Függőségeink


A függőség minden esetben egy örömérzés utáni vágyakozást jelent. Sok esetben sajnos fogyasztói társadalmunk teremti meg a függőségi helyzeteket, mint vásárlás, mintakövetés. Aki rendszeresen küzd hangulatváltozásokkal, szorongással, nehezen tűri a körülötte zajló és az őt érintő konfliktusokat, menekül a problémák elől, így nagyobb valószínűséggel lesz függő. A függőség leggyakoribb oka az, hogy nem tudja a valóságot elfogadni, menekül a fantáziába, mely érzést, élményt ad. A függőség elvonásával járó mentális tünetek, koncentrációzavar, ingerlékenység, alvászavar, türelmetlenség.
Hajlandóak vagyunk-e magunkba nézni függőségeinket illetően, hogy belássuk a koffein, evés, csoki, társ, SMS, internet, edzés vagy más káros szenvedély függők vagyunk?
Ha környezetünkben akad egy fék (társ, barát, család) aki pozitívan megállít, szól, hogy ennyi volt, elég, akkor működik a rendszer, de azért néha nem árt ha tükörbe nézünk. 
Hol rontottam el? Hova jutottam?

Az alkohol, a dohányzás, sok esetben csak a magány elkerülésének, társasághoz való kötődés egyik módja, egy látszólag ártalmatlan időtöltés, ami valójában egy hatalmas belső űrt takar, mely csak formát ad a kapcsolatnak, mint kapocs. Egy éretlen személyiség esetén, sokszor felnőtt korára sem tud tőle megszabadulni.

Korunk egyik új függősége a játékszenvedély, a számítógép, játékterem, kártya. Sok esetben a családi háttér is sokat tehet érte, hiszen a szenvedély által egy másik világkép tárul fel, amibe belelép, ott nincs megfelelés, nincs család, munkahely, társ, csak sikerélmény és teljesítendő küldetés, mely a mindennapi valóságot elfeledteti. A fantázia világát hívja segítségül, hogy egy helyzetet újra és újra lejátszhat, vagyis nincs nagy tétje.

A média hatása is komoly háttérrel hozzájárul a függőségek kialakulásához. Befolyásolással bírnak a reklámok, melyek a fogyasztás, értékesítés növelésére serkentenek. A vásárlási kényszer, a kevésbé egészséges élelmiszerek fogyasztása, felhalmozott

A mindennapokat átszövő valóság show műsorok és vetélkedők, "szappan operák" tárháza életmintákat, álom élethelyzeteket, viselkedés és magatartás ellentéteket sugallnak. Ki mit tehet meg? Miért gazdag? Miért ő nyerte meg? Én miért nem..... ez a kérdés sokszor felmerül azokban, akik a műsorokat hosszabb időn keresztül nézik, szinte eggyé válnak a szereplőkkel, azonosulnak velük, átélik helyzeteiket, érzelmeiket, kötődnek hozzájuk, s így általuk kilépnek a valóságból, a saját életük helyett inkább a másikét élnék, másra vágynak, néha a másik életét élné a jelenben. Ezek a helyzetek kudarcélménnyel, hiány, magány érzéseivel, szorongással, félelemmel (miért nem tudom elérni, megnyerni, megtenni?) is társulhatnak, melyek hosszabb időn át beépülhetnek a mindennapokba, és károsan hatnak a környezetünkre, kapcsolatainkra is, értékrendünkre is.
 
Fontos a mértékletesség!!!

Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban