A négy elem ősi harmóniája


A négy elem harmóniája,azaz az Ősi ritmus

Az életünk elemek kölcsönhatásában valósul meg. A környezetünk négy alapeleme a föld (a stabilitás,biztonság),a víz (termékenyítő érzelmi energiák),a tűz (aktivitás ,tetterő,életerő,élni akarás) valamint a levegő elem (kommunikáció,információk terjedése). A kölcsönhatások fontos alapenergiája a földelem,hiszen ez képviseli a női energiákat (jin) valamint a biztonságot,az életbe vetett hitünket. A földelem a Föld közép pontjában lévő izzó magma energiája,mert az élet ritmusát határozza meg (1000 Herz/mp),ezt nevezzük földsugárzásnak. Vannak a földsugárzásnak „patogén” azaz betegséget okozó rezgései,amelyek a sejtek elektromágneses rezgéseit kibillentik a természetes egyensúlyukból,legyöngítik az immunrendszer működését, és betegséget okoznak. Ezt a sugárzást nevezzük geopatogén sugárzásnak. A föld energia biztosítja a gravitáció által,hogy két lábbal a földön állhassunk. A másik fontos őselem a tűz, azaz a Nap férfias energiája (jang). A Nap biztosítja számunkra az életerőt,a bizalmat,a derűt,az életbe vetett hitünket. A harmadik fő elem a víz (jin),mely a természetben és testünkben egyaránt a legnagyobb mennyiségét képviseli. Így a víz elem a termékenység,az érzelmek áradását jelenti (élet vize szimbólum). A negyedik elem a levegő,mely a jang minőséghez sorolható,a kiterjedést,a szétáradást és az információk, tovaterjedését adja. (illatok,hangok).  Tehát két  termékenyítő jang energia van körülöttünk a tűz, illetve a levegő elem és két termékenyülő jin energia a víz és a földelem.

Szervi analógiák

Föld elem,minden,ami szilárd,pl. csontok,fogak,haj,bőr,porc,inak.
Víz elem,minden,ami folyékony,pl. vér,testnedvek,vizelet.
Tűz elem,minden,ami aktivitást hoz,pl. emésztés,szaporodás.
Levegő elem, a kommunikáció,a hangadás szervei.

Ha az energiák egyensúlya felborul, jönnek létre a betegségek. A jang túlsúly az akut,hirtelen betegségekhez vezet,pl. gyulladások,magas vérnyomás. Míg a jin túlsúly a krónikus betegségeknél,alacsony vérnyomásnál  jelentkezik. Igy fontos,hogy a kezeléseknél mindig a megfelelő elemet hívjuk segítségül.

AzEgészségterápiákban alkalmazott elemek

A tűz elem a fénykezeléseknél hatékony, hiszen a fény hiánya depresszióhoz vezet, lecsökken az aktivitásunk, életkedvünk és az anyagcserénk is. Gondoljunk a téli álmot alvó állatokra.
A tűz elem az óvatos napkúrákat is jelenti,amikor szórt fényben, a 11 és 15 órai időköz kizárásával  a Nap éltető sugarainak felvételével érhető el. A szolárium a természetes életmódot követvén csak kis mértékben alkalmazandó,hiszen lebontja az aurát,gyöngíti az immunrendszert,szárítja, és ezzel öregíti a bőrt,pigmentációra hajlamosít és az estleges bőrelváltozásokat is kedvezőtlenül, befolyásolja (pl. anyajegyek). Csak téli ,úgynevezett szezonális depresszióban vagy pszoriázisos (pikkelysömör)tünetek enyhítésére ajánlott.
A levegő elem fontos a szervezet és a szép bőr egészsége szempontjából. Fontos a tiszta és szabad levegőn való tartózkodás legalább fél,egy órát naponta. A tüdő légzés a 95%-át biztositja oxigén szükségletünknek,míg a bőr légzés 5%-az is jelentékeny. A kevés oxigén fáradékonnyá tesz bennünket,a bőr idő előtt öregedik (dohányzás),valamint a szabad gyökök keletkezésében is szerepet játszik. Fontosak az oxigénkezelések is a kozmetikában.
A földelem a szervezet számára az ásványi energiákat jelenti,minden,ami a Földből származik. Táplálékok, ásványi anyagok,gyógyföldek,gyógyiszapok és végül a kristályok, azaz a megkövült víz,mely magába zárja az ásványokat. Igy fontos a kozmetikában a földelem,mint gyulladás ellenes minőség. Agyag és iszappakolások,valamit a kristályok energiája. Újonnan alkalmazott lehetőség a lávaköves masszázs is.
Végül a víz elem,mely legtökéletesebb alkalmazása az úszás,hiszen a víz felhajtó ereje által 25%-al kevesebb  energiával mozoghatunk és minden izmunk részt, vesz benne. Tökéletesen kondicionál és az idegrendszert is kedvezően, befolyásolja. A kozmetikában a vizeket gyógyteák,gyógyvizek formájában alkalmazzuk. Fontosak a természetes forrásvizek,ásványvizek és a vizes oldatok.
A kezelések során az elemeket mindig az egyensúly elvén válasszuk meg. Ha gyulladt a bőr,akkor a víz és föld elemű kezeléseket ajánljuk. Ha a bőr krónikus problémája a kezelendő, akkor a tűz illetve a levegő elemet alkalmazzuk.

A négy elem

Férfias teremtő energiák
Nőies befogadó energiák
Elemek
Tűz elem
Levegő elem
Földelem
Víz elem
Minőségek
Aktivitás,tett-erő
Kommunikáció,
kiterjedés
Biztonság,
állandóság
Érzelmek,
Természetben
Nap energiája
Levegő,oxigén
Földünk
Vizeink
Testünkben
Emésztés
Keringés
Légzés

Minden,ami szilárd
Csontok,bőr,
haj,köröm
Minden,ami folyékony
Testnedveink

Terápiák
Fény és színterápia
Illat,aroma,hang terápia
Kristály terápia
Schüssler terápia
Homeopátia
Fürdők és gyógyvizek
Diszharmónikus működés
Gyulladások

Gázosodás,
puffadás,

Meszesedés

Folyadék megtartás


    A négy őselem szimbolikus jelentése

 Víz

Az érzelmek hullámain!

A víz az élet bölcsője, hiszen az élet a tengerben keletkezett, az anyaméhet is víz veszi körül, így bátran kijelenthetjük, hogy nélküle mi sem létezhetnénk!

 Föld

A Föld elem, ami erősít

A Földnek számtalan szimbolikus jelentése van. Az egyik legismertebb a földünk, mint „anyaföld" meghatározása, amely évezredek óta táplálja és védi gyermekét

Tűz

A tűz melegít, de el is égethet

A tűz elem az élet,a teremtő erő szimbóluma,az aktivitás és a kreatív erő szimbóluma, szimbolizálja a Napot és a teremtést

Levegő

A határok nélküli levegő

Mindig a harmóniát keressük az életünkben. Szeretünk a tengerparton sétálni a homokban, miközben hallgatjuk a víz morajlását és a kristálytiszta levegőt mélyen magunkba szívjuk.

 

Apiterápia

Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását jelenti.
A méz tartalmaz szénhidrátokat, cukrokat, fehérjéket, különböző szerves savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat.
Az emberi szervezet számára szükséges huszonnégy ásványi anyag közül huszonkettő megtalálható benne.
Az antibakteriális hatását a népi gyógyászat jól ismeri, és a tudományos kutatások is igazolták. A méz vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké és a gyümölcsöké, viszont tárolás közben sem veszít belőle. Akár hét évig is változatlan marad az összetétele. Főként B1, B2, B5, B6, C, M, P vitamin található benne. A méz élő táplálék, magas az „életereje”, mivel gazdag enzimekben.
A mézfogyasztás előnye a többi cukorfajtával szemben. Nincs  izgató hatással a belekre, emiatt bélnyálkahártya-gyulladásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják, a legtöbb mézfajta könnyen és gyorsan emészthető, és nem csak a szervezet energiaszükségletét, hanem a fehérje-, vitamin-, és ásványianyag igényét is kielégíti.
A méz bizonyítottan hetven betegség esetén segít, ezek közül a legfontosabbak:
  • gyomor- és, nyombélhurut, szívbetegségek, májbetegségek, epebetegségek, felső légúti betegségek: hurutos betegségek, megfázás, nátha; egyes mirigybetegségek (általános alulműködésnél, mivel a méznek serkentő hatása van), nőgyógyászati betegségek, idegrendszeri problémák (a B vitamin tartalma miatt), nyugtalanság, idegesség, pszichés problémák, elmezavar, pszichés eredetű fogyás.
  • Külsőleg horzsolásnál, sebeknél, vágásnál, égési sérüléseknél alkalmazható. Áldásos hatású még visszérproblémáknál, a bőr gyulladásos betegségeinél, nedvedző ekcémánál, vesebetegségnél és gyulladásos szembetegségnél.
Fogyasztása ellenjavallott: cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek túlműködése (pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese), kóros elhízás, kórosan magas koleszterin szint, méz allergia, méhcsípés allergia, gyomorsav túltengés esetén.

Egyes mézeknek specifikus hatásuk van attól függően, hogy milyen virágból készültek.

A hársméz görcsoldó hatású (pl. lábikra), hörghurutra, álmatlanság ellen, gátolja az érelmeszesedést.
Az akácmézet főleg emésztési zavarok esetén használják, de erős köhögés ellen is jó, hurutoldó hatású.
A mentaméz fájdalomcsillapító és emésztésjavító. Főként a puffadást és az epegörcsöt gyógyítja.
A gesztenyemézet Szent Hildegard a legjobb mézfajtának tartotta. Étvágytalanság és vérszegénység ellen használható, mivel magas a vastartalma. Külsőleg visszérproblémák, érgyulladás és nemi szervek gyulladása (ülőfürdő) esetén gyógyító hatású.
Az eukaliptuszméz féreghajtó, és a légúti panaszoknál segít.
A fenyőméz vizelethajtó hatású, veseproblémáknál, vesehomoknál, ödémáknál használható eredményesen és húgyúti gyulladások esetén.
Az apiterápiában használnak még egyéb mézfajtákat is, mint a kakukkfűméz, lucernaméz, mustárméz, kutyatejméz, tökméz vagy a máriatövisméz.

A mézet különböző receptekben gyógynövényekkel keverik, ezáltal felerősítik azok hatásait.

Fokhagymás méz:
fokhagyma leve összekeverve mézzel 1:1 arányban  féregűző hatású.
Tökmagpépes méz: 100 g leőrölt tökmagot 1 kanál mézzel keverünk. Féregűző, fertőtlenítő hatású. Kiváló gyógyszer prosztataproblémák ellen.
Tormapépes méz: egy púpozott evőkanál reszelt tormát keverünk össze két evőkanál mézzel, így kiváló szíverősítőt kapunk. A szívre, az érrendszerre és az idegrendszerre jótékony hatású.
A répalé-méz párosítás egyenlő arányban (100 g - 100 g) főként külsőleg alkalmazható, fertőtlenítő, hegesedést, sebgyógyulást elősegítő hatású. Főleg ekcémás, gyulladt felületeken hatékony, de a sebeket, a sérült nyálkahártyát is regenerálja. Torokgyulladásnál gargalizálni érdemes vele.
A ciromlé-méz egyenlő keveréke mészoldó hatású akár érelmeszesedés, akár a csigolyák meszesedése esetén bevethető, és légzőszervi betegségeknél is nagyon hatásos.
A reteklé-méz keverék epehólyag-gyulladás, epegörcs esetén hatékony gyógyszer. Kb. 100 g retek levét kell 100g mézzel összekeverni és napi háromszor bevenni egy evőkanálnyit.
 

Van néhány betegség, ahol mindenképpen javasolt az apiterápia használata.
  • Az első ilyen az ágybavizelés, mert a méznek egyfajta nedvszívó hatását figyelték meg. Lefekvés előtt esténként 1 kávéskanál mézet érdemes adni a gyermeknek.
  • A másik gyakran előforduló betegség az álmatlanság. A mézben nyugtató hatású anyagok vannak, így egy kávéskanál mézet érdemes bevenni lefekvés előtt ilyen esetekben, vagy citromfű teával fogyasztani, ami fokozza a nyugtató hatást.•A harmadik az égési sérülések köre, amikor a mézet közvetlenül a bőrre kenjük.
  • A negyedik a vérszegénység, vashiányos állapot, melyet napi 1-2 kávéskanál sötét színű mézzel lehet csökkenteni. Heti 1-2 evőkanál mákkal keverve még erősebb a gyógyhatás a mák magas vastartalma miatt. A méz rezet is tartalmaz, ami a vas hasznosulását segíti.
  • Az ötödik felhasználási terület az allergiás panaszok. A szénanátha szezonja előtt 2-3 hónapig érdemes két evőkanál méz és két evőkanál almaecet keverékét naponta fogyasztani. Az asztmás betegeknél a hagymás méz ajánlott.
A hatodik terület, ahol a méz leggyakrabban alkalmazott gyógyszer, a szív- és érrendszeri betegségek köre. A méz értágító hatású és szívizomgyulladásnál is használható. Ilyenkor egy-két hónapig 2-3 evőkanál mézet kell fogyasztani jól elosztva a nap folyamán. Az apiterápia más méhészeti termékeket is felhasznál gyógyításra, ilyen a virágpor,  a propolisz, a méhpempő, a lépes méz, a méhméreg és a méhviasz.

 

Mézédes gyógyulás

 

A tudomány mai állása szerint közvetlen összefüggés van az érelmeszesedés, fejfájás, az alvászavar vagy éppen a reuma és a táplálkozás között. A szervezet védelmében fontos szerepet játszanak az olyan táplálékok, amelyek antioxidatív hatású növényi anyagot tartalmaznak. Ezek közé tartozik a méz is.

Fejfájásra
A fejfájás gyakori áldozatai azok, akiknek a nap folyamán nincs étvágyuk, vagy idejük arra, hogy bekapjanak egy pár falatot. Ha több óra telik el anélkül, hogy táplálékot vennénk magunkhoz, a vércukorszint jelentősen lesüllyed. A többi testi sejttől eltérően az agy nem képes szénhidráttartalékot felhalmozni, ezért folyamatos utánpótlásra szorul. Ha a szállítmány késik, rövid idő elteltével jelentkezik a fáradtság, a koncentrálási zavarok, az idegesség és a fejfájás. Mivel a vércukorszint az éjszaka folyamán is leeshet, sokan fejfájással ébrednek.
Panaszokat okozhatnak bizonyos fajta élelmiszerek, vagy azok összetevői is. Egyesek nemritkán a vörösbor élvezetéért is heves fájdalmakkal fizetnek, a vörösbor enzimjei ugyanis erősítik bizonyos szövethormonok görcskeltő hatását.
Ha fájdalomcsillapító táplálékot szeretnénk, célszerű már az első tünetek jelentkezésekor a mézes csupor után nyúlni. A nagy szénhidráttartalom ugyanis nagyobb inzulin-kibocsátáshoz vezet, amelyet az szerotoninná, fájdalomcsillapító anyaggá alakít át. A B-vitamin támogatja ezt a folyamatot, a magnézium pedig segít a véredények görcsös állapotának oldásában, az erek lazításában.
Az egyes tápanyagok hatása fokozható, ha a mézet gyümölcsökkel, magvakkal kombináljuk. A növényi olajokban, diófélékben és az olajos magvakban ugyanis érvédő hatású anyagok találhatók.
Fűzfakéregtea. Egy teáskanál fűzfakérget hideg vízbe szórva felforraljuk, öt percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az öt perc leteltével mézzel ízesítjük. Napi két csészével fogyasszunk belőle.
Gyömbérital. Egynegyed teáskanál őrölt gyömbért elkeverünk egy pohár vízben, majd feloldunk benne egy-két teáskanál mézet. Naponta többször fogyaszthatjuk, de nem szabad napi 1,5-2 gramm gyömbérnél többet fogyasztani!

Idegesség és alvászavar ellen
Minden harmadik ember rosszul alszik. Az egyik nem bír elaludni, a másik nem alussza végig az éjszakát, és van, aki eleget pihen, mégsem érzi magát reggelente frissnek. Az éjszaka nyugalmát zavarhatja szorongás, aggódás, nyugtalanság, izgalom vagy éppen harag. Az átmeneti, ideges alvászavarok esetén gyakran beválnak a régi házi szerek.
Míg a mézes meleg tej megfázásos betegségeknél nem javallott, ugyanez az ital jó szolgálatot tehet, ha valaki nem tud elaludni, vagy minduntalan felébred az éjszaka folyamán. A mézes tejben található magnézium a B-vitaminnal együtt idegnyugtató, lazító hatást fejt ki. A mézzel ízesített, zabból, levendulavirágból, komlóból, citromfűből vagy macskagyökérből készült altatóteák is enyhíthetik az alvásproblémákat.
Jóéjszakát-tea. 5 g édesköménymagot, 5 g köménymagot, 20 g borsmentalevelet és 20 g macskagyökeret keverjünk össze. A keverékből egy teáskanálnyit 1 liter forrásban lévő vízzel leöntünk. 10 percig állni hagyjuk, majd finom szűrőn átszűrjük, és mézzel ízesítjük. Elalvás előtt kell egy csészével fogyasztani belőle.
Almatea. Egy darabokra vágott almát 200 milliliter forrásban lévő vízzel leöntünk. Tíz percig hűlni hagyjuk, majd hozzákeverünk egy teáskanálnyi mézet, és egy óra hosszat állni hagyjuk. Az almadarabokat elfogyasztjuk, a folyadékot mézzel ízesítve pedig nyugtató, üdítő italt kapunk.

Hasmenés esetén
A lelki feszültség és a pszichikai nyomás nemcsak a gyomrot terheli, hanem gyakran a belekben is érezteti hatását. Ha lelki terhelés hatására hastáji fájdalom vagy hasmenés lép fel, ezek rendszerint nem hosszan tartó panaszok. Ha azonban a problémát vírusok, baktériumok vagy paraziták okozzák, akkor komoly, feltétlenül orvosi kezelést igénylő fertőzésről lehet szó.
Hasmenés esetén mindig nagy a szervezet víz- és ásványianyag-vesztesége, elsősorban a kálium távozik nagy mennyiségben. Ez rövid idő alatt rossz közérzethez vezet, valamint a vérnyomás hirtelen zuhanását, szívműködési zavarokat és veseelégtelenséget okozhat. Ezért az elveszített folyadékot és ásványi anyagot rövid idő alatt pótolni kell. Erre jó szolgálatot tehet a mézzel ízesített fekete tea.
A teafűben található, tanninoknak nevezett csersavak enyhén székrekesztő és gyulladáscsökkentő hatásúak. Minél tovább hagyjuk ázni a teafüvet, annál több hatóanyagot tartalmaz majd az ital, melyet a méz káliummal és egyéb ásványi anyagokkal dúsít. Még jobb, ha a C-vitaminhiány kompenzálására néhány csepp citrom- vagy narancslevet is adunk a teához.

Tölgyfakéregtea hasmenés ellen. 20 gramm tölgyfakérget és 20 g vérontófűgyökeret összekeverünk. A keverékből egy teáskanálnyit egy csésze hideg vízzel felforralunk, majd a tűzről lehúzva néhány óráig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és mézzel ízesítjük. Naponta két-három csészényit kell belőle fogyasztani, kortyonként.

Gombás fertőzésekre
Az egészséges bélrendszerben a táplálék feldolgozásához nélkülözhetetlen baktériumok milliárdjai élnek. Négy egészséges emberből háromnál az élesztőgombák is a belek lakóközösségéhez tartoznak, de mivel a baktériumok sakkban tartják őket, észrevétlenek maradnak. Számos olyan tényező van azonban, amely megbonthatja a baktérium egyensúlyt. Az egyoldalú, kevés ballasztanyagot tartalmazó étrend, a rendszertelen étkezés, a mozgáshiány, a hormonális változások, esetleg hashajtók, antibiotikumok szedése legyengíti a hasznos bélbaktériumokat, teret nyitva ezzel az élesztőgombák szaporodásának. Az olyan külső hatások, mint a stressz vagy a tartós zajterhelés ugyancsak kedvezőtlenül hat a bélflórára.
Az élesztőgombák számának növekedését számos tünet jelzi: a leggyakoribb panasz a felfúvódás, a székrekedés vagy hasmenés, az émelygés, esetleg bőrkiütések vagy viszketési inger, valamint fejfájás és depresszív hangulat is felléphet. Mivel a gomba ennyire eltérő tüneteket produkál, általában sokáig tart a betegség diagnosztizálása.
A gombákat sakkban tartó hasznos bélbaktériumok ballasztanyagokkal táplálkoznak. Ezeket az anyagokat kizárólag a növényi eredetű élelmiszer tartalmazza. A bélgombák tehát csak úgy ártalmatlaníthatók tartósan, ha olyan összetételű élelmiszert fogyaszt a beteg, amely védi és gyarapítja a szervezet azonos védekező erőket. Ennek a tápláléknak sok rostot, vitamint és ásványi anyagot kell tartalmaznia. A táplálék édesítésére javallott a méz, mivel egyenletes energia-utánpótlást biztosít a cukoranyagcsere terhelése nélkül, és a benne található ásványi anyagok, aminosavak, vitaminok és flavonoidok serkentik a védekező rendszer működését.
Kókuszos sárgarépa. 500 gramm répát meghámozunk, 2 almát alaposan megmosunk. A finomra reszelt répát és a durvábbra gyalult almát összekeverjük. Fél citrom levéből, egy evőkanál tejfölből, két teáskanál mézből és egy csipet sóból öntetet készítünk, és az alma-répa keverékhez adjuk. 2-3 evőkanál kókuszreszelékkel ízesítjük, de mogyorót is használhatunk helyette.
Vitaminjoghurt. 150 gramm friss vagy mélyfagyasztott epret, 600 gramm zsíros joghurtot, 1-2 evőkanál mézet és két teáskanál mandulát egy turmixgépben vagy botmixerrel pépesítjük, homogenizáljuk. Eper helyett más gyümölcsöt, például málnát, ribizlit, kajszi- vagy őszibarackot, esetleg banánt is használhatunk.

Gyomorfekély megelőzésére
A gyomor a lenyelt táplálékot addig gyúrja és oldja, amíg a lehető legjobban elő nem készíti a bélben történő emésztéshez. A gyomortartalom savas, mivel a gyomormirigyek sósavat és egyéb olyan anyagokat termelnek, amelyek lehetővé teszik a fehérjék lebontását. A gyomor üresen is mintegy 100 milliliter emésztőnedvet termel óránként. Evés után ez a mennyiség akár a tízszeresére is nőhet. A gyomrot saját agresszív savaitól a gyomorfalat borító vastag nyálkahártya védi. Bizonyos körülmények között azonban mégis előfordulhat, hogy a gyomornedvek megtámadják ezt a védőfalat, és kárt tesznek benne. Ennek az önpusztító támadásnak a következtében gyomornyálkahártya-gyulladás vagy akár gyomorfekély is kialakulhat. Az ilyen panaszoktól szenvedő betegek gyakran erős fájdalmat éreznek evés közben vagy röviddel utána. A gyomorfekély tünetei közé tartozhat az étvágytalanság, az émelygés, a savas hányás is.
A gyomorfekély kiváltó oka sok esetben a nagyarányú savtermelés. Sok esetben azonban a Heliobacter pylori nevű baktérium áll a hátterében. A betegség elhárításának egyik fontos tényezője a megfelelő szájhigiéné és a fogápolás – a gyomor védelmét azonban a méz is segítheti. A méz ugyanis gátolja a Heliobacter pylori szaporodását. A gyomorfekély kialakulásának megakadályozásához napi három evőkanálnyi méz javasolt, hatása akkor a legkedvezőbb, ha étkezés előtt fogyasztják.
Gyomornyugtató tea. 45 gramm kamillavirágot, 10 gramm köményt és 5 gramm édesköményt keverünk össze. A keverékből egy teáskanálnyit leöntünk egy csészényi forrásban lévő vízzel, és tíz percig állni hagyjuk benne. Mézzel ízesítve napi két csészével fogyasszunk belőle.

Sebgyógyításra
Amióta csak ismeri az ember a mézet, sebgyógyításra is használja. Sebgyógyuláskor számos bonyolult reakció zajlik a szervezetben, melyet sok tényező befolyásolhat. A sérült testrész és a vérellátási viszonyok mellett szerepet játszik az életkor és a mindenkori fizikai állapot is. A test jó vérellátású helyein, például a fejen vagy az arcon könnyebben gyógyulnak a sebek, mint ott, ahova kevesebb vér jut, például a sípcsonton. Az életkor is jelentős tényező: minél idősebb a sérült, annál lassúbb a felépülés folyamata, hiszen gyengül a fehérjetermelés képessége. Ráadásul bizonyos anyagcsere-betegségek, például a cukorbetegség tovább akadályozhatja a gyógyulás folyamatát.
A nehezen gyógyuló sebek mézzel történő kezelésének sikere sok tényezőnek köszönhető. Nagy cukortartalma miatt valamennyi mézfajta gátolja a baktériumok szaporodását. Ha a sérülésre mézet kenünk, a benne lévő cukor kiszívja a sebből a vizet, és ezáltal táptalajt veszítenek. A másik fontos elem a méz savtartalma. A legtöbb baktérium a lúgos környezetet szereti, a méz pH értéke azonban erősen savas. Sok olyan mikroorganizmus létezik, amely nem viseli el az ennyire savas környezetet, ráadásul a savas közeg a hegesedés folyamatát is elősegíti. Klinikai tesztek kimutatták, hogy a mézzel kezelt sebek átlagosan 6-10 nap alatt sterillé válnak.
De a méznek nemcsak a baktériumölő, hanem a gyulladáscsökkentő hatása is segíti a sebek gyógyulását. Ennek hátterében a flavonoidok állnak, amelyek csökkentik a kivörösödés és a duzzadás mértékét anélkül, hogy az egészséges szövetben kárt tennének, valamint serkentik az új erek és szövetek kialakulását.
Sokszor megfigyelték már, hogy a mézzel kezelt sérülésekből hamarabb szívódik fel a genny, gyorsabban tűnik el a var és az elhalt szövet, valamint csekélyebb a hegesedés, mint a hagyományos sebellátás esetében. A mézes sebkezelés azonban csak akkor lehet hatásos, ha a méz nem szenvedett hőkárosodást korábban.

Hozzájárul-e a méz a köszvény kialakulásához?
Elterjedt tévhit, hogy a méz elősegíti a köszvény kialakulását.
A köszvény olyan anyagcsere-betegség, amelynek kialakulása jórészt örökletes hajlamra vezethető vissza. A kór kitörésének kiváltó oka gyakran a purinokban gazdag étrend. A purinok főleg állati eredetű élelmiszerekben, valamint hüvelyesekben előforduló fehérje-alkotóelemek.
A méz nem tartalmaz purinokat, és semmiféle hatása sincs a betegség kitörésére és lefolyására. Köszvényes roham esetén a bőséges folyadékbevitel a legfontosabb, és a tartózkodás a zsíros halak és húsok fogyasztásától.


Mikor milyen mézfajta ajánlott?
  • Repceméz:  savérzékenység, gyomor- és bélgyengeség
  • Vegyes virágméz: székrekedés, gyulladások, fájdalmak
  • Hársméz: légúti fertőzések
  • Akác-, gesztenyeméz: a cukoranyagcsere tehermentesítése
  • Édes-harmat méz (fenyőmézek, erdei méz) Ásványianyag-hiány, vérszegénység, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére
 

A Tea a Lélek itala


“Az  első csésze megnedvesíti az ajkam és a torkom,
a második csésze megtöri a magányom,
a harmadik csésze a sivár bensőmet kutatja át,
s majd' ötezer kötet furcsa írásjelre bukkan odabent.
A negyedik csésze megkönnyíti a légzésemet -
életem minden keserűsége távozik a pórusaimon.
Az ötödik csészétől megtisztulok,
a hatodik csésze pedig a halhatatlanok körébe emel.”
                                                                              (Lotung, Tang kori költő)

A tea ebben a meleg és gyakran változékony időben is fontos kiegyensúlyozó,kellemes ital!
Gyakran nevezik a "Lélek italának",hiszen egy finom tea nem csak finom,vagy hasznos,de a teázás megnemesíti a pillanatot is!
Talán keveset tudunk a teáról,illetve a teakultúráról,de főleg a tea szertartásos fogyasztásáról,ahogyan ezt keleten is fogyasszák még a mai napig is!


A Tea hagyományokról és a Tea kultúráról szóló írás 
a "Gondolatok az egészségről" című oldalon olvasható! 
Egy finom csésze Tea társaságában!

És a finom teához egy kis finom teasütemény!
A teasütemények receptje a "Kedvenc receptjeim" oldalon olvashatók
 

A Terítő a Nő szeretete!


Mindig is nagyon fontos volt számomra a szépen terített asztal,amit a család kőrbe ülhet!
Amely kőr egyben szeretetkőr,az elfogyasztott étel felmagasztalása,megáldása!
Az étkezés szakralitásáról sokan megfeledkeznek a mai,rohanó világunkban.
Vagy nincs idő a közös étkezésekre vagy talán nem is kerül sor,hogy a család a családi asztal mellett összeüljön és beszélgessen,megossza egymással,hogy mi is történt vele aznap!
A nők is gyakran elfeledkeznek,illetve az egyéb elfoglaltságaik között nem is kerül sor rá,hogy a "családi tűzhely" melegének az őrzőiként "asztalt terítsenek"!
"A terítő a nő szeretete"!
A régi,akár a paraszti világ egyszerűségében is terítettek asztalt,főleg ha vendég érkezett,azt is áldásnak tekintették,megosztották asztalukat a vendéggel!
A polgári kultúrában pedig ez része volt az életminőségnek és a kulturáltságnak!
Nagyon fontos lenne tehát,hogy az étkezés és annak asztalkultúrája ismét helyet,rangot és szerepet kaphasson a mindennapokban,ahogyan ezt anyáink és nagyanyáink is tették!
Egy szépen terített asztal még a legegyszerűbb ételt is nagyszerűbbé teszi!

Történek a "krumplifőzelékről"
Egyszer egy kedves rokon jött váratlanul hozzánk és éppen krumplifőzelék volt az ebéd!
De mivel nagyon fontos volt,hogy vendégeimet "megtiszteljem" a legszebb "aranyszélű" tányérokkal terítettem meg! Még sokáig emlegették,hogy nem ettek ilyen finom krumplifőzeléket arany szélű tányérból!

Ez a kis történet is példája lehet annak,hogy nem szabad elfeledkezi,hogy az asztal "oltár"!
Felmagasztalódik az étel és felmagasztalódik az ember is körülötte! 

De lehet ez egy egyszerű kávézás vagy teázás,akkor is érdemes ugyanígy tenni!
Lehet,hogy egyedül ül valaki az asztalánál,de ekkor is fontos,hogy megtisztelje magát és a pillanatot a szépen elkészített terítékkel!


Ünnepeinkre pedig fokozottan érvényes ez az asztalkultúra!
Nem csak az elkészített ételek sokfélesége,hanem a terítés szépsége is még ünnepélyesebbé teheti az alkalmakat!

Mi legyen az asztal közepén?
Sokszor merül fel a kérdés,hogy a levesestál vagy a gyertyatartó!
Praktikusan a leveses vagy húsos tál,hogy mindenki elérhesse,szakrálisan a gyertya,mint az oltár legfontosabb darabja!
Valamikor az étkezést "asztali áldással kezdték és hálaadással fejezték be!
Nem csak arra kéne gondolni közben,hogy itt lehetünk egy finom ételekkel teli,szépen terített asztalnál,hanem arra is,hogy hálát adjunk azért,hogy ehetünk,hiszen sokszor és sok ember nem jutott és nem is jut ételhez!
Valamint arra,hogy ez az étel testünket táplálja majd és "vérré válik" bennünk!
Ezért emlékeznek sokan olyan nagy szeretettel a "mama főztjéra", aki nem csak "összedobott" vagy "összeütött" valami "kaját" hanem nagy szeretettel főzte bele az ételekben,vagy gyúrta bele a tésztákba a szeretetét!
Remélem újra ébred a mai kor,egyébként sokat dolgozó nőibe és anyáiba,a családi asztal megtartó ereje!
A színek, a formák és a tárgyak,eszközök szépsége által az élet "apró örömeinek" felmagasztalása! 


Jó étvágyat kívánok egy szépen terített asztal mellett!

Magamról


A 75. születésnapom

Marika néni vagyok, a családomnak Mamika és a barátaimnak Marika!
Mi is indíthat egy 75 évét betöltött embert,hogy a nyilvánosságot az internet kapcsán bevonja életébe?
Valószínűleg a nyitottság a világra és az emberekre,a körülöttem lévő dolgok megismerésére,illetve megértésére!

Köszönöm az érdeklődést és a megtisztelő figyelmet! 
horinka.marika@gmail.com

Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban