Ételallergiák,ételintoleranciák
Ételallergiák, ételintoleranciák
A hasi panaszok hátterében, főleg, ha azok krónikusan fennálló panaszok, gyakran áll fenn ételallergia vagy étel intolerancia. Amikor is a táplálkozásunkkal bevitt anyagok valamelyikére allergiásak vagyunk vagy éppen táplálék intolerancia kapcsán alakulnak ki problémák az emésztő rendszerünkben. Gyakran nem is feltételezzük, hogy ilyen okok állnak a panaszok hátterében, hiszen ezeket vagy orvosi vizsgálatok kapcsán deríthetjük ki vagy biorezonanciás állapotfelmérés kapcsán. Ám ha tartósan fennáll az allergénnel a találkozás maradandó károsodás alakulhat ki az emésztő szerveink, beleink állapotában. Krónikus gyulladások alakulhatnak ki, amelyek kapcsán a bélnyálkahártya károsodik, ezzel zavart szenved a felszívódás is, tehát a szervezet számára hasznos anyagok felszívódása, ezzel hiány tünetek lépnek fel.
Melyek a leggyakrabban allergiát okozó élelmiszerek?
A leggyakrabban problémát okozó élelmiszerek az állati eredetű fehérjék, mint a tej és tejtermékek, tojás, stb. itt külön érdemes szólni a tejfehérje és a tejcukor érzékenységről. De gyakori a szója allergia is, valamint az olajos magvakra és egyéb hüvelyesekre való allergia is. Gyakori és sajnos egyre elterjedtebb a glütén érzékenység, melyet a gabona neműk, főleg a búza okoz. Már kora csecsemő, illetve gyermekkorban jelentkezik, hiszen ha az édesanya is allergiás átadódhat akár az anyatejen át is a gyermeknek! Gyakran bizonyos gyümölcsökre vagy zöldségfélékre vagyunk allergiásak. Vagy sok allergia okozója a tenger gyümölcsei is. Orvosi kutatások megállították, hogy minden allergia a táplálék allergiákból alakul ki. Legyen a tünet bőr vagy nyálkahártya probléma is.Valamint,hogy a népesség 60%-a allergiás. Gondolkodjunk el,hogy ez is a civilizációs ártalmaink egy fontos jelensége! Az allergiát tekintsük szervezetünk túlérzékenységi tünetegyüttesének,amikor a terhelt immunrendszer már nem képes "tolerálni" hatásokat!
Fontos tehát, hogy szűrjük a táplálékunkkal bevitt anyagokra való allergiás hajlamainkat és kerüljük ezeket az ételeket! Egy érdekesség, hogy általában azokat az ételeket „kívánjuk” erősen, amire éppen allergiásak vagyunk! Az allergia esetében keletkezik ellenanyag is a szervezetben (immun), az intoleranciák esetében érzékenységről beszélhetünk, nincs ellenanyag, de a tünetek hasonlóak.
Gyakori tünetek
Emésztő szervi tünetek:
- · puffadás
- · teltség érzet
- · hasmenés
- · székrekedés
- · hasi görcsök
Bőrtünetek:
- · gyulladás,akné képződés (mellkason,háton)
- · viszketés
- · csalánkiütés
- · ekcéma
Légúti tünetek:
- · nyálkásodás a melléküregekben (homlok és arcüreg)
- · nyálkásodás az alsó légutakban
- · asztma
- · orrnyálkahártya folyás (nátha-szerű tünetek)
Pszihés tünetek
- · magatartás, illetve viselkedés zavarok
- · hiperaktivitás (főleg gyermekeknél)