Húsvét szimbolikus virágai 


Jácint

 



A legelső tavaszi virágok egyike. Elsősorban finom, tavaszi aromája miatt örvend nagy népszerűségnek vágott és cserepes növény formában egyaránt. Ha a cserepes jácinthoz újszerű vázát, porcelántálat vagy üvegpoharat választunk, a növény megjelenése modernné válik. A cserepekből kikandikáló gyökérzet újdonsült trendje a jácintkompozícióknak.
Húsvétkor ma már nem csak a fehér divatos, próbáljuk ki a jácintot rózsaszín, lila színekben egyaránt!


Tulipán




A tulipán a nőiesség jelképe, tölcséres kelyhe az élet nedvét tartalmazza, és ezáltal gyakran utal a női termékenységre, így vált a húsvét alapvető virágainak egyikévé. Alakja miatt a fehér tulipánt a keresztény szimbolizmus a húsvéthoz ugyancsak kapcsolódó liliommal azonosítja, így a tisztaságra és a szűziességre utal. Húsvétkor kedvelt a rózsaszín és a sárga tulipán is, amelyek vidámságot sugároznak.


Nárcisz

 


Angol nyelvterületen a kellemes illatú nárciszt "Húsvét-virágnak" is nevezik, ami jelzi a virág szoros kapcsolatát ezzel az ünneppel. Sárga színváltozata a legismertebb, de a virág ma már létezik fehér és több színvariációban is. A nárcisz remekül mutat más virágokkal, ezért rendezzünk laza csokorba néhányat a tavaszhírnökökből, nárciszból, fréziából, tulipánból!


Frézia




Ugyancsak tavaszi illatbajnok az édeskés aromájú frézia, amely egyszerű és telt virággal is kapható. Az előbbi porzója is jól látható, míg az utóbbi porzója a keresztezés során virágszirommá alakult. Kerekded bimbói tökéletesen mutatnak a legmodernebb enteriőrökben is, és remekül kísérik a húsvét egyik fő szimbólumának, a tojásnak a formáját.


Barka




A barka bolyhos virágainak különleges gyógyerőt tulajdonítottak a régiek. Ha a családi tűzhelybe dobták, megóvta a házat a bajoktól, lenyelve pedig gyógyszerként elmulasztotta a torokfájást.
A mi éghajlati viszonyaink között a fűzfabarka helyettesíti azokat a pálmaágakat, amelyeket lengetve üdvözölte a nép egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust. Ennek emlékére szentelik meg a barkát virágvasárnapján. A megszentelt barkát a hívek otthonukban gondosan megőrzik, például valamelyik kép háta mögé beszúrva. Eresz alá tűzve villámcsapástól őrizte a házat, egyébként különböző betegségek alkalmával is használták, gyógyító erőt tulajdonítva neki.
Napjainkban a barka szívesen alkalmazott tavaszi lakásdísz, így azok is díszítik vele otthonukat – mint a tavasz hírnökével –, akik a barka szentelmény voltát figyelmen kívül hagyják. A barkaágnak – vagy bármely, kirügyezett, kevéssé levelező ágnak – további szerep is adódik a húsvéti jelképek világában. Például kifújt, zsinórra fűzött húsvéti tojásokkal díszítik fel. Ez a – főleg német földön honos – szokás mostanában terjed el hazánkban. Az Amerikai Egyesült Államokban is a német bevándorlók terjesztették el az Egg-tree-t, a tojásfát, amely valóban olyan látványt nyújt, mintha tojásokat termő fa volna.


Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban