LUCA NAP
Hagyomány vagy babona?
 
A Luca nap ami ma éppen péntek 13.-ára esik, ebben a napban találkozik a keresztény szent ~ Szent Lúcia a vakok és szembetegek védőszentjének ünnepe és a néphagyományokban számon tartott Luca nap hagyománya. Így ennek a napnak vannak szakrális és mundán hagyományai is, de mindkettőnek fontos fényváró minőségei vannak.

A Luca nap a néphagyományokban a legrövidebb téli napot jelöli, időjárás jövendölésére valamint a pár illetve a jövendőbeli megtalálásának a hagyományai kapcsolódnak a naphoz. Ólomöntés napja is ez a nap volt

Ekkor ültetik el a karácsonyi búzát, ami pedig a következő évi termés minőségét szimbolizálja. De ehhez a naphoz kapcsolódik a 'luca széke' készítése, amit december 24-ig készítettek, hogy az éjféli misén megláthassák a 'boszorkányokat'.

A Luca napot 'dologhagyó napnak' tartották, így ezen a napon a nők kerülték a házi munkát, nehogy ártó hatások érjék őket.

A 'péntek 13.' sokakban kapcsolódik össze a 'balszerencse' napjával, de érdemes ezt a gondolatot erősíteni, mert gondolataink vetülnek ki körénk. Várjuk a sötétség után a fény megszületését.
 
Acélt hoztam kenteknek, cin legyen táljuk, vas legyen fazekjuk, ólom legyen kanaljok!
Adj Isten gazdának bort, búzát, gazdasszonynak egy kas gyereket!”


Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban