. Az ilyen panaszoktól szenvedő betegek gyakran erős fájdalmat éreznek evés közben vagy röviddel utána. A gyomorfekély tünetei közé tartozhat az étvágytalanság, az émelygés, a savas hányás is.

A gyomorfekély kiváltó oka sok esetben a nagyarányú savtermelés. Sok esetben azonban a Heliobacter pylori nevű baktérium áll a hátterében. A betegség elhárításának egyik fontos tényezője a megfelelő szájhigiéné és a fogápolás – a gyomor védelmét azonban a méz is segítheti. A méz ugyanis gátolja a Heliobacter pylori szaporodását. A gyomorfekély kialakulásának megakadályozásához napi három evőkanálnyi méz javasolt, hatása akkor a legkedvezőbb, ha étkezés előtt fogyasztják.

Gyomornyugtató tea. 45 gramm kamillavirágot, 10 gramm köményt és 5 gramm édesköményt keverünk össze. A keverékből egy teáskanálnyit leöntünk egy csészényi forrásban lévő vízzel, és tíz percig állni hagyjuk benne. Mézzel ízesítve napi két csészével fogyasszunk belőle.

Sebgyógyításra

Amióta csak ismeri az ember a mézet, sebgyógyításra is használja. Sebgyógyuláskor számos bonyolult reakció zajlik a szervezetben, melyet sok tényező befolyásolhat. A sérült testrész és a vérellátási viszonyok mellett szerepet játszik az életkor és a mindenkori fizikai állapot is. A test jó vérellátású helyein, például a fejen vagy az arcon könnyebben gyógyulnak a sebek, mint ott, ahova kevesebb vér jut, például a sípcsonton. Az életkor is jelentős tényező: minél idősebb a sérült, annál lassúbb a felépülés folyamata, hiszen gyengül a fehérjetermelés képessége. Ráadásul bizonyos anyagcsere-betegségek, például a cukorbetegség tovább akadályozhatja a gyógyulás folyamatát.

A nehezen gyógyuló sebek mézzel történő kezelésének sikere sok tényezőnek köszönhető. Nagy cukortartalma miatt valamennyi mézfajta gátolja a baktériumok szaporodását. Ha a sérülésre mézet kenünk, a benne lévő cukor kiszívja a sebből a vizet, és ezáltal táptalajt veszítenek. A másik fontos elem a méz savtartalma. A legtöbb baktérium a lúgos környezetet szereti, a méz pH értéke azonban erősen savas. Sok olyan mikroorganizmus létezik, amely nem viseli el az ennyire savas környezetet, ráadásul a savas közeg a hegesedés folyamatát is elősegíti. Klinikai tesztek kimutatták, hogy a mézzel kezelt sebek átlagosan 6-10 nap alatt sterillé válnak.

De a méznek nemcsak a baktériumölő, hanem a gyulladáscsökkentő hatása is segíti a sebek gyógyulását. Ennek hátterében a flavonoidok állnak, amelyek csökkentik a kivörösödés és a duzzadás mértékét anélkül, hogy az egészséges szövetben kárt tennének, valamint serkentik az új erek és szövetek kialakulását.

Sokszor megfigyelték már, hogy a mézzel kezelt sérülésekből hamarabb szívódik fel a genny, gyorsabban tűnik el a var és az elhalt szövet, valamint csekélyebb a hegesedés, mint a hagyományos sebellátás esetében. A mézes sebkezelés azonban csak akkor lehet hatásos, ha a méz nem szenvedett hőkárosodást korábban.

Hozzájárul-e a méz a köszvény kialakulásához?

Elterjedt tévhit, hogy a méz elősegíti a köszvény kialakulását.

A köszvény olyan anyagcsere-betegség, amelynek kialakulása jórészt örökletes hajlamra vezethető vissza. A kór kitörésének kiváltó oka gyakran a purinokban gazdag étrend. A purinok főleg állati eredetű élelmiszerekben, valamint hüvelyesekben előforduló fehérje-alkotóelemek.

A méz nem tartalmaz purinokat, és semmiféle hatása sincs a betegség kitörésére és lefolyására. Köszvényes roham esetén a bőséges folyadékbevitel a legfontosabb, és a tartózkodás a zsíros halak és húsok fogyasztásától.Mikor milyen mézfajta ajánlott?

 • Repceméz:  savérzékenység, gyomor- és bélgyengeség
 • Vegyes virágméz: székrekedés, gyulladások, fájdalmak
 • Hársméz: légúti fertőzések
 • Akác-, gesztenyeméz: a cukoranyagcsere tehermentesítése
 • Édes-harmat méz (fenyőmézek, erdei méz) Ásványianyag-hiány, vérszegénység, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére
Gyógynövények 

Maga a gyógynövény fogalom is "élettani hatást kifejtő növény"
Sokan,akik először próbálkoznak gyógyteát inni,azt gondolják,nem a megszokott íz (a cukros,citromos "ovis tea") íze!
A gyógyteáknak gyógynövény íze van! 
Így amikor isszuk arra gondolunk,hogy "magunkhoz vesszük a Természet energiáit" és kérjük,hogy épüljön be szervezetünkbe és hozzon egyensúlyt!
Több féle módon is teázhatunk!
Vannak úgynevezett "asztali teák",amit akár minden betegség vagy probléma nélkül is fogyaszthatunk!
Ilyen a borsmenta, a citromfű, a kakukkfű és társai!
Vannak olyanok,amiket ha valami problémán van,akkor fogyasztunk,például,ha náthásak vagyunk vagy fáj a fejünk!
Tarthatunk évente kétszer tisztító kúrát,akkor 4.6 hétig iszunk gyógyteákat!
Vannak úgynevezett terápiás alkalmazások,amikor is tartósan fogyasszuk a teákat!


Néhány felmerülő gyakorlati kérdés:
 • egy növényből iszunk teát vagy keverékből? Válasz kissé lírikus,de én is így halottam! Egy hangszer is szépen szól, de szebben egy vonós zenekar! tehát keveréket ajánlott fogyasztani (több féle gyógynövény térfogatarányos keverékéből)
 • hogyan készítsünk gyógyteát? Egy csésze,azaz 2.5 dl teához 1 teáskanál gyógynövényt forrázunk le! napi ajánlott mennyiség testsúlykilogrammonként 0.3 dl liter
 • meddig teázzunk,ha kúraszerűen iszunk teát? Ahány éves a betegség,annyi hónap a gyógyulás! Tehát minél frissebb a betegség vagy probléma annál rövidebb ideig,minél régebbi annál hosszabb ideig isszuk!
 • Ízesítjük-e a teákat? Nem, a természetes ízüket fogyasszuk!
Gyógyteák
Akácvirág (acacianae flos) Köhögéscsillapító és enyhe hashajtó. Az 1-2g akácvirágból készült forrázatot egész napra elosztva fogyasszuk. Kellemes ízû szörp készíthetõ belõle.

Aranyvesszőfû (solidaginis herba) Vizelethajtó, görcsoldó és gyulladáscsökkentõ. Húgyúti fertõzések, vesekõ, vesehomok esetén hatékonyan alkalmazható. Napi dózisa 6-12g. Használatánál ügyelni kell a fokozott folyadékbevitelre.

Ánizstermés (anisi fructus) Simaizom-görcsoldó, köptetõ és antibakteriális hatású. Szoptatós kismamáknál a tejelválasztást fokozza. Forrázatot készítsünk belõle. Napi dózisa 4-5g.

Bodzavirág (sambuci flos) Lázas betegségeknél izzasztó, valamint váladéktermelést serkentõ hatású. 3-4g akácvirág 150 ml vízzel készült forrázatát napjában többször, fõleg délután fogyasszuk. Kellemes ízû szörp készíthetõ belõle.

Boróka-tobozbogyó (juniperi galbulus) Vizelethajtó és étvágyjavító. Gyógyteaként önmagában nem használatos, de teakeverékek fontos összetevõje, és kedvelt fûszer is. Illóolaj-tartalma miatt fürdõadalékként és reuma elleni bedörzsölőkben is alkalmazzák. Napi dózisa 2-10g.

Borsosmentalevél (menthae piperitae folium) Belsõleg alkalmazva epehajtó, görcsoldó, szélhajtó hatású. Forrázatát epegörcsnél, felfúvódáskor eredményesen alkalmazhatjuk. Kockacukorra csepegtetve, étkezés elõtt fogyasztva illóolaja is ugyanilyen hatásos. Mentoltartalma miatt külsõleg alkalmazva hűsít. Inhalációs célokra is alkalmazható orrnyálkahártya- és felsőlégúti hurut esetén.

Cickafarkfû (achilleae herba) Gyulladáscsökkentõ és görcsoldó. Kismedencei gyulladások esetén ülõfürdõ-adalékként nagyon jól alkalmazható. A gyomor és a béltraktus gyulladásakor teaként fogyasztható. Napi dózisa 2-4g.

Citromfû (melissae folium) Nyugtató, szélhajtó és antivirális hatású. Teaként ideges alvászavarok ellen és szélhajtóként is fogyasztható, övsömörre pedig borogatást készítenek belõle. Napi dózisa: 2-5g

Csalánlevél (urticae folium) Belsõleg enyhe vízhajtóként használatos, bronchitis és köszvény esetén is jó hatású. Külsõleg rosszul gyógyuló sebek, fekélyek borogatására alkalmas. Klorofil, A-, C-, K-vitamin és pantoténsav tartalma miatt hajszeszeknek és egyéb hajápoló készítményeknek is hatékony összetevõje. Napi dózisa 8-12g.

Csipkebogyó (cynosbati fructus) Vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt megfázásos betegségek megelõzésére alkalmas. Áztatással készítsünk belõle kivonatot. Napi dózisa 6-10g. A Herbária a csipkebogyó magozott változatát csipkehús néven forgalmazza formájában.

Diófalevél (juglandis folium) Erõs összehúzó hatása van, emiatt makacs borbetegségekben fõleg külsõleg, de terápia-kiegészítõként belsõleg is alkalmazzák.

Ezerjófû (centaurium minus) Javítja az étvágyat, serkenti az epemûködést, fokozza a bélmûködést. Svédcseppek elengedhetetlen tartozéka, a likõripar kedvelt alapanyaga.

Édesgyökér (liquiritiae radix) Köptetõ és bevonó anyagokat tartalmaz; az utóbbi tulajdonságának köszönhetõen védi a gyomor nyálkahártyáját. Alkalmazásának időtartama 4-6 hét. Napi dózisa 5-15g.

Édesköménytermés (foeniculi fructus) Gyomor- és bélgörcsoldó, szélhajtó és köptetõ hatású. Forrázatot készítsünk belõle. Napi dózisa 5-7g.

Fagyöngy fehér (visci stipes) Vérnyomásszabályzó, és eredményesen alkalmazható a daganatos sejtek képzõdésének gátlására is. Általában gyógyteakeverékek alkotójaként szerepel. A sárga fagyöngy, más néven fakín nem használható! Napi dózisa 2-4g.

Fehérárvacsalán-fû (lamii albii herba) Köptetõ és gyulladáscsökkentõ hatású, ezért légúti, gyomor- és bélgyulladások esetén alkalmazzák. Fehér folyás esetén ülõfürdõ készíthetõ belõle. Napi dózisa 1,5-5g.

Fehérürömfû (absinthii herba) Étvágytalanság, elégtelen emésztés esetén, étkezések elõtt ajánlatos a teáját fogyasztani. Napi dózisa 2-3g.

Fodormenta levél (menthae crisp folium) Emésztést segítõ, étvágyjavító, epetermelést fokozó, szélhajtó. Gyomorbántalmak, rossz emésztés, valamint megfázás okozta hasmenés esetén alkalmazható. Fûszerként is használatos. Napi dózisa 1-2g.

Galagonyatermés (crataegi fructus) Idõs korban javítja a szívizom anyagcsere folyamatait és vérellátását. Jót tesz ideges szívpanaszok és gyógyszeres kezelést nem igénylõ ritmuszavarok esetén (kardiotonikum). Enyhe nyugtató hatású is. Kúraszerûen kell alkalmazni, napi dózisa 2-5g.
Galagonya virágos hajtásvég (crataegi summitas) Elõnyösen hat a szívizom vérellátására, jól alkalmazható ún. ideges szívpanaszok, illetve gyógyszeres kezelést nem igénylõ szívritmuszavarok megszüntetésére. Enyhe nyugtató. Napi dózisa 3-5g, forrázatot készítsünk belõle.

Ginseng gyökér (ginseng radix) Erõsíti a szervezet anyagcsere folyamatait, ezáltal javítja a fizikai és szellemi teljesítõképességet. Fokozza az éberséget, a koncentráló- és emlékezõképességet. Napi dózisa 0,1-0,5g.

Gyermekláncfû gyökér (taraxaci radix) Vízhajtó, epehajtó, étvágyjavító hatású. Áztatással készítsünk belõle kivonatot. Napi dózisa 4-6g.

Hársfa-virág (tiliae flos) Izzasztó, köhögéscsillapító. Lázas betegségekre, légúti gyulladásokra alkalmazható. Forrázatát mézzel ízesítve, naponta többször, de fõleg a délutáni órákban fogyasszuk. Napi dózisa 3-6g.

Kakukkfû kerti (thymi herba) Köptetõ és oldja a légúti görcsöket. Fõzetként naponta négy-öt alkalommal 1-1 csésze fogyasztandó belõle. Külsõleg alkalmazva a köszvényes fájdalmakat csillapítja. Napi dózisa 4-6g.

Kamillavirágzat (chamomillae flos) A legelterjedtebb gyógynövény hazánkban. Gyulladáscsökkentõ, görcsoldó, antibakteriális, sebgyógyulást elõsegítõ, hámosító hatása miatt széles körûen használják külsõleg és belsõleg egyaránt.
Napi dózisa 3g, készíthetünk belõle fõzetet és forrázatot is attól függõen, hogy hogyan akarjuk alkalmazni.

Katángkórófû (chicorii herba) Étvágyjavító és epehajtó hatású. Pörköléssel kávépótszer is készíthetõ belõle. Napi dózisa 3g.

Kálmosgyökér-törzs (calami rhizoma) Aromás keserûanyag-tartalma miatt javítja az étvágyat, segíti az emésztést. Forrázatot készítsünk belõle. Napi dózisa 4-5g. Védett növény.

Kisvirágú füzikefû A negyven év feletti férfiak nagy részének van prosztatával kapcsolatos panasza. Sokan szemérmességbõl nem beszélnek ezekrõl, ezért nem is fordulnak orvoshoz. A prosztata megnagyobbodás nehéz vizelés, vagy akár szexuális problémák elõidézõje is lehet. A kisvirágú füzikefû a népgyógyászatban már régóta bevált gyógynövény, hatásosságát népgyógyászati megfigyelések igazolják, és a növénybõl izolált hatóanyagokkal végzett vizsgálatok is alátámasztják az eredményességét. Enyhíti a kellemetlen tüneteket a betegség kezdeti szakaszában, késõbb pedig a gyógyszeres kezelés hatékony kiegészítõje. Teakészítés: 1 filtert 1,5 dl forró vízzel leöntünk, majd 10 percig állni hagyjuk. Naponta 1-2 alkalommal fogyasztjuk.

Komló toboz (lupuli strobuli) Nyugtató és antibakteriális hatású. Nyugtatóként alvászavarok esetén alkalmazzák. Forrázatát naponta kétszer, fõleg lefekvés elõtt ajánlatos fogyasztani. Napi dózisa 1-3g.

Koriander termés (coriandri fructus) Étvágyjavító, enyhe bélgörcsoldó hatású. Napi dózisa 3g. Illóolajtartalma miatt illatszerek és likõrök gyártásánál is hasznosítják.

Körömvirág fészek (calendulae flos) Gyulladáscsökkentõ, görcsoldó, hámregeneráló. Teaforrázatát belsõleg gyomor, nyombélfekély kezelésére, valamint a szájnyálkahártya, toroknyálkahártya öblögetésére használják. Külsõleg nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, aranyér kezelésére, de borogatószerként is kiváló.

Kukoricabibe (maydis stigma) Vizelethajó hatása miatt vizeletürítési problémák és vesekõképzõdésre való hajlam esetén javallt. Fõzetét naponta többször lehet fogyasztani. Napi dózisa 4-5g.

Kutyabengekéreg (frangulae cortex) Kíméletes hashajtó. Hatóanyagai fokozzák a víz- és elektrolit-kiválasztást a vastagbélben, ezáltal pedig növekszik a széklet mennyisége és a bélmozgás. Napi dózisa 20-30mg hatóanyagnak megfelelõ drogmennyiség.

Lepkeszegmag (foenigraeci semen) Antidiabetikus és koleszterinszint csökkentõ hatású. Főzetet kell belõle készíteni. Napi dózisa 6g.

Levendulavirág (lavandulae flos) Nyugtató, epehajtó és epeműködést szabályozó hatású. Napi dózisa 1-2 g, a forrázatot este, lefekvéskor fogyasztva kellemesen nyugtat, oldja a feszültséget. Gyomorpanaszok esetén 1-2 csepp illóolaját kockacukorra csepegtetve fogyasszuk. Fürdőadalékként reumás panaszokra is kiváló, de a sebgyógyulást is segíti.

Macskagyökér (valerianae radix) Nyugtató, feszültségcsökkentõ hatású forrázatát naponta 2-3 alkalommal, foleg elalvás előtt fogyasszuk. Napi dózisa 9-15g.

Majoranna (majorannae herba) Étvágyjavító, bélgörcsoldó, szélhajtó hatása miatt teakeverékek kedvelt alkotórésze, de önállóan is fogyasztható. Napi dózisa néhány gramm. Antivirális hatása miatt toroköblögetõ szerekben használják.

Martilapu levél (farfarae folium) Befedi és védi a gyulladt nyálkahártyát (bevonószer), csökkenti a köhögési ingert. Légúti gyulladásoknál a hígabb váladékot fellazítja, megkönnyíti a köhögést. Napi dózisa 4-6 g; ebbõl hideg vagy langyos vizes áztatással készítsünk kivonatot. Egy hónapnál tovább ne alkalmazzuk folyamatosan. Terhesek, szoptatós anyák nem fogyaszthatják.

Mályvalevél (malvae sylvestris folium), másként papsajtlevél. Köhögéscsillapító; felsõ-légúti hurutok, száraz köhögés esetén bevonja a nyálkahártyát, és így csökkenti a köhögési ingert. Nyálkahártya-bevonó tulajdonsága miatt gyomor- és bélgyulladások esetén is kedvezõ hatású. Hashajtóként is alkalmazzák. Egész napra elosztva, de fõleg lefekvés elõtt ajánlatos fogyasztani 3-5 grammból készített forrázatát.

Medveszõlõ levél (uvae ursi folium) Fertõtlenítõ hatása miatt a húgy utak és a vesemedence gyulladásos megbetegedéseiben terápia-kiegészítőként alkalmazzák. Napi dózisa 10g, de kúraszerûen csak néhány napig alkalmazható. Készíthetünk belõle forrázatot is, de hideg vizes áztatással minimálisra csökkenthetjük a májat megterhelõ anyagok kioldódásának mértékét.

Mustármag fehér (sinapis albae semen) Fokozza az emésztõnedvek kiválasztását. Külsõleg reumás panaszok enyhítésére borogatást, bedörzsölõt készítenek belõle.

Nyírfalevél (betulae folium) Igen hatékony és kíméletes vízhajtó. Több hónapos kúraszerû fogyasztása alatt egyes vesekőfajták feloldódnak és nem képzõdnek újra. Forrázatot készítsünk belőle. Naponta 2-3g (3-4 csésze) fogyasztható étkezések között. Fürdõadalékul is szolgál a reuma és köszvény panaszainak enyhítésére. Nem alkalmazható beszûkült vesemûködés és szívelégtelenség esetén.

Orbáncfû (hyperici herba) Depressziócsökkentõ. Ideges eredetû alvászavarok és egyéb szervi tünetek esetén forrázatát naponta többször, de fõleg este, lefekvés elõtt ajánlatos fogyasztani. Olajos kivonatát hámregeneráló és gyulladáscsökkentõ hatása miatt zúzott sebekre és elsőfokú égésekre lehet jól alkalmazni. Napi dózisa: 2-4 g.

Orvosiziliz levél (malvae albii folium), másként orvosi ziliz Köhögéscsillapító; felsõ-légúti hurutok, száraz köhögés esetén bevonja a nyálkahártyát, és így csökkenti a köhögési ingert. Nyálkahártya-bevonó tulajdonsága miatt gyomor- és bélgyulladások esetén is kedvezõ hatású. Egész napra elosztva, de fõleg lefekvés elõtt ajánlatos fogyasztani 3-5 grammból készített forrázatát.

Orvosizilíz-gyökér (althaea radix) Magas a nyálkatartalma (10-20%), de ezen kívül tartalmaz még pektint és keményítõt is. Köhögéscsillapító, gyomorhurut esetén bevonószerként alkalmazzák. Torokgyulladás esetén öblögetésre kiváló. Külsõleg borogatószerként és mozgásszervi megbetegedések esetén fürdõadalékként alkalmazható. Átlagos napi dózisa: 6g. Macerátumot készítsünk belõle.

Orvosi zsálya levél (salviae folium) Összehúzó, izzadásgátló, hámregeneráló és gyulladáscsökkentõ hatású. Főleg külsõleg alkalmazzák, de torokgyulladás és szájnyálkahártya gyulladás esetén öblögetõszerként is kiváló. Napi dózisa 4-6g.

Palástfû levél (alchemillae herba) Összehúzó hatása miatt fõleg külsõleg, nehezen gyógyuló sebek kezelésekor, borogatószerként használatos. Belsõleg enyhe hasmenés esetén alkalmazzák. Napi dózisa 5-10g. Amennyiben a hasmenést 3-4 nap múlva sem szünteti meg, a panaszokkal orvoshoz kell fordulni.

Párlófû (agrimoniae herba), másként apró bojtorjánfû Epemûködést szabályozó, összehúzó hatású. Fõleg vastagbélgyulladásnál és hasmenéskor használják, de öblögetõszerként is hatékony. Napi dózisa 3g, a teát egyenletesen elosztva kell fogyasztani a nap folyamán.

Pásztortáskafû (Bursae pastoris herba) Vérzéscsillapító. Nőgyógyászati vérzések esetén egy-két teáskanálnyi forrázatát ajánlatos naponta 2-4 alkalommal fogyasztani. Orrvérzésre és vérzõ felületi hámsérülésekre 3-5g drogból készült forrázatát alkalmazzuk.

Szederlevél (rubi fruticosi folium) Enyhe bélhurut esetén, torok és garatgyulladáskor öblögetőszerként alkalmazható. A hatóanyag legjobban főzetként oldódik ki. Régebben Planta teaként volt ismeretes. Napi dózisa 4-6g.

Szennalevél (sennae folium) A leggyakrabban alkalmazott hashajtószer. Egy teáskanálnyi forrázatát este, lefekvés elõtt fogyasszuk. Nem szabad egy hónapnál tovább folyamatosan alkalmazni, mert használata megterheli a vastagbél nyálkahártyáját; a kúrák között 3-4 hetes szünetet kell tartani. Gyermekeknek, kismamáknak és szoptatós anyáknak tilos a fogyasztása.

Szennatermés (sennae fructus) A leggyakrabban alkalmazott hashajtószer. Egy teáskanálnyi forrázatát este, lefekvés elõtt fogyasszuk. Nem szabad egy hónapnál tovább folyamatosan alkalmazni, mert használata megterheli a vastagbél nyálkahártyáját; a kúrák között 3-4 hetes szünetet kell tartani. Gyermekeknek, kismamáknak és szoptatós anyáknak tilos a fogyasztása.

Tejoltógalajfû (galii veri herba) Vizelethajtó és görcsoldó hatású. Külsõleg nehezen gyógyuló sebek kezelésére használható. Napi dózisa 5-10 g.

Utifûlevél (plantagis folium) Nagyon jó bevonószer: Antibakteriális hatása miatt felsőlégúti hurutoknál, szájnyálkahártya- és torokgyulladásoknál alkalmazható. Napi dózisa 3-6 g; az ebbõl készített forrázatot naponta többször fogyasszuk.

Vadsóska mag (rumicis fructus) Gyulladáscsökkentõ. Belsõleg makacs bélhurutban jól alkalmazható, külsõleg bõrbetegségek borogatószere.

Zsurlófû, mezei (equiseti herba) Enyhe vízhajtó hatású. A veséket alaposan átmossa, így jól használható a vesehomok eltávolítására és vesemedence gyulladása ellen. Napi dózisa 6g.

Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban