Lelkünk terhei


A lelki terhek egyfajta méreganyagok szervezetünkben, melyek hosszabb idő után megnehezítik, megbénítják életfunkcióink működését. Mentális, lelki zavaroknak lehetnek társadalmi és gazdasági okai (hajléktalanság, szegénység, egészségtelen táplálkozás, erőszakos cselekmények, természeti katasztrófák) vagy pszichés problémák (kedélyállapot változások, ingerlékenység, fáradtság, szenvedélybetegségek, függőségek).

Az ember a külső-belső küzdelem során védekezési mechanizmusokat keres, mint figyelem, elterelés (másfajta cselekvés, sport), vagy a képzelet világába, intellektuális helyzetbe való menekülés (fokozott érdeklődés valami iránt) mert így nem kell önmagával foglalkoznia.

A fizikai és lelki terhek sok esetben egymásra hatnak, mint az anorexia, bulimia, melyet testképzavar, önbizalomhiány okoz és az életminőségre is jelentősen kihat. Önismereti terápiákkal visszanyerhető a testi lelki egyensúly.

A hangulatzavarok csak rövidebb időre veszik el jókedvünket. A depresszió esetén az örömkészség és érdeklődés fokozatosan csökken, megváltozik a magatartás, a gondolkodás nyomott, az érzelmek tompák és csökken a fizikai-lelki teljesítmény is. Önpusztító gondolatok is megjelenhetnek. A Félelem, düh, frusztráció, a szorongás, nyugtalanság, aggódás, alvászavar, gondolkodási nehézségek, ingerültség, mind rontják a életminőségünket, életvezetési képességünket, s beszűkítik társas kapcsolatainkat.

Az elfojtás, neurosis, depresszió a tartós szorongás egyfajta hiperaktivitáshoz is vezethet , mint gyűjtőszenvedély, alkoholizmus, vagy előtérbe kerülhet a védelem keresés pl. gyerekeknél a maci, felnőtteknél egy tárgy mint helyettesítő védelmező a valódi személy helyett.
A negatív életesemények (gyász, egyedüllét, válás, munkahely elvesztése, betegség, konfliktusok sorozata) gyakran hozzájárulnak hangulatunk szorongó minőségéhez, melyben környezetünk, egyes terápiás lehetőségek, konzultációk lehetősége segíthet a lelki egyensúly helyreállításához.

Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban