Schüssler-féle sók
Ez a 12 ásványi só
fontos alkotóeleme és energiaforrása testünknek, alapvetően befolyásolják,
szabályozzák hormonrendszerünk és anyagcsere-folyamataink működését,
szabályozzák lelki, pszichés funkcióinkat. Ezek az anyagok fontos
elektrolitként működnek, tehát bioelektromos összeköttetést biztosítanak
sejtjeink között. Szervezetünk minden sejtjében, a vérben, a nyirokfolyadékban,
az izmokban, a fogakban, inainkban és kötőszöveteinkben megtalálhatók.
Segítségükkel kötőszöveteinkből könnyebben távoznak az ott lerakódott
salakanyagok és mérgek, és folyadékháztartásunkra is kedvező hatást
gyakorolnak. Dr. Schüssler Justusnak, Leibignek és Moleschottnak a kortársa
volt. Az említett kutatók fedezték fel, hogy a sók az élet szempontjából
nélkülözhetetlen anyagok. E felfedezés egyrészt a műtrágyák ipari
előállításához és világméretű elterjedéséhez vezetett, de Schüssler figyelmét
is felhívta magára. Schüssler homeopátiás orvos volt, ezért tisztában volt
vele, hogy a hasonszenvi gyógymód milyen hatékony. Biokémiai módszerét 1873
márciusában publikálta egy orvosi szaklapban. Az eljárás hatékonyságának,
egyszerűségének és olcsóságának köszönhetően hamar népszerűvé vált. Amerikában
és Indiában napjainkig nagy sikerrel alkalmazzák. Napjainkban a Schüssler-féle
terápia valóságos reneszánszát éli. A homeopatikus alkalmazás azt jelenti, hogy
a kiinduló anyagot többszöri hígításnak és tejcukorban történő eldörzsölésnek
vetik alá, hogy a szervezet könnyebben fel tudja azokat dolgozni. A gyógyító
impulzust nem a készítmények anyaga, hanem a gyógyító információ adja. A
Schüssler-terápiához szorosan kapcsolódik a Hickethier által kifejlesztett
arcdiagnosztika is, amelynek segítségével könnyedén megállapíthatjuk, hogy
kinek milyen ásványi sóra van szüksége.
A sóhiány kialakulása
Minden heveny vagy
idült idegi, lelki vagy testi megerőltetés, stressz megterheli szervezetünket
és felborítja annak elektrolit-egyensúlyát, ami előbb-utóbb bizonyos ásványi
sók hiányát okozza. Hasonló hatása van a helytelen életmódnak, az egészségtelen
táplálkozási szokásoknak is. A leggyakoribb kockázati tényezők az alábbiak:
egyoldalú táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód,
oxigénhiány, geopatikus sugárzás (vízerek stb.), tartós pszichés stressz és
szorongás. Az említett kockázati tényezők közös jellemzője, hogy tartós
fennállásuk esetén a szervezet hajlamos az "elsavasodásra". Mivel a
szervezet igyekszik a savakat semlegesíteni, különféle sókat kell mobilizálnia,
hogy fenntarthassa a vér enyhén lúgos kémhatását.
Milyen esetekben és kinek jók a Schüssler-sók?
A készítmények
erősítik az immunrendszert, ezért hasznosak lehetnek a fertőző betegségek
megelőzésében. Harmonizálják a sejtek - különösen az idegsejtek - működését,
ezért funkcionális szereknek is szokták nevezni. Segítenek elviselni a monoton
munka okozta megterhelést (pl. számítógépes munkakörök). Elősegítik a hosszas
betegségek, ill. műtétek utáni lábadozást, roboráló, erősítő hatásúak.
Elősegítik a mérgek kivezetését a szervezetből. Kiegyenlítik a szervezet
sav-bázis egyensúlyát. A Schüssler-sók szedésével kiegészíthetjük a gyógyszeres
terápiákat is, a mellékhatások csökkentése érdekében. Ilyen esetekben nem árt
kikérni a kezelőorvos véleményét. A készítmények hatására javul a vér
összetétele és az sejtek anyagcseréje.
Gyógyszertárban,
vény nélkül kapható termékek.