Mindennapjaink "árnyai"




Krónikus fáradtság szindróma


Az úgynevezett CFS - Chronic Fatigue Syndrome - fő tünete az állandó és általános fáradtság. Leginkább a nőket érinti, közülük is a fiatalabb, 50 év alatti korosztályt. A betegek állandóan gyengének és levertnek érzik magukat, gyakran az alvással, koncentrálással és az egyszerű mindennapi feladatok elvégzésével is gondjaik vannak. Társulhat hozzá memóriazavar, torokfájás és az influenza egyéb tünetei. A fáradtság pihenés és alvás után sem szűnik meg.

A leggyakoribb kiváltó oka az immunrendszer gyengesége, a nők többsége ezzel egyidőben allergiás tüneteket is mutatnak. Számos esetben ezek a tünetek visszavezethetőek egy-egy betegségre, mint a candida, alacsony vérnyomás vagy a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése, de sok esetben a kiváltó ok ismeretlen. Egyes orvosok még azt is tagadják, hogy a betegség létezik.
A legtöbbet úgy tehetünk ellene, ha megerősítjük immunrendszerünket. Ennek egyik alapvető eleme, hogy nagyobb mennyiségű C-vitamint kell a szervezetbe juttatni, ha lehet, akkor természetes formában. Hatásos lehet az orbáncfű fogyasztása is, mely a depresszió ellen is hatásos fegyvernek bizonyul sok esetben. Lehetséges, hogy a CFS tünetei mögött hormonzavarok állnak, ekkor tanácsos szibériai ginszenget és édesgyökeret fogyasztani. Azonban ezekkel kapcsolatban legyünk kitartóak: mivel nem gyógyszerekről van szó, körülbelül egy hónap kell ahhoz, hogy hatásosak legyenek.

A különböző praktikákon kívül a mindennapokban is sokat tehetünk azért, hogy enyhítsük vagy megszüntessük a betegség tüneteit:
  • Táplálkozzunk egészségesen: együnk naponta ötször friss gyümölcsöt és zöldséget, és hetente kétszer olajos halat.
  • Próbáljunk ki néhány hozzánk közel álló relaxációs technikát, mint a hipnózis vagy a meditáció, vagy egyszerűen csak egy illóolajos fürdő, hogy csökkentsük a stresszt.
  • Próbáljunk meg jókat aludni éjszaka, és lehetőleg még éjfél előtt aludjunk el. Ha nem megy, patikában kaphatunk nyugtató teakeveréket, melytől könnyebben elalszunk, vagy igyunk meg egy pohár meleg tejet lefekvés előtt.
  • Sportoljunk! A testmozgás nem csak az izmainknak tesz jót, hanem segít abban, hogy nem csak szellemileg, hanem fizikailag is elfáradjunk, így utána pihentetőbb lesz az éjszakai alvásunk. A lelkünknek is jót tesz a tudat, hogy ma is tettünk valamit a testünkért, így a kedélyállapotunk is javulni fog. Azonban vigyázzunk, hogy nem erőltessük túl magunkat, mert azzal az ellenkező hatást válthatjuk ki.
Figyeljünk oda magunkra, és ha az otthoni kezelések ellenére a fáradtság továbbra is jelen van, valamint hirtelen fogyással, izomgyengeséggel, vagy más szokatlan tünettel jár, forduljunk orvoshoz, mert akár egy komolyabb betegség tünete is lehet.

A krónikus fáradtság ismertetőjelei
Január van, az év egyik leghidegebb, legesősebb, legszomorkásabb hónapja. Ilyenkor szinte mindenki fáradtságra panaszkodik. De vajon szükséges-e orvoshoz fordulnod vele vagy sem? Most megtudhatod, hogy krónikus fáradtságban szenvedsz-e.
.
A krónikus fáradtság szindróma az egyetlen olyan kimerültségi állapot, melyet a hagyományos gyógyászat betegségként ismer el. Ilyen esetekben már nem segít egy kiadós alvás, vagy több napos pihenés sem.
.
Ha az első felsorolásból legalább kettő, a másodikból pedig hat-nyolc igaz rád, sajnos krónikus fáradtságban szenvedsz, így ideje felkeresned a háziorvosodat.

Legfőbb ismertetőjelei
1. Minimum hat hónapja tartó vagy mindig visszatérő fáradtság, mely pihenéssel, alvással és szabadsággal nem javul, és amely korábban soha nem lépett fel ilyen erősen.
2. A szokásos napi teljesítőképesség legalább 50 százalékos csökkenése.
3. Az orvos vagy szakorvos kizárta a szervi vagy pszichés betegséget.

Lényeges ismertetőjelei
1. A testhőmérséklet enyhe emelkedése 37,5 és 38,6°C közé.
2. Didergés, állandó fázás.
3. Torokfájás
4. Állandóan duzzadt és esetleg fájdalmas nyirokcsomók a hónaljban vagy a nyakon.
5. Megmagyarázhatatlan izomgyengeség vagy –fájdalom.
6. Megerőltető tevékenység után legalább 24 órás kimerültség lép fel.
7. Tisztázatlan és rendszeres fejfájás.
8. Idegzavarok vagy az idegműködés kimaradása, pl.: fényérzékenység vagy átmeneti kiesések a látómezőben.
9. Pszichés problémák, mint feledékenység, depressziós hangulat, túlzott ingerlékenység, zavartság, koncentrációs vagy tájékozódási problémák.
10. Feltűnően megnőtt alvásigény, vagy jól észlelhető, hónapokig tartó elalvási problémák.
11. A tünetek hirtelen megjelenése pár napon belül.
Krónikus fáradtságot több súlyos betegség is okozhat. Tartós, vagyis hat hónaptól egy évig, vagy tovább tartó fáradtság oka lehet többek közt vérszegénység, pajzsmirigy-betegség, vagy akár daganatos elváltozás is. De ha szervi eltérést a vizsgálatok nem mutatnak, a kezelés általában a tünetek megszüntetésére, vagy javítására irányul. Az átmeneti enyhülést kínáló terápiák azonban a legtöbb esetben nem járnak sikerrel, a betegek többségénél – elegendő alvás ellenére - a mindennapi teendők végrehajtása is extrém fáradtságot okoz.

Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban