Stresszel összefüggő egészségkárosodások


 
A stresszel összefüggő egészségkárosodások leginkább a hosszan tartó nem túl nagy intenzitású, de nehezen elkerülhető stresszhelyzetek következményei. A tárgyalt megbetegedések, tünetek tapasztalása esetén, érdemes arra is gondolni, hogy esetleg nem kellene-e életmódunkon is változtatni a gyógyulás érdekében. 


A stresszreakció alapvető célja, hogy a stresszhatás következtében felkészítse a szervezetet a támadásra vagy védekezésre. Ennek érdekében a belső egyensúly - az idegi-hormonális rendszer közvetítésével – az egyes szervrendszerekben olyan irányban változik meg , hogy a szervezet felkészülhessen a válaszlépésre. A vázizmok erei kitágulnak, a jobb energiaellátás biztosítása érdekében. Az emésztőszervek erei ugyanakkor, összeszűkülnek, mivel az emésztés háttérbe szorul. A vérnyomás összességében emelkedik, nő a pulzusszám. Mivel a cél az azonnali stresszhelyzethez való sikeres alkalmazkodás, a hosszú távú túlélést biztosító szervek (emésztőrendszer reproduktív szervek) működése csökken. 

Szerv
Paraszimpatikus hatás
Passzív és tartalékoló hatás
Szimpatikus hatás
Aktív és mozgósító hatás
Szív
Csökken a pulzusszám, csökken a szív nyomás funkciója, és energia felhasználása
Nő a pulzusszám (azaz az összehúzódások száma nő), nő a szív nyomásfunkciója és energiafelhasználása
Erek
A hasi és a bőr erek tágulnak, a többi ér szűkül, a vérnyomás csökken
A hasi és a bőr erek szűkülnek, a többi ér tágul, a vérnyomás emelkedik
Hörgőizomzat
A hörgőizomzat szűkül
A hörgőizomzat tágul
Béltraktus
A perisztaltika (bélmozgás-továbbítás), a tónus és a szekréció (kiválasztás) fokozódik, az epehólyag összehúzódik
A bél perisztaltika, a tónus és a szekréció nagyban csökken, az epehólyag elernyed
Szem
A pupilla szűkül, a könnyelválasztás fokozódik
A pupilla tágul, a könnyelválasztás csökken
Nyálmirigy
Fokozódik a nyálelválasztás
Csökken a nyálelválasztás
Pancreas (hasnyálmirigy)
A hasnyáltermelődés fokozódik
A hasnyáltermelődés csökken
Lép
A lép elernyed
A lép összehúzódik
Hormonok
Az inzulintermelés fokozódik
Az adrenalin, noradrenalin (mellékvese hormonok) és a tiroxin (pajzsmirigyhormon) termelés fokozódik

Anyagcsere
A májban a glikogén raktározódása fokozódik, hypoglikémia (alacsony cércukorszint) lép fel
A májban a glikogén lebomlik, hyperglikémia (emelkedik a vércukorszint) lép fel
Urogenitális szervek
A méh összehúzódik, a pénisz és húgycső erei tágulnak
A méh, a húgycső elernyed, a pénisz erei szűkülnek
Bőr
Verejtékmirigyek kiválasztása, működése nő, izzadás
Hőleadás csökkenszőrmerevítő izmok összehúzódnak, izomremegés beindítása


Modern kori életünk stresszhelyzetei azonban nem egyszeri gyors alkalmazkodást igényelnek, hanem folyamatos komplex alkalmazkodást. A krónikus stressz következtében állandósult készültségi reakció a belső egyensúly megbomlásához vezethet, ami testi tünetekben is jelentkezhet. 

Stressz és a szívérrendszeri megbetegedések 

 

A stresszreakció következtében úgynevezett szimpatikus túlsúly keletkezik, ami arra utal, hogy szervezet az idegi-hormonális szabályozáson keresztül gyors reagálásra készül fel. Az erek egy része összeszűkül, a vesék kevesebb vizet és sót választanak ki, összességében nő a vérnyomás, ami magas vérnyomás betegséghez vezethet A megnövekedett vércukor és vérzsír szint fokozza az érelmeszesedés kockázatát, ami a véredények elzáródásához , akár szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez is vezethet.

 

Stressz és a tápcsatorna megbetegedései 

 

A vérkeringés átrendeződése következtében, amíg az agy és a vázizmok több vérhez jutnak, addig csökken a tápcsatorna, a vesék, és a bőr vérellátása. Az emésztőrendszer rossz vérellátása következtében fekélyek alakulhatnak ki a gyomorban, a nyombélben és a tápcsatorna alsóbb szakaszaiban. Az emésztés optimális működéséhez a tápcsatorna jó vérellátása szükséges, ez azonban az eltolódott szimpatikus/paraszimpatikus egyensúly miatt nem valósul meg, ami emésztési problémákhoz vezethet: gyomor és bélfájdalom, emésztési és felszívódási zavarok, étvágytalanság, vagy fokozott étvágy, Irritábilis bél szindróma (hasmenés, székrekedés, puffadás) 

A stressz pszichiátriai vonatkozásai

 

A stresszhatások pszichiátriai vonatkozásai igen szerteágazóak. A megküzdés nehézségei, illetve a nem megfelelő megküzdési minták önrontó körök kialakulásaihoz vezethetnek és az érzelmi szociális funkciók zavarait okozhatják. A leggyakrabban előforduló kórképek a különböző alvászavarok, szorongásos állapotok, hangulati zavarok, depresszió. A nem megfelelő megküzdési minták alkalmazásának tipikus példája a stresszhelyzet alkohollal történő oldása. 

A stressz hatása az immunrendszerre  


A krónikus stressz az ellenállóképességet csökkenti. A fertőző betegségek iránti fogényoság nő. Allergiás és autoimmun betegségek hátterében is állhat stresszhelyzet . A betegségek tünetei stressz hatására romolhatnak. A daganatos betegségek kialakulásával kapcsolatban megfigyelték, hogy gyászolók között( a gyász mint negatív életesemény igen jelentős stresszforrás) nagyobb valószínűséggel alakulnak ki daganatos megbetegedések a veszteség évében.

A szexuális zavarok és a stressz  


Az ivarszervek nagyon összetett visszacsatolásos idegi- hormonális szabályozás alatt állnak, ezért nem meglepő, hogy a hosszú időn át fennálló stresszhatás megbillentheti ennek a bonyolult rendszernek az egyensúlyát. A stresszhatás hormonális változásai, az úgynevezett stresszhormonok által befolyásolják az ivarszervek működését szabályozó hormonok termelődését, kiválasztását. Összefüggés mutatható ki a menstruációs zavarok, meddőség, koraszülés,spontán vetélés, és stresszhatások között. Férfiaknál a szimpatikus aktivitás túlsúlya hozható összefüggésbe a korai magömléssel és az impotenciával. Itt is szükséges megjegyezni azonban, hogy mivel nagyon összetett szabályozási rendszerekről van szó, a tünetek hátterében is, több tényező együttes megléte sejthető.

Légzőszervi betegségek és a stressz 

 

A hosszan tartó stresszhatások a légzőszervek működését is negatívan befolyásolhatják, különösen akkor, ha a stressz, valamilyen alapbetegséghez társul. A dohányzással összefüggésbe hozható krónikus bronchitis kiújulásában jelentőséget tulajdonítanak a krónikus stressznek. Az ellenállóképesség csökkenésén keresztül a légúti fertőzések kockázata nő. Külön említést érdemel, hogy az alapbetegség megléte esetén a stresszhatás asztmás rohamot provokálhat. 

Stressz és a vázizomrendszer 

 

A stresszreakció, a fokozott készenlét az izmok állandó túlzott megfeszülését eredményezi. Ennek következtében fájdalom tünetek alakulhatnak ki . Jellemzőek az egyes hát és derékfájdalmak , de akár a fejfájás bizonyos formái is. A fájdalom következtében beszűkülő mozgások talaján az izületekben is elváltozások keletkezhetnek, melyek önrontó köröket generálva, fenntartják az izomfeszülést és a mozgáshiányt. 

A stressz egészségi állapotra gyakorolt hatása életkorok szerint
                                                    
Stressz okozta betegségek életkoronként és nemenként
35-40 évesek
Férfiak
Nők
Magas vérnyomás
Petefészek ciszták
Tartási rendellenességek
Lábboltozati rendellenességek
Elhízás
Precancerózus (daganat előtti állapotban lévő) anyajegyek
Feszültség
Szorongás
40-45 évesek
Férfiak
Nők
Magas vérnyomás
Emelkedett vércukorszint
Túlsúly
Túlsúly
Gombás fertőzések
Lúdtalp,gerincferdülés
Szorongásos betegségek
Emlő és petefészek ciszták

Emlődaganatok

Méhnyak sebek
45-50 évesen
Férfiak
Nők
Magas vérnyomás
Magas vérzsír-szint
Magas koleszterin és vércukorszint
Hallás és látáskárosodás
Prosztata megnagyobbodás
Gerincferdülés
Látás és halláskárosodás
Kezdődő csontritkulás

Visszerek

Mioma

Korai stádiumú emlő-vastagbél és méhnyak daganatok
55-60 évesen
Férfiak
Nők
Szív és érrendszeri elváltozások
Magas vérnyomás
Tüdő,prosztata és vastagbél daganatok
Cukorbetegség
Rossz májfunkció
Látászavarok
Látászavarok
Emlő,méhnyak és méhtest daganatok
Eltérés a vérképben
Depresszió
Prosztata megnagyobbodás
Izületi gyulladások

Klimax okozta mentális betegségek

              

Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban